Hlavní obsah
Rodina a děti

Ona na Mácháč, on s dětmi na Bali: Realita rozdělených rodinných rozpočtů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tumisu, Pixabay

Žijí spolu, ale finančně odděleně. On má na všechno, ona živoří. Jak se to stalo? Dohodli se na rozděleném rodinném rozpočtu. Systém „každý ze svého“ často nefunguje a způsobuje problémy.

Článek

Někteří lidé to nikdy neměli jinak. Ve vztazích se dohodli na rozdělených rozpočtech a žijí tak celý život. Nespornou výhodou je přehled o vlastních financích. Jasnou nevýhodou zase absolutní nepřehled o financích toho druhého, což může způsobovat problémy.

„Nezlob se. Spoléhala jsem, že peníze má,“ omlouvala se nedávno kamarádka, když si přišla půjčit na novou pračku.

Ta stará se jim rozbila a se čtyřmi dětmi je život bez ní nemyslitelný. Chápu. Co ale nechápu je, že nevěděla, jaký je skutečný finanční stav jejich rodiny. Žila v tom, že když její muž vydělává a jezdí s dětmi na drahé dovolené, na které mimochodem ona nemá, tudíž zůstává doma a přesvědčuje sama sebe, jak je fajn si od nich odpočinout, že má vytvořenou finanční rezervu. Ona sama toho není schopná, protože je ještě s nejmenším doma a momentálně žije jen z rodičáku. A tak jsem se jala zajímat o jejich způsob života.

Rozhodně jsem toto neslyšela poprvé. Každý si jede to svoje. On platí účty, ona záležitosti kolem dětí. Jídlo na půl. Nečekané výdaje pak řeší ve chvíli, kdy přijdou - nějak se dohodnou a jak vidno, sem tam zjistí, že na ně nemají.

Připomnělo mi to dobu, kdy jsem ještě nebyla vdaná. Taky jsem to tak s partnery mívala a bylo to na prd. Vždycky totiž chlap vydělával víc než já a každý rok jsme se dostávali do situace, kdy jsem se cítila hloupě, že mi přispívá na lepší dovolenou. Teď ale vidím, že jsem na tom byla vlastně ještě dobře - nezabouchl dveře a nejel sám.

Znám totiž i takové, co lítají s dětmi na Bali, zatímco se jejich máma rochní někde za humny ve štěrkáči, aby si taky aspoň trošku užila. Pokud to tak všichni chtějí, je to v pohodě, jenomže je na těch holkách znát, že je to mrzí. Přemýšlí pak o tom, jestli takto vypadá láska. Dost pozdě na můj vkus, ale každý lásku vyznává jinak a spoustu věcí si muži nedomyslí. Nakonec ani nemůžou, když se všechny tváří, že Mácháč je OK.

Osobně si rozdělený rozpočet neumím představit. Člověk by měl mít pro svůj vlastní klid přehled o tom, co si rodina může dovolit, a co ne. Co způsobí problém. A zařídit se podle toho.

Nesčetněkrát jsem s kamarádkama totiž řešila, že nemají na zaplacení toho nebo tamtoho, protože si myslely, že má chlap a chlap neměl. Vážně chce někdo dobrovolně takto žít? Na Mácháči místo na Bali?

Rozdělený rozpočet dělá mezi partnery rozdíly. Společný rozpočet dělá naopak rovnocenné partnery. To je potřeba nejen pro dobře fungující vztah a rodinu, ale i jako výchovný vzor pro děti. Žádný z rodičů by neměl mít navrch. Ani finančně, ani jinak. A žádný z nich by se neměl bát říct, že mu něco nevyhovuje. V klidu si popovídat a vyjádřit své pocity, totiž může změnit celý život.

Jak to máte vy? Jste s rozděleným rozpočtem v pohodě, nebo si ho neumíte představit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz