Hlavní obsah
Zdraví

Pozitivní účinky zahřívání nejen v období chřipek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Mnozí v tomto období chodí do lékáren preventivně nakupovat prostředky proti kašli, rýmě a chřipce, třeba ve formě horkých nápojů.

Článek

Hodně z nich pěkně leze do peněz, ale když jsme nachlazeni a potřebujeme se dostat do formy, tak to neřešíme. Léky ale máme všude kolem nás.

Je jasné, že když už přijde horečka, tak je pozdě, nejlepší je posilovat tělo průběžně vhodnou potravou. Zpravidla raději sáhneme po nějaké tabletě nebo hotovém horkém léčivém drinku, přitom by možná stačilo dát si něco dobrého.

Na viry prý platí zahřívat, protože teplo je ničí. Proto je tak důležité ležet v posteli a napájet se tekutinami. Poslouží třeba bylinkový čaj - lipový nebo černý bez, na kašel je dobrý jitrocel nebo divizna. Kdo snese med, pak si může osladit podle chuti, med je zdravý a prospěšný.

Podle čínské medicíny se dá k podpoře léčby využít vše, co organismus zahřívá, takže třeba česnek, zázvor, skořice, či alkohol. Samozřejmě v přiměřené míře. Česnečka je ostatně univerzální lék už podle našich babiček, je využitelný nejen při chřipce a výborný prostředek ke zlepšení pitného režimu, když čaj příliš nechutná. Já sama ji mám raději než bylinky.

Zahřívání se ostatně používá i preventivně, pokud je organismus průběžně správně vyladěn a v harmonii, nemoci nás míjejí. A proto nám tak chutná česnečka uprostřed běžecké túry na horské chatě, grog a punč uprostřed zimy, skořice ve štrůdlu i zázvorový čaj. Zahřívá i zázvorová limonáda, a to i studená. Skořice se dá ostatně přidat do čaje a kávy, stejně jako trochu alkoholu, což vyzkoušet třeba kávu alžírskou nebo jablečný čaj se skořicí? Pánům mohou dobře posloužit i chilli papričky.

A teď pozor, dietářky, správné vyladění není důležité jenom při nachlazení, zahřívání pomůže i při hubnutí, proto je dobré skořicí, trochou pálivého koření nebo česnečkou vyvažovat převážně studené potraviny, kterými se každodenně cpeme pro rychlé zhubnutí. A pak to zpravidla zazdíme nějakou laskominou, která se nám jenom „válí“ v žaludku. Zahřívací potraviny podporují trávení a zrychlují metabolismus. Zkuste si při dietě do svého jídelníčku přidat denně vývar s trochou chilli nebo česnekem, zkazit se nic nedá, spíše naopak.

Na podzimní období se hodí ještě jiná bylinka, která sice nezahřívá, ale stojí za to mít ji doma. Je to rýmovník.Hezká zelená kytička poměrně dobře roste, v pokoji dělá parádu, ale když mám pocit, že na mě leze rýma, utrhnu pár větviček, dám si je do vody do misky a umístím k lůžku. Má jemnou vůni podobnou eukalyptu, která uvolní dutiny a ráno obvykle vstávám bez příznaků. Z rýmovníku se dělají i sirupy a možná i jiné výrobky, já jej používám právě pro uvolnění dechu a zatím pomáhá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám