Hlavní obsah
Zdraví

Léto klepe na dveře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: A. Barešová

Počasí nám naznačuje čím dál víc, že nás čeká období veder a změn tlaků. Ale také grilování, koupání, slunění a zábavy.

Článek

A přestože tahle část roku je asi nejoblíbenější, ze všech těch radovánek může dojít k úhoně a pak je rázem dobrá nálada zkažená. Co nás může v létě postihnout a čemu je lepší předcházet?

Vynechám-li běžné nákazy, které bohužel hrozí v zimě, v létě, pak se zaměřím jenom na následky, které mohou číhat při nadměrné konzumaci.

Slunce – to, co musí snášet kůže, ví asi jenom ona, někdy to přeženeme na slunci a potřebujeme zachránit nějakou spálenou část těla. To se nám se sestrou stávalo jako holkám, babička pak zachraňovala situaci různými vychytávkami. Můžete vyzkoušet obklad ze studeného čaje nebo namazat spálené místo bílým jogurtem. Oba způsoby byly ulevující. Ve slunných dnech se čaj i jogurtový nápoj hodí i k pití, ochlazují.

Na ochlazení lze vyzkoušet i kávu, tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, lesní plody, olivy, rajčata, meloun, jahody, mátu, okurky, hlávkový salát, chilli.

Samozřejmě přidám ještě doporučení, že je vhodné vzít si na slunce pokrývku hlavy.

Když si dopřejeme oblíbené grilování, obvykle nevíme, kdy přestat a toužíme všechno ochutnat. Ale raději s mírou. V létě je vhodné jíst střídmě a pokud zapíjíme, pak opravdu opatrně, protože alkohol, horko, a ještě těžké jídlo, to může být zabiják.

Pokud pití s alkoholem, pak je vhodný vinný střik, nějaký míchaný drink na osvěžení. No a kdybychom to náhodou s něčím přehnali, pak určitě některý z těchto čajů, užívat raději pomalu po lžičkách.

Mátový – vylouhují se lístky máty, ulevuje při stavech, kdy se cítíme přeplněni, podporuje trávení.

Heřmánek – uvolňuje křeče, zklidňuje, pomáhá na rozbouřený žaludek.

Zázvorový čaj – kousek nastrouhaného kořene zalijeme vroucí vodou a pomalu popíjíme. Je dobrý i na virová onemocnění, zahřívá. Podporuje trávení.

Fenyklový čaj – ten se vařil i miminům, když potřebovali ulevit od bolestí břicha. Podporuje pohyby střev a ulevuje.

Hodně využitelný je také kmín, mám vyzkoušeno. Brambory, které se vaří ve vodě s kmínem se slijí a voda se po doušcích teplá vypije. Je to úplný balzám pro rozbouřený žaludek. Vodu z brambor je škoda vylívat.

No a když nic z toho nepomáhá (ale klidně i zároveň), je dobré dát si aktivní uhlí. Používám ho skoro celý život, tohle jediné si pamatuji z chemie a doporučuji si pár sáčků léčivých čajů a krabičku uhlí brát s sebou i na dovolenou.

Tak pěkné léto.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám