Hlavní obsah
Bydlení

22 nehygienických návyků v domácnosti, kterých byste se měli co nejdříve zbavit - 1.díl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nikdo není dokonalý – ani pokud jde o úklid. Čas od času se však v domácnostech vyskytují návyky, které mohou vážně poškozovat vaše zdraví. Netýká se některý z nich i vás?

Článek

1. Krájíte všechny ingredience na stejné desce

Zdravé jídlo často vyžaduje širokou škálu ingrediencí - od zeleniny přes ryby až po maso. Nedělejte však tu chybu, že všechno řežete na stejném prkénku! Existuje vysoké riziko, že se bakterie ze syrových produktů rozšíří a přenesou do jiných potravin. Abyste zabránili kontaminaci, investujte do sady barevných neporézních prkének, které snadno rozeznáte. A nezapomeňte je po použití důkladně vyčistit.

2. Používání houbičky na nádobí příliš dlouho

Podle mikrobiologů obsahuje průměrná kuchyňská houba více bakterií než jakýkoli jiný předmět pro domácnost. V ideálním případě byste proto měli houbu vyměnit jednou týdně. Pořiďte si hromadné balení – jsou levnější a vždy máte po ruce čerstvou houbičku.

3. Misky se zbytky zvířecího jídla

Lidé milují své čtyřnohé přátele, ale ti nemusí být nutně vždy těmi nejčistotnějšími jedlíky. Zbytky jídla, které zůstávají v misce po celý den, jsou dokonalou živnou půdou pro choroboplodné zárodky, které se pak mohou přenášet dál. Každý den umyjte všechny misky mycím prostředkem a horkou vodou a jednou týdně se nebojte je vydezinfikovat, abyste zajistili optimální hygienu.

4. Zapomínáte na kliky u dveří

Při úklidu se často zapomíná na kliky u dveří. A to i přesto, že se jich celý den dotýká mnoho lidí. Škodlivé mikroby mohou snadno migrovat z jednoho místa na druhé. Udržujte bakterie na uzdě dezinfekcí klik na dveřích na konci každého dne. Výborným pomocníkem pro tento úkol je antibakteriální přípravek s obsahem alkoholu nad 60 procent.

5. Ložní prádlo a ručníky perete jen zřídka

Ložní prádlo a ručníky často nejsou viditelně špinavé a na rozdíl od oblečení neabsorbují nepříjemné pachy. Stále je však třeba je stejně často prát. Pokud se tak nestane, choroboplodné zárodky se nevyhnutelně nahromadí. Odborníci doporučují prát ručníky každé tři až čtyři dny a ložní prádlo jednou týdně na 60 stupňů, abyste jich zbavili škodlivých mikrobů.

6. Používáte příliš mnoho čisticího prostředku

Pokud použijete více čističe ve spreji, leštidla na dřevo nebo saponátu, než potřebujete, budete mít opačný efekt - místo „méně často“ budete muset čistit „častěji“, protože zbytky těchto přípravků se vám budou usazovat na čištěných površích. Dodržujte proto přesně pokyny na čisticích prostředcích. Víčka většiny lahví navíc slouží jako praktické odměrky.

7. Zapomínáte na dálkový ovladač

Při úklidu se až příliš často zapomíná na dálkové ovládání, například k televizi. Když si však uvědomíte, jak často se jej každý den dotýkáte, dává smysl ho alespoň jednou týdně pořádně vyčistit. Vyjměte baterie a očistěte ovladač hadříkem, nebojte se použít i dezinfekční prostředek. Nečistot v mezerách kolem tlačítek se zbavíte například za pomoci párátek.

8. Filtr na vlákna v sušičce vyprazdňujete jen občas

Pokud se ve filtru hromadí vlákna, je proudění vzduchu omezeno a vaše oblečení bude schnout déle. Zvýšená vlhkost může způsobovat tvorbu plísní na stěnách. A v neposlední řadě může vysoce hořlavý prach představovat i riziko požáru. Je dobré si zvyknout čistit filtr na vlákna po každém sušení.

9. Používání trouby jako úložného prostoru

Trouba by se měla používat pouze k vaření a pečení. Ukládat do ní hrnce, pánve, nádobí nebo dokonce potraviny, je opravdu špatný nápad. A to se nebavíme o tom, schovat tam nádobí neumyté, například před návštěvou. Pokud zapomenete, že jste troubu použili jako provizorní úložný prostor a zapnete ji, hrozí riziko požáru - ano, i takové případy se už staly. Navíc, bude-li neustále něčeho plná, pravděpodobně ji budete i méně čistit.

10. Zanedbávání okapů

Zapomínání na pravidelné čištění okapů může vést až k jejich poškození, což je pak z dlouhodobého hlediska mnohem větší a časově náročnější problém. Stejně jako ostatní sezónní zahradnické práce by se okapy měly čistit dvakrát až čtyřikrát ročně, v závislosti třeba i na tom, zdali je váš dům obklopen stromy a nebo není.

11. Necháváte sprchový závěs odsunutý stranou

Pokud necháte mokrý sprchový závěs shrnutý na konci tyče, podpoříte riziko výskytu plísní. Po sprchování ho proto raději roztáhněte, aby mohl pořádně vyschnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz