Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak svět přichází o jednu z velmocí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Byli jsme zvyklí na to, že zde máme dvě velké země, mezi které se rozděluje sféra jejich vlivu celého světa.

Článek

Berte to samozřejmě s rezervou, ale roky jsme byli takto učeni a vše, co se zde dělo, tomu také nasvědčovalo.

Nynější sféry moci jsou více roztříštěné s kromě dvou hlavních velmocí, tedy USA a Ruska, zde jsou další velmoci udávající směr některé z podstatných částí světa. Ať už jde o Čínu, Indii, nebo třeba Saudskou Arábii. Znovu upozorňuji, že tento pohled je poněkud zjednodušen. Velmocí je stát nebo nějaké uskupení, které má silnou míru vlivu na své okolí, ať už se bavíme o ekonomickém nebo politickém dosahu.

Nicméně se nyní mohu vrátit k tématu a hlavní myšlence příspěvku. Dle všech indicií jsme přišli o velmoc s názvem Rusko. Nejde úplně o to, že by nemělo (prozatím) dostatečný vliv na své bývalé satelity nebo dění ve světě, ale tento vliv začíná podstatně slábnout. Prvním viníkem je samotné Rusko, které například ospravedlňuje svou agresi vůči Ukrajině tím, že se bálo jejich útoku, a podobnými výkřiky. Tedy národ s cca 150 miliony občanů se údajně bojí národa, který je co do počtu obyvatel méně než třetinový. Víme, že je to jen jedna z mnoha výmluv, kterými se agresor snaží svou nesmyslnou válku omlouvat, ale je to jeden z mnoha střípků mozaiky ztráty pověsti světové velmoci.

Mezi další indicie si můžete zařadit třeba likvidaci opozice a utlačování jiných názorů, než jsou ty z Kremlu. Takto začínaly všechny totality, včetně fašismu. I Hitler zinscenoval mnoho sebevražd a politických procesů, kde se postupně zbavil všech oponentů a lidí, kteří mu nebyli dostatečně oddaní. Protože je vidět, že se „Kreml“ bojí hlasu lidu a snaží se tedy potlačit každý jiný názor, je ukazuje tak, že sám si není dostatečně jistý sám sebou a svou politickou silou, která bývá zpravidla podpořena silnými názory vedení a širokou podporou většiny občanů. Držení moci jen na základě strachu a krutých represí nemá většinou dlouhého trvání. Strach z toho, že by lidé poznali ten zjevný strach schovaný za nesmyslná prohlášení politických špiček, vede ke stupňujícímu se násilí a šíření strachu mezi občany. Zasetí strachu i v rodinách, kdy jeden neváhá udat toho druhého jen proto, že jeho radost z nesmyslné války není dostatečná, nedej bože že třeba vnímá děsivou stránku této války. Jo, ustrašeným a rozhádaným ovcím se vládne mnohem snáze než těm, kdo pokládají nepříjemné otázky a během voleb mohou svým hlasem změnit politiku své země. To také není v Rusku možné, díky zjevným manipulacím s voličskými hlasy, na které poukazují novináři z celého světa, včetně expertů nebo dokonce i ruských novinářů.

Jeden střípek za druhým mě tedy přesvědčily o tom, že Rusko o svou pozici velmoci přišlo nebo brzo přijde. Jejich výhružky celému západnímu světu, že vyhlásí válku každému, kdo pošle Ukrajině zbraně a mnoho dalších výhružek, se již roky ukazují jako liché a tedy bezzubé tím, že jsou nenaplněné (díky bohu). Nikdo už je nebere úplně vážně. I takové malé země, jako je naše, hrdě pomáhají Ukrajině napadené teroristickým Ruskem, a to zcela veřejně, bez strachu před kdysi silnou velmocí. Jen pro pořádek. Neznamená to, že by Rusko nebylo dostatečně silným, nebo že by už nedokázalo opravdu někomu ublížit. Ale to dokáže kdejaká zemička nebo politická skupina, která používá nelidské prostředky pro teroristické útoky kvůli svým sobeckým vlastním zájmům. Ale třeba některé vlády u ruského vlivu už dávají najevo, že Rusko pro ně přestává být záruku bezpečnosti a zóna vlivu Kremelské (Putinovy) moci se začíná zmenšovat a bořit. Ano, trvá to dlouho a bude to bohužel stát ještě mnoho životů, ale pokud Rusko neukončí válku na Ukrajině a nezmění své politické směřování, stane se jen další zemí s teroristickým vedením, které šíří jen teror a strach. Jen ve velmi hlubokých snech se pak může vidět jako jedna z velmocí. Ale ano, i tak bude mít vliv na dění ve světě, jen možná jiný, než o který stojí. Jejich pas bude na překážku ve stále více západních zemích, inteligence bude utíkat ze země. Ve světě přibude více oddělení, která budou řešit jejich kybernetické útoky a akce sabotérů, které známe například z našich Vrbětic. Možná se rozšíří bezpečnostní opatření na letištích, ale strach z teroristických útoků bude to jediné, co z této bývalé velmoci zůstane. Odkaz zkázy a zmaru. Tam Rusko směřuje, pokud se v dohledné době něco nezmění. Následná izolace v politické i ekonomické rovině jen pomohou dotvořit zmar celé společnosti.

Co myslíte? Dojde k nějaké změně, nebo se Rusko stane dalším teroristickým státem bez globálního politického vlivu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz