Hlavní obsah
Aktuální dění

Volby prezidenta USA: posměšky vůči Trumpovi jako taktika Harrisové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zanedlouho se bude konat již 60. volba amerického prezidenta. Lidové hlasování proběhne 5. listopadu 2024 a určí, pro koho má poté hlasovat každý z 538 volitelů. Potřeba je většina – 270 hlasů.

Článek

V teoriích marketingových přístupů se setkáme s pravidlem AIDA: advertisement-reklama, interest-zájem, demand-poptávka, anticipation– očekávání.

Úspěchu se dosahuje upoutáním příjemce reklamy. Jde o vyvolání zájmu a poptávky, tedy, aby byl produkt chtěný. Tím se má následkem očekávání docílit koupě produktu. Stejné metody lze provádět i ve volební kampani, ale s tím rozdílem, že volič má, na rozdíl od zákazníka, volbu jenom jednu. Proto se volební kampaň od komerční reklamní kampaně liší komplexností oslovení.

Harrisové kampaň a její demokratičtí spojenci se rozhodli zesměšnit Trumpa, prosazujíc myšlenku, že je to nemotorná kreslená postava, která není tak strašná, ale spíš legrační

Celý týden řečníci na sjezdu demokratů v Chicagu parodovali Trumpovy fixace. Proč se soustředí na velikost davu voličů? Proč stále mluví o Hannibalu Lecterovi, kanibalovi z hororu, který byl v kinech předtím, než se narodily miliony Američanů? Video promítané na sjezdu představovalo Trumpa jako pachatele v klasickém seriálu Zákon a pořádek.

Předtím, než Biden odstoupil, vykresloval Trumpa jako věž zloby – vůdce temného politického hnutí, které se snaží zničit demokratické tradice.

Potenciální nevýhodou Bidenovy taktiky bylo, že připisoval Trumpovi mimořádný význam a riskoval demoralizaci voličů? Pokud je tedy Trumpovo ovládání davu voličů takové, že by mohl ukončit americký experiment, nemůže být tedy jednotlivími voliči zastaven.

Harrisová má drzejší tón a říká, že Trumpova osobnost ho činí výrazně porazitelnějším – a přitom se baví

Vystupuje jako někdo se statusem rockové hvězdy, kdo ukázal, že je tak schopen komunikovat s mladšími lidmi.

Je jedno staré přísloví- Ber práci vážně, ne sám sebe. Myslím, že tohle Kamala Harris představuje. Je bez respektu k autoritám, zábavná a nepříliš sobecká a občas sarkastická. Je disciplinovaná, chytrá, připravená, ale dokáže být dost agresivně normální, když sedíš vedle ní a obědváš. Všichni víme, že jde o vážnou záležitost. Všichni víme, co je v sázce. Ale jen se dívat voličům do očí a říkat jim, co je v sázce, vyjde nastejno, jako byste jen bezduše přednášeli.
Brian Schatz , demokratický senátor USA za stát Havaj

Na rozdíl od Bidena Harrisová musela přinést nová poselství a taktiku kampaně. Jsou to dva různí lidé, z různých částí země a s různými životními zkušenostmi. Biden, 81, pochází z období uhlazené americké politiky. Harrisová, 59, patří ke generaci a společenské skupině, která má tendenci být více ikonoklastická, virtuální, sarkastická či existenciální.

Biden přišel do Senátu ve věku 29 let. I když lidé mezi sebou nesouhlasili, měli k sobě vzájemný respekt. Není v jeho povaze dělat si legraci z lidí. Nebojuje takovým způsobem.

Během služby v Senátu si Harrisová, Schatz a jiní generační kolegové, jako například Cory Booker, D-N.J., vyměňovali oprsklé zprávy, a tak si dobírali své staré školní kolegy.

Foto: The Circus na SHOWTIME/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Demokratická senátorka za Kalifornii Kamala Harrisová oficiálně oznámila svou kandidaturu na prezidentku USA 27. ledna 2019. Pokud by uspěla, byla by tato tvrdá kritička Donalda Trumpa první ženou ve funkci.

Obamovi i Clintonovi podporují Harrisovou

Jeden z Harrisové dlouholetých spojenců je Barack Obama, bývalý prezident, který odešel z United Center v úterý v noci rozchechtaný poté, co se pobavil na vtipu o Trumpovi a… velikosti davu.

Pro Trumpa je velikost jeho davu voličů důležitá. Titulek CNN během prezidentské kampaně v roce 2016 zněl „Trump hájí velikost svého penisu“. Ve svém projevu použil Obama rychlé gesto ruky, aby naznačil psychologický původ toho, co nazval Trumpovou posedlostí velikostí davu. Držel ruce pár centimetrů od sebe, na chvíli se na ně podíval, a pak je spustil.

Je zajímavé, že Trump výrazně rozšiřuje datově-analytický tým, který pro něj dělá mikrokampaně, cílené na specifické skupiny voličů

Jeho relativní neúspěch u nezávislých voličů musel demokraty potěšit. Ale posuzovat Trumpa jako nepředvídatelnou a inpulzivní raketu může být zavádějící a chybné. Neboť je zdatný komunikátor a stratég, který umí najít témata, která lidi zajímají.

Kamala Harris a demokraté nemají žádná reálná řešení všech problémů, kterým země čelí, a proto se uchýlí ke zjevným falešným osobním útokům, neboť nemají co nabídnout Američanům.
Steven Cheung, mluvčí kampaně Trumpa

Trump se zdráhal přiznat, že ve svém komentáři k Harrisové se stává příliš osobním, poukazujíc na to, že se mu demokraté posmívají, jako by tím omlouval své nejdrzejší útoky, jako například zpochybňování její inteligence, kritizování jejího vzhledu a spekulování o jejím etnickém původu.

Ve svém projevu ve středu večer, bývalý prezident Bill Clinton řekl, že byl zmatený Trumpovou fascinací Hannibalem Lecterem. Dav se zasmál. Pro ty, kteří stále přemýšlejí, co to znamená, prý Trump naznačuje, že mezi migranty, vstupujícími do USA nelegálně, jsou „psychotici podobní Lecterovi“.

Je příliš brzy na to, abychom věděli, zda bude Harrisové zesměšňování Trumpa cestou k vítězství. Přesto, po měsíci kampaně, vymazala Trumpův náskok v průzkumech. A rozproudila svou párty.

Prameny:

Jiřina Rybáčková: Svět zvaný Amerika-O volbách a nejen o nich, Epocha, ISBN: 80-86328-62-7

Morain, Dan: (2021), Kamala's Way, Simon & Schuster , ISBN 978-1-3985-0485-1

TRUMP, Donald J.; BOHNEROVÁ, Kate: Umění návratu (původním názvem: Trump – The art of the comeback). Překlad Pavel Medek. 1. vyd., BB art, 1998, ISBN 80-86070-83-2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz