Hlavní obsah
Jídlo a pití

Úlky nebo Vosí hnízda bez piškotů. Extra ořechová dobrota, jen ze 3 surovin

Foto: NickyPe, Pixabay

Právě teď je na ně správný čas. Dělají se pár dní předem a plní se zároveň s ostatním cukrovím těsně před Vánoci.

Článek

Když jsem ze zvědavosti hledala recept na úlky, našla jsem jich hodně. A ve všech byly piškoty. Už jsem je na pár návštěvách ochutnala a nikdy mě nijak nenadchly. Ty bez-piškotové jsou totiž mnohem lepší.

Náš starý rodinný recept na úlky se dělá jen ze tří surovin a nebýt pár dní, které potřebují ke zpevnění, by byly hotové za pár minut. Stačí totiž jen odvážit suroviny, ručně je smíchat, vytvarovat pomocí formičky úlky nebo vosí hnízda, naplnit krémem a postavit na jakoukoliv jedlou podstavu v libovolném tvaru. Nejčastěji je to piškot nebo linecké kolečko, ale sluší jim i čtvereček nebo třeba hvězdička.

K našim naprosto dokonalým a i dětmi milovaným úlkům budete potřebovat jen:

250g mletých vlašských ořechů

250g mletého cukru

1 celé vejce

Postup přípravy už znáte, tak směle do toho.

Můžete na ně spotřebovat zbytek ořechů a můžou se stát dalším rychlým a efektním cukrovím, které budou všichni milovat. Samozřejmě všichni ti, co mají rádi vlašáky, protože o nich to prostě je. Ale už jsem si všimla i toho, že se po nich můžou utlouct i ti, co normálně ořechové cukroví neradi.

Co se týká tvarování, můžete použít formičku, ze které je potřeba je klepnutím vyklopit a nebo otevírací tvořítko, s nímž je práce sice jednodušší, a má různé tvary (vosí hnízda, zvonečky, stromečky, sněhuláci), ale vyžaduje víc těsta, takže jich budete mít míň. Tento recept je při klasickém tvarování vyklepávací formičkou na asi 50 kusů.

Oba druhy formiček je potřeba před tím, než do nich nacpete těsto, vysypat moučkovým cukrem, aby se úlky snadno vyklopily, nebo vyložit potravinářskou fólií. Otvor pro krém můžete vmáčknout prstem nebo třeba druhým koncem vařečky.

Krém pak do nich dělám kakaový jen z másla, moučkového cukru a kakaa, ale může být i bez kakaa a třeba s přidáním mletých ořechů.

A jak už jsem říkala, konečná podoba je jen na vás. Někdo je po dokončení a postavení na podstavu ještě zasněží moučkovým cukrem, jiní namáčí špičku do čokolády, můžou se i zasypat jedlým zlatým nebo stříbrným prachem. Ten používám moc ráda, ale konkrétně úlky nechávám jen tak.

Tak si je užijte. Jsou výborné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Ořechové těsto
Recepty na cukroví

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz