Hlavní obsah
Jídlo a pití

Štědrovečerní večeře bez příkras a iluzí. Býčí koule slupnul za chvilku

Foto: pexels.com

Když si pták odplivne, jde prý o pochoutku.

Pan Jaroslav Němec se sem tam rozjede po českých, moravských nebo slezských luzích a hájích a zasoutěží si. V pojídání. A vlastně čehokoliv, je mu to skoro jedno! Apetit mu můžeme jen závidět.

Článek

Než začal vyprávět o své chuti, ukázal mně propriety z batohu. A také medaile a poháry! Pokud zvítězí, odměna ho nikdy nemine. Těch má za sebou nepočítaně.

Covid mu zhatil soutěz za velkou louží

„Ani nevím, kde a kdy jsem v sobě objevil tuto svoji zálibu,“ kroutil hlavou, když jsem chtěl zjistit, jak se prvně účastnil jedlíkovské soutěže. Ovšem od té doby se raději obloukem vyhýbá pracovním nabídkám v gastronomii, i když je vyučený kuchař.

„Nerad bych při degustaci nechtěně někomu způsobil nějakou škodu,“ přemýšlí nahlas. Na hlavní pracovní poměr tak pracuje jako skladník. Práce se mu líbí a vyhovuje mu, že si může plánovat směny a vyjíždět na nejrůznější klání.

Česko měl dokonce reprezentovat na oblíbených závodech v pojídání hotdogů ve Spojených státech: „Byl jsem na soupisce účastníků před pár lety, ale přišel covid,“ smutní. Věří však, že ještě někdy nějakou dostane!

Konzumací oslavují ženy svobodu

Při lovení propriet z batohu pana Jardy jsem i já pozdvihl obočí. „Co bylo v této skleničce?“ Zajímalo mě. „Šlo o delikatesu, která se v Česku snad ani neprodává. Ptačí sliz. Chutná výborně, jen je trochu slizský,“ dozvěděl jsem se.

Anketa

Dali byste si na Vánoce k večeři býčí koule?
My máme rádi klasiku. Kapr s bramborovým salátem. Kdo nemá rád kosti, může si dát vepřový nebo kuřecí řízek.
0 %
Experimentujeme rádi, ale býčí koule v nás důvěru nebudí. Přitom nás kdysi na Štědrý den v dovolenkové destinaci Kanárských ostrovů zaujal i Ježíšek v plavkách, ale snažili jsme se více než exotickým ovocem stůl neozvláštňovat.
0 %
Když se nikomu před nadílkou neudělá mdlo, ať si dá kdokoliv, co chce.
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Nedávno na trase Praha – Brno narazil na restauraci, která servíruje býčí koule. Slovo dalo slovo a s majitelem se domluvil, že se pokusí o rekord. Jen 3 minuty mu pak trvalo, aby jich spořádal celé kilo! Připraveny je měl na víně, ale prý se dají udělat i jako řízky.

Podle restauratéra je mají v oblibě zejména ženy po rozvodu, které chodí oslavit poslední den soudních stání, ale objednávají si je i skupinky lidí před svatbou, když se loučí se svobodou. Připravit pak z býčích žláz jdou i řízky.

„Nejspíš si je letos dám na Štědrý den spolu s bramborovým salátem po rybí polévce,“ zasnil se Jarda v předadventním rozmaru. Proč ne. Dnes se místo kapra servíruje v některých domácnostech losos, jinde si pochutnávají na krocanovi. Jak kdo uzná za vhodné. Důležité je, aby spokojenost cítil člověk sám o sobě.

Vánoční řízky z býčích žláz

Postup přípravy: 1. Žlázy opláchneme, nakrájíme na plátky cca 2 cm silné a osušíme je.

Každý plátek okořeníme zázvorem a česnekem,

obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.

2. Obalené žlázy smažíme prudce v rozehřátém tuku 3 minuty z každé strany do zlatavé barvy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Býčí žlázy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz