Hlavní obsah

Byl jsem na dalším pochodu za 30 km/h v Praze - v doprovodu neonacistů v řadách policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adam Bartoš

Další pochod za omezení automobilismu a polidštění měst přinesl opět mnoho událostí. Zájemci si to mohou sami vyzkoušet.

Článek

„Tak hodně štěstí s těma magorama“, pronesl bezvadně oblečený gentleman, dopovídav si něco s policistou, jenž nás měl doprovázet. A nasedl na své kolo, aby odjel.

Mladý sympaticky působící policista si se mnou vyměnil jakýsi laskavě-rozpačitý pohled, který se potom měl ještě opakovat - byť v trochu káravějším odstínu. My účastníci pochodu jsme měli sraz u budovy bývalých elektrických podniků na Vltavské. Tedy jedna skupina ze tří. Od těch druhých dvou se záhy donesla zpráva, že magistrátem pověření policisté na poslední chvíli, až na místě, oznámili, že jim nepovolí pochod v jízdním pruhu silnice, nanejvýš po chodníku. Jistě uznáte, že to by nebylo ono.

Neonacisté mezi policisty - a magistrát „demokratů“

Takže ostatní dvě skupiny jsou na cestě MHD, aby se spojily s tou naší. Na plácku před budovou se shromažďují účastníci pochodu, čekají tu také zvláštní ohrádky 2 × 4 m z dřevěných planěk - a skupina policistů v uniformě i těch opatřených jen páskou. No, a jeden má na mikině to, co vidíte výše. Téměř každý, kdo slyšel cosi o 2. světové válce, panu Hitlerovi a jeho týmu, rozpozná, na co nápis a symbol odkazuje. Větší fajnšmekři mohou dostopovat původ i k báječným sportovním akcím tohoto týmu „Nordic division“ známého také jako 44. pěchotní divize nacistického wehrmachtu, jako byl anšlus Rakouska či invaze do Polska. K celé věci odkazují též jiné kusy z kolekce stejné firmy, jako například tato krásná mikina s číslicemi čtyři stylizovanými tak báječně, že vypadají jako runový nápis SS.

Optal jsem se na to přímo pana policejního nácíčka. Prý že vůbec neví, o čem to mluvím. Ale šel se hned stranou převlékat - z čehož je první úvodní fotka vlevo. Do toho si přede mě v celé své úřední majestátnosti stoupl jiný policista opatřený navíc reflexní vestou (a epesně přiléhavými kalhotami), který se mě přísně zeptal, jaké mám pro to důkazy, že je to od pana kolegy neonacistické. Řekl jsem, že bezmála každý neretardovaný člověk - jenž by v opačném případě jistě nesměl vstoupit do služeb policie - musí tušit, o co se jedná. Muž s odhodlanou tváří i pomádou ve vlasech opáčil, že vůbec neví, o co se jedná.

Koukol a pšenice

Nebyl jsem jediný, kdo kvůli tomu policisty interpeloval a také jsem nebyl jediný, kdo na vlastní oči viděl i četl o přítomnosti neofašistů, rasistů apod. v řadách policie. Ostatně i armáda přitahuje podobné drsné chlapáky, jimž se nepodařilo najít jiný než fyzicky silový přístup k životu. A ostatně to platí i pro ten automobilismus.

Mezitím již měli úvodní proslovy organizátoři z Poslední generaceExtinction Rebellion. Zmiňovali, že nelze tolerovat a nechat bez odezvy v podobě protestů a stížností jednání magistrátu vůči druhým dvěma skupinám, jimž byl protest na poslední chvíli zakázán. Přerušováni potleskem byli také při slovech o zoufalství „demokratů“, kteří plánují na parlamentní půdě připravit zákony, jež by znemožňovaly takovýto typ protestu. Jeden z řečníků však také mluvil o dobré zkušenosti s některými policisty, kteří nám byli doprovodem při pochodech - a toto rovněž odměnil náš potlesk.

Pan policejní nácíček byl v té době již převlečen - a stále opatřen modrou páskou policie. Postupně dorazili účastníci plánovaných pochodů z Vyšehradu a Flory. Byla doladěna délka lanek na zvláštních dřevěných ohrádkách 2 × 4 m, dorazil klimatický medvěd, muzikanti se saxofonem, perkusivními nástroji, klarinetem a fotbalovou píšťalkou. A ze dveří elektrických podniků kratičce vykoukla privátně-úřední hlava s tváří patrně zkřivenou hrůzou nad naší teroristickou bandou - ačkoli to nešlo poznat.

Des Herrn Knoflacher Zeug

Vyrazili jsme konečně pochodem přes štvanický Hlávkův most, v jednom pruhu magistrály, opět držíce volný prostor pro průjezd záchranných vozů. Mezi námi byli i extrémní teroristé ze Španělska a Portugalska - kde si svou hrůzovládou také nedávno vymohli omezení autodopravy ve městech (vedle jiných evropských měst, která zmiňuji v tomto starším textu).

Sympatické bylo, že s námi šlo i pár zástupců Strany Zelených - která jinak například dělá křoví STANu a ODS na Praze 6. Teplákový Siegfried též kráčel nordickým krokem - ač bez příslušných holí - podél nás a bavil se s dalším kolegou, jak jsou oba zachyceni na druhé úvodní fotografii vpravo. Muzika hrála, plechoví rytíři svobody a demokracie na nás ukazovali své občanské prostředníčky, troubili, jak to jen umí, láteřili, až se samotincí v kravatě zalykali.

Ale několikrát se řady našich ostřílených extremistů dobrovolně rozestoupily, aby umožnily průjez, teda vlastně průchod. A o to právě jde! Německy se vozidlo řekne Fahrzeug, ale tohle je Gehzeug. Vynálezce Hermann Knoflacher. Již v roce 1975 vyvinul toto chodidlo, chodítko či pěškomobil, jak jsme to narychlo začali překřtívat. Dostal se potom i do zastupitelstva města Vídně - čehož následkem je ta nyní mnohem přívětivější k chodcům.

Jak inteligentní jsou pravičáci?

Myslím, že s námi nakonec šly tři gécojgy vymezující, jaký prostor zabere jeden člověk se svým - stále se zvětšujícím - autíčkem. Knoflacher rovněž zažíval smrště nadávek, výhružek, označení za „magora“ - ale získal si také sympatie. (Naši drazí spoluobčané sledující věc z povzdálí centristických gaučů jsou ale samozřejmě mnohem moudřejší!)

A teď si představte, že kromě chlapáckého - i žensky-dominovského - troubení, nadávek a túrování motorů do průvodu dvakrát výstražně někdo najel. Nikomu se nic nestalo a doprovázející policisté měli s autofašounky řízení. Ale nějak to přeci ilustruje jeden fakt: někteří lidé jsou velice stupidní a zmohou se akorát tak na fyzickou agresi - za pomoci výkonné aparatury. (Jedno ze skandovaných hesel: „auto není penis!“, odkazuje právě k tomuto.)

Po magistrále jsme za zvuků hudby dorazili až k Muzeu a stočili pochod ke konci v přilehlém parčíku. Okolojdoucí skvěle oblečený mladý muž kombinující vzezřením anglického lorda a Džejára z Dallasu k nám prohodil jen: „Vy asi nevíte co s časem, co?“. A šel nejspíš těžit ropu.

A víte, kdo se objevil? Nevíte. Britská kolegyně z Extinction Rebellion. Jen tak si udělala třídenní výlet do Prahy a hned natrefí na nás! (Bez koordinace Moskvou a světovým zednářstvem!) Za příjemné nálady dostala slovo při závěrečných proslovech. A ještě někdo se objevil na scéně.

Už jsem přeci vyprávěl o mladících, kteří nás již po několikáté v počtu asi pěti doprovázeli s bannery s nápisem „Rychlá generace pro 120 km/h“, čímž jako protestují proti nám. Coby nohsledi nás vždy doprovázejí někde po straně a tváří se hloupě. Nebyl jsem asi sám, kdo si nejen uvědomil, že nám svým způsobem dělají reklamu, ale také jsem uvažoval, zda to nakonec není rafinovaný dvojitý bluff - a že to jsou vlastně ekologičtí kolegové, již v rámci diverzní akce parodují pitomost některých mladých „konzervativců“.

Na mé pochyby ale již asi definitivně bylo odpovězeno, když jednomu z bratrstva vejfuku byl nábidnut megafon, aby také sdělil, co má na srdci. Ve své nedlouhé větě číslo jedna zablekotal cosi o tom, proč se necháváme doprovázet policisty, když jsou pro nás takoví „vyvrhelové“. To už se asi cítil sám se sebou spokojen, ale byl požádán o alespoň jednu další větu, a tak improvizovaně řekl: „Chci ještě říct, že Zelený nevyhrajou volby a pan Fiala bude příštím premiérem“. To bylo vše. Zde zažil své duševní Waterloo - aniž by si to však uvědomoval, obávám se.

Prý kandidoval snad někde v Bakově jako nezávislý kandidát za Spolu. Prý ho o to poprosila kamarádka.

No, tak to vidíte.

P. S.: Zájemci se mohou podívat na rozhovor s jedním z našich pořadatelů zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Extinction Rebellion

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz