Hlavní obsah
Umění a zábava

Všechnopárty nebude, Šíp je indisponován. Zbývá už jen Kraus, který nenechá hosty ani mluvit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Nedorost / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Karel Šíp

Talk show, ve kterých si moderátor zve slavné hosty, aby je zpovídal, jsou v Česku velmi oblíbené. Bohužel zde ale nemáme mnoho kvalitních moderátorů, kteří by to zvládli. A teď navíc zmizel z obrazovek i Karel Šíp.

Článek

Talk show mají u diváků velký úspěch zejména ze dvou důvodů. Moderátoři si do nich zvou slavné hosty, o které mají lidé zájem. Přímo skrze ústa těchto osobností se tak dozvídají něco nového o jejich životě, co se jen tak z novinových článků či televizních reportáží nedozví. A mohou tomu navíc stoprocentně věřit, protože to na sebe prozradí sama slavná osobnost.

Nepostradatelným prvkem takových talk show je ale i moderátor, který by měl to, co osobnost říká, usměrňovat, snažit se převést řeč na to, co diváky zajímá a možná celý rozhovor i trochu odlehčit. A to se Karlu Šípovi dařilo dokonale. Dokázal si dělat legraci z hostů i sám ze sebe a díky jeho mistrovskému moderátorskému umění se u Všechnopárty diváci nespočetněkrát zasmáli. Jenže nová Všechnopárty letos nebude, a to z důvodů zdravotní indispozice moderátora.

Karel Šíp, i přes svůj vysoký věk, je ale jediným českým moderátorem tohoto typu talk show, který ji dělá tak, jak by se dělat měla. Troufnout si na takový pořad chce totiž pořádnou odvahu a profesionalitu, kterou mnoho jiných českých moderátorů postrádá. Například Jan Kraus moderuje svou talk show už téměř dvě desítky let. Jenže čím dál více sklouzává k tomu, že pořad je spíše o něm, nikoli o hostech. Slavné osobnosti se totiž často téměř nedostanou ke slovu, moderátor jim skáče do řeči, netaktně je přerušuje a vypráví zážitky a historky ze svého života. A mnohdy se hosty snaží natlačit i do témat, která jim nejsou úplně příjemná. A to z jeho pořadu dělá místo, kde se celebrity ocitají spíše na pranýři než na místě, kde by se chtěli rozpovídat o svém životě. A to je určitě škoda.

Pak ale existuje v Česku ještě jedna talk show podobného typu, která se jmenuje 7 pádů Honzy Dědka. O té ale ani nemá smysl mluvit, protože Honza Dědek zde roli moderátora prakticky neplní. Nechává hosty svévolně vyprávět a zasahuje jim do toho jen minimálně. Je to tedy nekoordinované vyprávění, kdy musí celebrity často mluvit o tom, co je zrovna napadne, aby zaplnily trapné ticho.

Karel Šíp tak bude v této sezóně na televizních obrazovkách nesmírně chybět, doufejme však, že bude co nejdříve zase ve formě a potěší nás další várkou svého pořadu, protože nad něj zkrátka v Česku není.

Možná se někdo z mladších moderátorů pokusí jeho místo nahradit, výsledku se ale můžeme předem obávat. Jinak skvělý moderátor Leoš Mareš se o to totiž v roce 2015 pokusil, výsledek byl však velmi tristní a pořad byl rychle zrušen. Show Leoše Mareše tak byla jedním z mála nepovedených projektů na jeho moderátorské dráze.

Zpracováno na základě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz