Hlavní obsah
Internet a technologie

O diskutovaném topném faktoru tepelných čerpadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Müller

Tepelné čerpadlo systému „vzduch - voda“

Topný faktor tepelných čerpadel se montážními firmami i laickou veřejností ztotožňuje s účinností tepelného čerpadla, což je podstatná klamavá informace o tomto zdroji tepla.

Článek

Stejně jako u každého jiného energetického zařízení, lze i u tepelného čerpadla (TČ) vyjádřit jeho efektivitu poměrem energie využité k energii spotřebované. Konkrétně u TČ se jedná o poměr vyrobeného tepla ke spotřebované elektrické energii. Jak už jsem několikrát v článcích uváděl, topný faktor (COP) není energetickým parametrem kompletu (TČ), ale pouze jeho kompresního okruhu (1-2-3-4), tj. sekce s kompresorem, což je srdce TČ. Je to charakteristika jeho kompresního okruhu naměřená v laboratoři, tedy potenciál vytápění. Tento obvod je specifický tím, že z chladného média vyrábí teplé. Veřejnost je chybně mystifikována tím, že COP je roven účinnosti TČ, což je hříšně zavádějící, neboť účinnost (Ú) je podstatně nižší, protože akceptuje navíc vstupní elektrickou energii na pohon ventilátoru (v), oběhového čerpadla (č) a elektrokotle (k).

Foto: Pavel Müller

Příkladné schema funkce tepelného čerpadla

Dle příkladu na obr. je:

10 kWh ze vzduchu + 5 kWh elektrické energie na pohon kompresoru = 15 kWh využité tepelné energie. Pak COP = 15 / 5 =3.

Ú = 15 / ( 5 + v + č + k ), což je evidentně podstatně méně než 3.

Praktické stanovení Ú zabudovaného TČ je k dispozici zde. Posouzení efektivity topení TČ nebo plynem je uvedeno zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz