Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oldřich Nový neprozradil matku dcery Jany ani své manželce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Old%C5%99ich_Nov%C3%BD#/media/Soubor:Oldrich_Novy_1941_081.jpg

Součástí veřejného života filmových a divadelních hvězd bývají drby z jejich milostného života. Velice často se samotní herci a herečky chlubí svými „úlovky“ a podstrkávají svoje intimnosti bulváru.

Článek

Bylo tomu tak i v dobách první republiky. Díky tištěným novinám a časopisům se podrobně rozebíraly románky mezi herci a zpěváky, popřípadě herečkami a režiséry.

Jednou z mála výjimek v této oblasti byl Oldřich Nový. Přestože jeho „filmovou náručí“ prošly snad všechny tehdejší hvězdy filmu, zůstával věrný své ženě Alici. S uměleckou fotografkou se seznámil v Brně roku 1928 a 11. srpna 1936 se s ní oženil. Zlí jazykové tehdy tvrdily, že to bylo z vypočítavosti, protože otec nevěsty a Nového tchán byl ředitelem pražské banky. A právě jeho peníze udržely nad vodou Nového divadlo ve Stýblově pasáži v Praze. Ovšem až poté, co Oldřich Nový slíbil, že si ředitelovu dceru vezme za ženu.

Lidské klevety vyvrátily pozdější roky, kdy odmítl rozvod kvůli židovskému původu své ženy a byl odtransportován do lágru pro míšence. Odtamtud do Hagiboru a saského Osterode. Jeho žena skočila v Terezíně.

Možná to byl jistý kalkul stran sňatku ze strany tchána. Evropa začínala měnit barvu na hnědou a slavná filmová hvězda mohla jeho dceru s neárijským původem spíše ochránit, než neznámý a zcela anonymní manžel.

Přesto že neměli manželé děti, objevil se jednoho dne herec doma s miminkem v náruči. A opět se vynořily drby a zaručené zvěsti, s kým to dítě má. A protože za kmotru šla holčičce Hana Vítová, další filmová hvězda, byla ona nejčastěji tipovaná na matku malé Janičky. Málo koho napadlo, že hubená Vítová, která v té době neměla ani padesát kilo by těžko utajila těhotenství, když ještě ke všemu šla z jedné role do druhé.

Sám Oldřich Nový matku nikdy neprozradil, a tak se tajemství původu adoptivní dcery Oldřicha Nového veřejnost dozvěděla až za mnoho let.

Jana se narodila 18. února 1937 v Rychnově nad Kněžnou a její skutečné jméno bylo Blažena Jakešová. Její maminka Anna Hartmannová zemřela při porodu v devětadvaceti letech a otec Jiří Jakeš, který se staral o čtyřletá dvojčata by už péči o novorozeně nezvládl. Miminko se dostalo do kojeneckého ústavu v Krči a bylo nabídnuto k adopci.

Problematický se časem ukázal vztah Jany k matce, která na nevlastní dceru žárlila. Navíc u ní, po válečných zkušenostech, kdy v koncentrácích zahynula polovina její rodiny, propukla schizofrenie. Nedokázala přijmout, že už není jedinou milovanou ženou, ale musí se o lásku svého muže dělit s jinou.

Po zatčení rodičů se Jany ujali manželé Lelkovi z Lázní Bělohrad. Občas za ní jezdila i její kmotra Hana Vítová.

Po válce nastoupila Jana na internát klášterní školy v Horažďovicích. V době, kdy probíhalo na škole očkování proti neštovicím měla chřipku. Přesto byla očkovaná, což mělo za následek vysoké horečky a zánět srdečního svalu. Rok strávila na dětské klinice a potom se začala učit znovu chodit. Přestože ji nemoc poznamenala na celý život, dokázala v roce 1955 odmaturovat.

Jelikož byla v rodině častým důvodem rodičovských hádek, odešla ve svých dvaadvaceti letech z domova do Brna. Po smrti nevlastní matky v roce 1967 se vrátila do Prahy. To už byl Oldřich Nový sám a vážně nemocný.

Jana Nová, provdaná Včeláková, zemřela v Praze 16. listopadu roku 2006.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz