Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Za cenu točeného si koupím v obchodě pár kuželek,“ řekl mi bývalý štamgast

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

I když je točené pivo dražší, rád si na něj zajdu. Znám ale lidi, kteří si raději koupí domů pár lahvových, a to za cenu jednoho čepovaného.

Článek

Pivo je často označováno za národní nápoj a jeho spotřeba v České republice není nijak malá. Poslední roky ale můžeme to samé říct i o jeho ceně. Když vyrazíme na pivo do hospody nebo restaurace, není jeho cena zrovna nízká. Podíváme-li se na průměrné ceny, za jedno čepované mimo Prahu zaplatíme kolem 53 Kč, zatímco v Praze to bývá až k 70 Kč. Ale hospoda není povinnost, a kdo na to nemá, nebo nechce takto utrácet, ať sedí doma. A mnozí to tak opravdu dělají.

Chodím pravidelně

Ne, nejsem ten, kdo by v hospodě vysedával každý den a dal několik odpoledních nebo večerních piv. Zajdu vždy, když mám chuť. Když se chci odreagovat, jsem unavený, nebo chci pokecat s pár přáteli. Moje „pravidelně“ znamená, že chodím jednou, maximálně dvakrát do měsíce. Při takové frekvenci návštěv a vzhledem k množství mé konzumace mi je opravdu jedno, že cena piva je kolem 60 korun za natočený půllitr.

Za ty roky, co občas zajdu, jsem si všiml, jak se postupně mění počet štamgastů. Byly doby, kdy tam seděly pořád ty stejné tváře. Několik stolů obsazených stálými hosty. Bylo jedno, který den nebo v kolik hodin jsem přišel – oni tam prostě byli a pili pivo. Dnes už tam potkávám jen pár opravdu skalních fanoušků piva. Nebál bych se říct, že některých z nich, kteří mají s alkoholem možná i trochu problém.

„Za cenu točeného si koupím v obchodě pár lahvových“

Naše město není nijak velké, takže se tu lidé navzájem znají. I já znám od vidění ty, kteří kdysi patřili mezi štamgasty místní hospody. Když jsem je poslední dobou přestal vídat, myslel jsem, že s pivem možná přestali. Ale opak je pravdou. Jednoho z nich jsem nedávno potkal na ulici a mezi řečí se ho zeptal, proč už ho na jeho obvyklém místě nepotkávám.

„Za cenu točeného si koupím v obchodě pár lahvových,“ odpověděl mi. Takže s pivem neskončil, jen se od restauračního stolu přesunul domů na gauč. A nedivím se mu. Dát dneska pět kousků u nás v hospodě znamená utratit 300 Kč. Když si koupí 5 lahvových v akci za 10,90 Kč, vyjde ho to na 55 Kč. Takže si může každý všední den dát doma svých pět piv a pořád ho to vyjde o 30 Kč levněji, než jedno posezení v hospodě.

Je to tak správně? Já nevím

Chápu, že hospodský má náklady a chce nějaký zisk. Ale nerozumím, proč je sudové pivo v porovnání s lahvovým tak drahé. A to neporovnávám jen to, za kolik koupím lahváče v akci a za kolik dostanu čepované v hospodě. Porovnávám i to, za kolik bych si domů koupil celý sud. I z něj mě vyjde pivo dráž než z lahvového balení. Proč tomu tak je? Nevím. Ale ať se pak nikdo nediví, že si lidé raději koupí domů basu lahvových, když je to vyjde na dvě třetiny ceny pěti čepovaných piv.

Anketa

Jak často chodíte do hospody na pivo?
Několikrát týdně
11,8 %
Několikrát měsíčně
22,3 %
Několikrát ročně
31,4 %
Vůbec
34,5 %
Celkem hlasovalo 745 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ceny-ve-stravovacich-sluzbach-dal-prudce-rostou-pivo-zdrazilo-za-tri-roky-o-tretinu-40497135, Kupi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz