Článek
Určitě se shodneme na tom, že Vánoce jsou jen jednou za rok. Většina z nás se na ně těší, a i na to, jak si bez výčitek nadlábne ne úplně zdravým cukrovím. Pokud se ale při jeho přípravě uchylujeme k různým tyčinkám a oplatkám, uniká nám jedna důležitá věc.
Ať jsou naše tradiční rodinné recepty na vánoční cukroví sebevíc nezdravé - obsahují hodně másla, sádla, cukru a bílé mouky, pořád jsou to dobroty, které si připravujeme doma a přesně víme, co do nich dáváme. To se ale o koupených pochutinách rozhodně říct nedá.
Takže zatímco se pachtíme v kuchyni a snažíme se o domácí cukroví, nakonec ho úplně zabijeme margotkou nebo třeba tatrankou. Přitom to vůbec není potřeba a co se týká nepečeného cukroví, je to spíš na škodu. To, co nám tak chutná v margotce, je kokos a kokosová mouka s troškou alkoholu a v tatrance zase oříšky, ať už arašídy nebo lískáče. A všechny tyto suroviny můžeme použít i bez toho, aby je před námi zpracoval už někdo jiný v továrně a prováděl s nimi kdo ví co.
Doma dělané vánoční cukroví by mělo být výjimečné právě tím, že je domácí a tím pádem obsahuje jen základní suroviny. Není potřeba, aby chutnalo jako jiné pochutiny, protože ty si můžeme koupit kdykoliv v průběhu roku v obchodě.
Je dobré si uvědomit, že ať už do domácího cukroví dáme jakkoliv nezdravé základní suroviny, nikdy nebude tak nezdravé, jako když do něj přidáme už zpracované potraviny.
Tak udělejte svému tělu radost a letos je vynechejte. Proč? Protože můžete. I bez nich je přece cukroví skvělé.