Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hokej, nebo škola? V Čechách často nejde mít oboje a je to špatně. Vysokou školu má i Dominik Hašek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: LuckyLife11 / Pixabay

V České republice, stejně jako jinde ve světě, se mnoho mladých sportovců potýká s otázkou, jak sladit své vzdělání se sportem. A toto dilema začíná již velmi brzy - na základní škole.

Článek

Sport je časově i fyzicky vysoce náročný. Tréninky, soutěže, cestování na závody – to vše může snadno zabrat více než 30 hodin týdně, což je skoro obdobná časová náročnost jako u práce na plný úvazek. Do toho je ale třeba započítat ještě školní docházku, učení na testy a domácí úkoly.

Rodiče hodně často vsadí tzv. na jednu kartu. Vše podřídí hokeji s tím, že právě jejich dítě bude druhý Jaromír Jágr. Jenže pravda je taková, že jen málokterý hokejista se v dospělosti skutečně uživí hokejem.

Zatím jsme upřednostnili školu

Příkladů, jak dopadli takové děti, mám ve svém okolí více než dost. Vždy, když někomu řeknu, že chceme mít ze syna hokejistu, tak ten někdo zná někoho, komu to nevyšlo.

„Neblbni, celá rodina se podřídila jen tomu klukovi, finančně je to úplně zničilo, vztahy v rodině na nic. A z kluka vyrostl další řadový hokejista bez vzdělání, který teď má deprese a živí se jako řidič taxi,“ zněl například jeden z příběhů, které jsem si na toto téma vyslechla.

Já sama jsem si tohoto rizika vědoma. I kdyby náhodou ze syna opravdu vyrostl druhý Jarda Jágr, stačí jedno nešťastné zranění a celá kariéra je v háji. Ona v podstatě stačí divoká puberta, kdy se chlapec zasekne a s hokejem skončí. Nebyl by první ani poslední.

Jenže jak to všechno skloubit? Nabízela se nám jedna sportovní základní škola, ale neslyšela jsem na ni žádné dobré recenze. Škola je totiž uzpůsobena sportovcům a nevyžaduje po nich žádné velké výsledky. Jenže, co když pak skončí s hokejem a bude chtít jít na gympl?

Nakonec jsme dali syna na jazykovou základní školu, která platí za velmi náročnou. Bude to výzva, pro nás a hlavně pro něj, ale dostane se mu kvalitního vzdělání alespoň na prvním stupni. A kdyby náhodou naznačoval vývoj situace profesionální kariéru? Budeme to řešit za pochodu. Jen nechápu, proč tohle vůbec rodiče musí řešit.

Tréninky a rozvrh hodin

Jedním z hlavních problémů sportovců je sladit čas věnovaný tréninkům s rozvrhem hodin. A to již na základní škole.

Syn je ve třetí hokejové třídě a tréninky má od 14 hodin. Nyní nastoupil do první třídy ve škole, takže má naštěstí jen čtyři hodiny a vše zvládáme. Kdyby ale chodil do druhé hokejové třídy, kam věkově patří, tréninky by měl od 13 hodin a museli bychom ve škole žádat o uvolnění z poloviny poslední hodiny.

Zároveň má individuální hodinu s trenérem, která ale může probíhat nejpozději ve 12 hodin. Jak toto řeší ostatní? Už v první třídě stahují děti z vyučování, aby takové hodiny zvládaly.

Únava a vyčerpání

Nutno podotknout, že hokej je jednostranná zátěž a je třeba ho doplnit jiným sportem. Aby se protáhly zkrácené svaly a dítě se rozvíjelo správně ve všech oblastech. Mnoho hokejistů proto hraje fotbal. A velmi často hned z tréninku hokeje jedou na fotbal. Už jste psali úkoly s unaveným dítětem po dvou trénincích? Nejde to.

Intenzivní fyzická námaha spojená se sportem vede k vyčerpání, což má negativní dopad na schopnost soustředit se na studium. A jakmile dojde i na ranní tréninky, vyžaduje to trochu jiný přístup. A ten vám poskytne jen sportovní škola, která to chápe.

„Víme, s čím počítat. Je to například únava dětí po ranním tréninku, ale zároveň z nároků slevovat nemůžeme, protože základní vzdělání má nějakou náročnost a rozhodně bychom nechtěli, aby děti nedosahovaly těch výsledků, kterých by díky svým schopnostem mohly dosahovat, jen kvůli tomu, že bychom je neustále omlouvali,“ uvedla pro iRozhlas ředitelka ZŠ Eden Jana Churáčková, která spolupracuje s pražským klubem Slavia.

Individuální plán na základní škole?

Jedním z hlavních nástrojů, který je sportovcům k dispozici, je možnost individuálních studijních plánů. Na mnoha středních a vysokých školách je sportovcům umožněno přizpůsobit rozvrh hodin tak, aby mohli docházet na tréninky a zároveň plnit své studijní povinnosti. Tato flexibilita umožňuje sportovcům lépe zvládnout časový tlak.

Na základní škole ale ředitelé škol tento krok nevidí moc rádi, protože základní škola je povinná a i sami ředitelé poté musí takový individuální plán obhájit. Navíc uvolňování ze školy nedoporučují ani trenéři.

„To je špatně, děti od nás neustále slyší to, že vzdělání je na prvním místě. Nejde o to vychovat hokejistu, ale člověka do společnosti,“ uvedl pro server Pojď hrát hokej k upřednostňování hokeje před školou Vít Černohous, trenér mládeže HC ZUBR Přerov.

Právě HC ZUBR Přerov má ale výbornou spolupráci se základní školou, která umožňuje dětem zvládat vše a zároveň mít čas na sebe.

„Když to převedu na příklad z první odpovědi, rodič odevzdá dítě ráno do školy a vyzvedne si ho ve 14.00 odpoledne, a má tak spoustu času na domácí úkoly, jiné sporty či kroužky, neorganizovanou aktivitu venku, protože už má školu, oběd i trénink za sebou. Jak tento čas už rodina využije, je na každém zvlášť,“ dodal Černohous.

Hlavní je zorganizovat čas

Takovou spolupráci ale nabízí opravdu minimum klubů a často je tak skloubení školy a tréninků spíše než pohoda jeden velký maraton, na jehož konci jsou všichni zúčastnění unavení a protivní.

Dětem pak navíc nezbývá žádný čas pro sebe, což vede ke dlouhodobé frustraci a nakonec k situaci, kterou jsem již zmiňovala - dítě se sportem skončí.

„Může dojít k tomu, že ten malý sportovec má mnohem méně toho prostoru v průběhu týdne na to, aby se vypnul. Aby dělal to, co se mu zrovna chce dělat. Aby se nemusel do ničeho nutit. (…) A tam právě mu chceme pomoci třeba z hlediska lepší organizace času. Dobře, tak raději dneska vynechejme ten individuální trénink, který máš normálně naplánovaný. Pojďme dělat něco, co máš chuť dělat, zajděme si do kina, zajděme si udělat jinou sportovní věc,“ poradil například sportovní psycholog Václav Petráš pro server Mládežnický hokej.

Návod tedy existuje - když je toho na vašeho malého sportovce moc, vynechejte trénink nebo uberte aktivitu, nikoliv školu. Už jste ale někdy navštívili šatnu plnou ambiciózních tatínků? Ti, než by vynechali trénink, tak raději zruší právě školu.

Zde by ale měli nastoupit trenéři tak, jak vídáme v amerických filmech. Bohužel nemám zkušenost s tím, zda to takto opravdu funguje, ale systém mi je sympatický. Když se chce sportovec udržet v týmu, musí si hlídat průměr známek ve škole. Chceš hrát hokej? Tak ale nebudeš flákat školu. Jedině tak totiž děti (a rodiče) pochopí, že jsou i jiné věci věci než sport.

A mimochodem - titulem z vysoké školy se pyšní například i Dominik Hašek, který vystudoval dějepis a pedagogiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz