Hlavní obsah

Úvaha o energetické výjimečnosti tepelného čerpadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Müller

Tepelné čerpadlo systému „vzduch - voda“

Tepelné čerpadlo je energetické zařízení. Slušelo by se tedy u něj udávat účinnost jako u všech ostatních. Proč tomu tak ale není?

Článek

Když jsem se před léty poprvé dozvěděl o překvapivých vlastnostech tepelného čerpadla (TČ), napadlo mě perpetuum mobile pohánějící cirkulárku. Protože mám technické předpoklady, začal jsem se tomuto zajímavému tématu věnovat a studovat ho. Zpočátku mě zaskočila neobvyklá terminologie, neboť již po staletí se efektivita energetických zařízení definuje jako účinnost, což je poměr využité energie k energii vložené (%). Tímto základním energetickým parametrem se hodnotila efektivita parního stroje, spalovacího motoru, parní, spalovací i vodní turbíny, elektromotoru, kotle, ale i kompletů jako teplárna, kotelna a elektrárna. Proč se to u TČ nepraktikuje?

Zdánlivá odbočka. Když se zavedená terminologie přejmenovává, vždycky to smrdí! Příklady: Námořní ultimativní invaze > legální migrace. Cikán > Rom > nepřizpůsobivý > etnická menšina. Poručíme větru, dešti > zachráníme planetu. U TČ byly nově vytvořeny dva názvy: topný faktor a bivalentní zdroj, které vnesly mezi zákazníky velký zmatek.

Do povědomí spotřebitelů se dostalo, že uváděný topný faktor je něco jako účinnost TČ. To ale není objektivní skutečnost. Je to pouze charakteristika fyzikálních a energetických vlastností kompresního systému a jeho nosného média (Carnotův cyklus), zjištěná laboratorně. Takže do topného faktoru není započítána elektrická energie na pohon např. ventilátoru, oběhového čerpadla a elektrokotle, což jsou podstatné položky. V praxi jde o to, jak se potenciál topného faktoru využije v konkrétních podmínkách. Účinnost TČ se tedy zásadně liší, což je analyzováno zde. Mnozí vlastníci TČ z neznalosti však bazírují na pojmu topný faktor a radují se z jeho výše, i když reálná účinnost je zcela jiná, ale vždy podstatně nižší.

Další hra na schovávanou je bivalentní zdroj, což není nic jiného, než elektrokotel vmontovaný do TČ, který dohání to, co TČ nezmůže. Tato matoucí „vědeckost“ ale na laické zákazníky platí, a ani si mnohdy nepovšimnou, že topí pouze elektrokotlem.

Díky všeobecně publikovaným energetickým a ekonomickým výhodám TČ explodovala četnost jejich instalací, a to zejména vlivem vysokých dotací. Proč si nedopřát tak lákavé očekávání finančních úspor, když to Stanjura zaplatí?! A teď následuje lavinovitá, rozporuplná a nekončící diskuze laiků o vlastnostech TČ. Pro montážní firmy je to neopakovatelný boom, a proto se množí jako metastáze a radují se z vysokých zisků.

Zájemcům o konkretizaci objektivních parametrů jejich TČ doporučuji k prostudování články 1, 2 a 3.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz