Hlavní obsah
Rodina a děti

Někteří školáci mohou koukat. Nedostanou najíst

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

V mnoha školních jídelnách si dávají na stravě pro děti záležet.

Školní rok klepe na dveře, rodiče odkládají vše na poslední chvíli. Již příští týden se tak objeví případy žáků základních a středních škol, kterým zůstanou ve školní jídelně jen oči pro pláč!

Článek

Školy a školská zařízení jsou primárně určena k poskytování vzdělání. Většina jich disponuje i školní jídelnou, která zajišťuje teplé jídlo. Ovšem to se musí zaplatit a rodin, které mají hluboko do kapsy, přibývá…

Školní rok začíná v září

Cesta ze svízelné situace je poměrně jednoduchá. Mít narýsovaný rodinný rozpočet a na obědy myslet! Rodiče si mohou ve prospěch svých dětí i některé radovánky života ušetřit. Kouří? No tak típnou svoji poslední cigaretu a zajistí dítěti stravu.

Vypadá to jednoduše, ale tak to bohužel v životě nefunguje. Neřesti mohou mít v mnoha rodinách přednost před poměrně jednoduchým a zcela transparentním uvažováním. V té chvíli nastupují nadité měšce obecních a státních rozpočtů.

Do kapes jim pak následně zamíří suma odpovídající ceně obědů. Ne přímo, ale na účet školních jídelen, aby nemohlo dojít k odklonu prostředků směrem do trafik. Je však třeba hlídat kalendář a nenechávat nic na poslední chvíli!

Chleba s vodou je k svačině málo

V těžko řešitelných situacích se nenachází jen děti kuřáků, jak jsem popisoval. Jde v poslední době o stále rostoucí počet samoživitelek, samoživitelů a rodin, jejichž život se pohybuje na hraně.

S rodinou totiž zacloumá i ztráta zaměstnání, úraz nebo vážná nemoc. Věci, se kterými se může potkat kdokoliv! A kde brát, když úspory pohltil náklad za energie nebo dopravu? Tipování dětí, kterým bude jídlo poskytnuto, je v rukách třídních učitelů.

Jako první totiž vidí, jestli se dítě účastní aktivit třídy nebo nikoliv či jaké nosí do školy svačiny. Varovným signálem tak pro kantora může být dennodenní žmoulání skývy chleba v rukách školáka nebo školačky a místo džusíku láhev s pramenitou vodou.

Řešením mohou být obědy zdarma

Aby nedocházelo k prodlení při pomoci potřebným, mohou školy zvážit předání informace již na konci prázdnin. Přípravný týden, ve kterém kantoři ořezávají křídy na tabule a seznamují se s rozvrhy, lze využít i k prvním kontaktům s rodiči. Zpětně totiž obědy hradit nelze a kdo z rodičů na své dítě zapomene, má „smolíka“.

Teplá strava 1× denně přispívá k většímu začlenění dětí do třídních kolektivů, lepším školním výsledkům a zdravějšímu vývoji nejmenších i dospívajících. A právě tyto jasně definované závěry ze studií v rámci školského prostředí vedou ke změně pohledu na financování školní stravy.

Anketa

Chodil/a jste do školní jídelny na obědy?
Jasně, vařilo se tam výborně!
44,3 %
Nikdy, šlo jen o střídání bílé a hnědé omáčky.
11,2 %
Někdy se jim jídlo nepovedlo, ale většinou ano. Nestěžuji si.
44,5 %
Celkem hlasovalo 357 čtenářů.

Bohužel jsme nyní zemí na chvostu, jedničku by nám nejspíš nikdo nedal. Modely podpory ve světě jsou buď navázáním financování obědů dětí na dávky státní sociální podpory nebo jsou plošné. Každý se tak zdarma ve škole nají už nejen na Slovensku, ale i ve Finsku nebo Švédsku…

Školní jídelny mohou využívat v případě volných kapacit i cizí strávníci. Sám na obědy do jedné z nich chodím a jako cizí strávník platím 120 korun. Už se těším na středu, to máme v jídelníčku dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Doufám tak, že mnoho dětí s prázdným žaludkem nepotkám!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz