Článek
Než začal vyprávět o své chuti, ukázal mně propriety z batohu. A také medaile a poháry! Pokud zvítězí, odměna ho nikdy nemine. Těch má za sebou nepočítaně.
Covid mu zhatil soutěz za velkou louží
„Ani nevím, kde a kdy jsem v sobě objevil tuto svoji zálibu,“ kroutil hlavou, když jsem chtěl zjistit, jak se prvně účastnil jedlíkovské soutěže. Ovšem od té doby se raději obloukem vyhýbá pracovním nabídkám v gastronomii, i když je vyučený kuchař.
„Nerad bych při degustaci nechtěně někomu způsobil nějakou škodu,“ přemýšlí nahlas. Na hlavní pracovní poměr tak pracuje jako skladník. Práce se mu líbí a vyhovuje mu, že si může plánovat směny a vyjíždět na nejrůznější klání.
Česko měl dokonce reprezentovat na oblíbených závodech v pojídání hotdogů ve Spojených státech: „Byl jsem na soupisce účastníků před pár lety, ale přišel covid,“ smutní. Věří však, že ještě někdy nějakou dostane!
Konzumací oslavují ženy svobodu
Při lovení propriet z batohu pana Jardy jsem i já pozdvihl obočí. „Co bylo v této skleničce?“ Zajímalo mě. „Šlo o delikatesu, která se v Česku snad ani neprodává. Ptačí sliz. Chutná výborně, jen je trochu slizský,“ dozvěděl jsem se.
Anketa
Nedávno na trase Praha – Brno narazil na restauraci, která servíruje býčí koule. Slovo dalo slovo a s majitelem se domluvil, že se pokusí o rekord. Jen 3 minuty mu pak trvalo, aby jich spořádal celé kilo! Připraveny je měl na víně, ale prý se dají udělat i jako řízky.
Podle restauratéra je mají v oblibě zejména ženy po rozvodu, které chodí oslavit poslední den soudních stání, ale objednávají si je i skupinky lidí před svatbou, když se loučí se svobodou. Připravit pak z býčích žláz jdou i řízky.
„Nejspíš si je letos dám na Štědrý den spolu s bramborovým salátem po rybí polévce,“ zasnil se Jarda v předadventním rozmaru. Proč ne. Dnes se místo kapra servíruje v některých domácnostech losos, jinde si pochutnávají na krocanovi. Jak kdo uzná za vhodné. Důležité je, aby spokojenost cítil člověk sám o sobě.
Vánoční řízky z býčích žláz
Postup přípravy: 1. Žlázy opláchneme, nakrájíme na plátky cca 2 cm silné a osušíme je.
Každý plátek okořeníme zázvorem a česnekem,
obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
2. Obalené žlázy smažíme prudce v rozehřátém tuku 3 minuty z každé strany do zlatavé barvy.