Hlavní obsah
Bydlení

22 nehygienických návyků v domácnosti, kterých byste se měli co nejdříve zbavit - 2.díl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nikdo není dokonalý – ani pokud jde o úklid. Čas od času se však v domácnostech vyskytují návyky, které mohou vážně poškozovat vaše zdraví. Netýká se některý z nich i vás?

Článek

12. Odhazujete mokré ručníky na zem

Pokud po koupeli nebo sprše hodíte ručník na zem, rozhodně nevyschne správně, což bude mít za následek nepříjemný zápach. Pokud ho tam navíc dlouhodobě necháte ležet, je to pro nezvané hosty ráj, protože vlhký ručník vytváří dokonalé prostředí pro bakterie a plísně.

13. Zapomínáte na filtry u vysavače

Pokud se v sáčku nebo filtru vašeho vysavače nahromadí nečistoty a prach, brzy přestane správně fungovat. A nemluvíme vůbec o mikrobech. Většina výrobců vysavačů doporučuje měnit filtr každé tři až šest měsíců.

14. Jeden dezinfekční ubrousek na celou koupelnu

Jeden ubrousek neobsahuje dostatek dezinfekčního prostředku na vyčištění celé místnosti. Použijte proto pro každou oblast nový - jeden pro umyvadlo, jeden pro toaletu, jeden pro sprchu a klidně dva pro velkou vanu. Ještě lepší nápad je vyměnit dezinfekční ubrousky za omyvatelný hadřík s dezinfekčním prostředkem šetrným k životnímu prostředí.

15. Utírání prachu na konci úklidu

Pokud svůj dům nejdříve vysajete, uklidíte a necháte si prach jako třešničku na dortu, tedy na konec, třešnička vám zhořkne. Protože pokud utíráte prach z nábytku, polic a dekorací, padají částice nečistot nevyhnutelně na podlahu. A tak musíte vysát znovu.

16. Nádobí nechané ve dřezu

Špatná zpráva pro každého, kdo rád odkládá mytí nádobí - podle studie z University of Arizona obsahuje průměrný kuchyňský dřez více koliformních bakterií než záchod po spláchnutí. Pokud tam necháte nádobí příliš dlouho, je to pastva pro choroboplodné zárodky.

17. Záchod a splachování

Před splachováním vždy sklopte víko toalety. Pokud je mísa otevřená, splachování může vystříknout kapky vody a s ní i choroboplodné zárodky do vzduchu. Investujte do záchodového prkénka s automatickým sklápěním. Tím se minimalizuje přímý kontakt se záchodovou mísou.

18. Oplachujetete zbytky jídla z talíře do dřezu

Smýt zbytky jídla z talíře před mytím přímo do dřezu je oblíbený zvyk, který ale může vést k ucpání odtoku. Abyste tomu zabránili, měli byste zbytky okamžitě seškrábnout a vyhodit do odpadkového koše. Jasně, plníte si odpadkový koš, se kterým pak musíte jít, ale rozhodně je to lepší než ucpaný dřez.

19. V zimě nevětráte

Může být lákavé mít okna během chladných zimních měsíců pevně zavřená. Přeci si nebudete do bytu pouštět tu hroznou zimu. Váš domov je ale potřeba větrat po celý rok, abyste předešli problémům s vlhkostí. Čas od času otevřete okna v místnostech, ve kterých se právě nenacházíte, abyste zabránili tvorbě kondenzace. V opačném případě by se sem mohly brzy vloudit plísně.

20. V bytě nosíte boty

Rodiče nás učili zouvat boty u vchodových dveří – a měli k tomu dobrý důvod. I když nejsou viditelně špinavé, hemží se na nich bakterie z vnějšího světa. Studie University of Arizona našla v průměru 421 000 bakterií na jednom páru bot. Přebírání trendu nezouvat se doma tedy opravdu není dobrý nápad, pokud nechcete mít 421 tisíc nových spolubydlících.

21. Mokré prádlo v pračce

Kdo nikdy nenechal celý den prádlo v pračce? Ale čím déle tam bude, tím větší je šance, že se na oblečení vytvoří plíseň a vznikne nepříjemný zápach. Raději pověste prádlo, jakmile bude hotovo.

22. Pouštíte myčku poloprázdnou

Pokud necháte myčku běžet poloprázdnou, plýtváte vodou a elektřinou, což nejen že stojí z dlouhodobého hlediska spoustu peněz, ale také znečišťuje životní prostředí. Pokud máte jen pár talířů či jiného nádobí a nenaplníte myčku, je nejlepší ho prostě umýt ručně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz