Hlavní obsah
Nakupování

Chování seniorů v obchodech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Chování seniorů v obchodech se stává častým tématem diskusí napříč veřejností, obzvláště pokud se jedná o určité zlozvyky a schválnosti. Mohou ostatním nakupujícím znepříjemnit celý nákup.

Článek

Nejdříve zdůrazním, že tyto návyky nejsou vlastní všem starším lidem a mohou být přítomné i v jiných věkových skupinách. Těm se budu věnovat v jiných článcích.

1. Strkání do lidí


Jedním z velice rozšířených problémů, je strkání nebo tlačení se na ostatní v úzkých uličkách obchodů. Senior samozřejmě velice chvátá i když ani on někdy neví vlastně kam. Rozhodně ale nehodlá počkat na svých deset rohlíků. Během toho neřeší ani těhotenství u nakupující ženy a hravě do jejího břicha strčí nákupním vozíkem.

2. Hlasité rozhovory


Hlasitá komunikace, ať už se týká telefonních hovorů nebo rozhovorů s dalšími zákazníky či personálem, je dalším častým problémem. Většinu nakupujících ale nezajímá, co starší dáma řeší se svojí kamarádkou a ani nepotřebují srovnání cen květáku ve všech obchodních řetězcích.

3. Pomalejší tempo

Samozřejmě chápu, že se starší člověk pohybuje pomaleji. Nechápu už ale blokování uliček. Pokud senior ví, že už se pohybuje pomaleji, proč jede přesně uprostřed uličky?
Vám tak zbývají dvě možnosti, počkat až senior dojede do cíle nebo se pustit do prozkoumávání labyrintu a hledat vlastní cestu k vytouženému cíli.

4. Automatické tykání

Senior se běžně dostává k poněkud nezvyklému přístupu k ostatním lidem, ať už to jsou nakupující nebo prodavači. Dle libosti přejde od vykání k tykání, aniž by k tomu byl slušný důvod. V práci jev, který zažívám vcelku běžně. Jednou jsem jistého staršího pána, napomenul hned dvakrát. Místo omluvy a vykání jsem se dočkal odpovědi.

„Přeci nebudu vykat dvacetiletému puberťákovi.“

Touto odpovědí mě zalichotil i urazil zároveň. Rozhodně už mi není dvacet a i kdyby bylo, nevysvětlovalo by to absenci slušného chování.

Závěrem si dovolím ještě pár slov. Většinu věcí v článku se dá vysvětlit zdravotními problémy. Stáří a ani zdravotní stav však není omluvou pro neslušné chování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz