Hlavní obsah
Sport

Souhrn 8. kola FORTUNA=LIGY: Sonntagová se blýskla čtyřmi góly, Lokomotiva potrápila Slovácko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kateřina Borovcová / 90 minut

Favorité v tomto kole opět potvrdili svoji roli a nůžky mezi skupinou o titul a skupinou o udržení se tedy dál nekompromisně rozevírají.

Článek

Sparta Praha – Pardubice 12:0

Poté, co sparťanky v týdnu v rámci odloženého čtvrtého kola zničily FC Praha patnácti góly, i v utkání s Pardubicemi ukázaly, že jsou stále při chuti. Jednoznačný zápas vyšperkovala čtyřmi brankami reprezentační záložnice Eliška Sonntagová. Dvakrát se trefila i střídající Adéla Trachtová, jíž se stejný kousek povedl ve dvou duelech v řadě. Kanonáda Letenských započala v šesté minutě, když se po náběhu Kateřiny Kotrčové k balonu dostala Aneta Polášková, a o čtyři minuty později svou krasojízdu zahájila Sonntagová gólem z dálky. Pražanky strávily první poločas téměř výhradně v bezprostřední blízkosti šestnáctky soupeřek, takže si do poločasové přestávky stihly vypěstovat více než pohodlné pětibrankové vedení.

Ve druhém poločase tlak Sparty mírně polevil a Pardubice se dočkaly několika světlejších momentů, ale jejich snaha vzala za své v padesáté páté minutě, když přidala další rudý gól Eva Bartoňová. Poté favoritky Východočeškám nadělily ještě dalších šest branek, čímž potvrdily svoji absolutní dominanci.

Viktoria Plzeň – Slavia 0:4

Slávistky si po nevyvedeném derby spravily náladu v Plzni. Už v jedenácté minutě se po rohovém kopu prosadila hlavičkou Molly Mclaughlin. Po zbytečném zákroku ve vápně byla nařízena penalta ve prospěch hostů, kterou proměnila Kateřina Svitková elegantní střelou do středu brány. I přes dvě brzké branky nepůsobily Západočešky po defenzivní stránce vůbec špatně, ale do protiútoků se probojovaly jen vzácně. Jejich manko ale navýšila gólem do šatny opět Kateřina Svitková, jež obdržela krásný centr od Tamary Morávkové a poté jen jednoduše překopla brankářku.

Po změně stran se na hřišti objevila také Gabriela Šlajsová, která se tak po delší pauze způsobené zraněním nohy znovu vrací do zápasů, což je výtečná zpráva nejen pro úřadující mistryně ligy, ale také pro reprezentaci. V šedesáté třetí minutě přistoupila Slavia k mnohonásobnému střídání, po kterém se domácí začali dostávat do hry a častěji zavítávali na útočnou polovinu, avšak do úspěšného zakončení se nedostali. Po faulu na Janu Žufánkovou navíc sešívané obdržely další penaltový dárek, jenž si vzala na starost Martina Šurnovská, která tak zvýšila na rozdíl čtyř branek. Ke konci utkání si Plzeň ještě vynutila roh, po němž byla blízko gólu Natálie Kostohryzová, ale ani v tomto případě Viktorce štěstí nepřálo. I když Západočešky opět ztratily body, útěchou jim může být slibný výkon gólmanky Natálie Žižkové, debutantky v nejvyšší lize, která v sobě skýtá talent, jenž může v příštím letech Viktorce výrazně pomoci.

FC Praha – Liberec 1:4

Po výprasku od rozjeté Sparty se FC Praha proti Liberci prezentovala zlepšeným herním výkonem, k zisku bodů to však nestačilo. Liberec od začátku utkání na míči dominoval, ale Pražanky odváděly po defenzivní stránce dobrou práci, což způsobilo, že hosté nedokázali svoji převahu využít.

Po přestávce se však Severočešky gólově probraly. Krátce po změně stran se prosadily Denisa Skálová a slovenská mládežnická reprezentantka Aneta Surová. Obránkyně Prahy Veronika Dvorská sice o pár minut později vstřelila kontaktní gól, ale Liberec žádné překvapení nedopustil. Další dvě branky přidaly do sítě domácích ještě Ivana Kantarská a Tereza Černá, jež se proti Praze trefila i v úvodním kole ligy. FC Praha si ale i přes prohru nadále hlídá páté místo tabulky, což od nováčka nejvyšší soutěže bezpochyby čekal jen málokdo.

Slovácko – Lokomotiva Brno 2:1

Brno vlétlo do moravského derby aktivně a využívalo toho, že se Slovácko potýkalo s častými nepřesnostmi. V první polovině byl sice domácí tým častěji na míči, avšak probojovat se na ofenzivní polovinu mu činilo zásadní problémy. Obrana Brna efektivně reagovala na snahu soupeřek protlačit se do blízkosti šestnáctky, a tak se favorit před bránu pořádně dostal až v devatenácté minutě. Akce skončila hned dvěma pády hráček Slovácka v pokutovém území, jednalo se však o čistou hru. Poté už domácí začali hrozit častěji. Ve dvacáté šesté minutě se míč nebezpečně odrazil od Venduly Poláškové k Darině Hrúzikové, která ale těsně minula branku. Ve třicáté třetí minutě zachránila svůj tým před jistým gólem kapitánka Tereza Ruslerová a za pouhou minutu vychytala pokus Hrúzikové gólmanka Sofia Dupkalová. Také hosté si však vytvořili několik nadějně vyhlížejících šancí, přesto však před přestávkou gól nepadl.

Do druhé půle vstoupily hráčky Slovácka s větším odhodláním, neboť věděly, že by pro ně případná prohra znamenala pád na čtvrté místo za Liberec. Jejich snaha jim kýžené ovoce přinesla v šedesáté páté minutě, kdy
Kateřina Vojtková razantní střelou propálila brněnskou brankářku. O pět minut později náskok navýšila po nádherném centru Kataríny Bučkové Klára Bláhová. Tři minuty před koncem ještě Lokomotivě vykřesala naději Denisa Haklová, ale i přesto, že její tým houževnatě sahal po remíze, tak k vyrovnání už nakonec nedošlo. Ačkoliv se Brno svou herní kvalitou jeví jako nejlepší celek spodní části tabulky s potenciálem šlapat Liberci na paty, zůstává zatím se čtyřmi body na šestém místě.

Exkluzivní dvojrozhovor s Denisou Haklovou, autorkou brněnského gólu, a Terezou Ruslerovou, kapitánkou týmu, si můžete přečíst zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz