Hlavní obsah
Bydlení

Porovnání efektivity tepelného čerpadla s plynovým kotlem na konci roku 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Müller

Tepelné čerpadlo versus plynový kotel

Bývávalo, že instalace tepelných čerpadel zažívaly mimořádný boom díky štědrým dotacím. Těm se ochotně přizpůsobili dodavatelé i zákazníci. Proč teď, na konci roku 2024, je tak výrazný nezájem o jejich instalaci, i když je to ideál Green Dealu?

Článek

Úvod

V následující analýze bude dominantní pojem účinnost, což je poměr získané energie k energii vložené v %. Laicky lze v penězích vyjádřit, že je to poměr zisku ke vkladu, neboli efektivita topení, což jistě zajímá každou domácnost.

Odvolávám se na můj předchozí článek, který poskytuje praktický návod na stanovení aktuální účinnosti tepelného čerpadla (TČ). Pokud tento údaj získáme, můžeme porovnávat skutečné provozní náklady s plynovým kotlem (PK). Z dalšího rozboru je zřejmé, že v současné době, tj.na konci roku 2024, není TČ rovnocenným partnerem s  PK, z důvodu vysoké ceny elektřiny. Trh rozhodl!

Posouzení efektivity topení mezi TČ a PK

Pro zjednodušení a přehlednost porovnání se bude předpokládat, že PK má účinnost 100%. Je třeba konstatovat, že TČ je speciální elektrické topidlo, které dokáže získat zdarma tepelnou energii z okolního média (vzduch, voda, země). Klíčem k ochabnutí zájmu o TČ je vysoká cena elektřiny vzhledem k relativně nižší ceně plynu, což spotřebitelé podvědomě zaregistrovali.

Z desítek různých dodavatelských ceníků a jejich tarifů byl orientačně stanoven poměr ceny elektřiny k plynu na 3,5 násobek pro běžné spotřebitele. Uživatelé TČ mají ceníkovou výhodu, takže jen 2,5 násobek.

Aby bylo možno porovnat cenovou efektivitu obou topidel, je třeba určit identickou účinnost TČ, aby odpovídala 100% účinnosti PK. Pak tedy 100% x 2,5 = 250%. Při takovéto účinnosti je provoz TČ cenově rovnocenným partnerem PK.

Závěr

Předložená analýza jednoznačně dokazuje současnou nevýhodnost používání TČ. Z cenových poměrů elektřiny a plynu na konci roku 2024 by bylo efektivní provozovat TČ jen tehdy, pokud by jeho účinnost byla rovna nebo větší než 250%, což je prakticky nedosažitelný extrém (zdezde). Opakovaně upozorňuji, že vysoký topný faktor, na který se uživatelé často odvolávají, není účinnost TČ, ale pouze ji pozitivně ovlivňuje. Účinnost je podstatně nižší (zde)!!! Bohužel, v budoucnu nelze očekávat snížení ceny elektřiny, jak je dokumentováno zde. Nyní lze pochopit, proč logicky ubývá instalací TČ ve prospěch PK, neboť topení v PK je podstatně levnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz