Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak dopadnou škatulata v českých oligarchických médiích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wiki Commons

Šéfredaktor Respektu oligarchy Bakaly Erik Tabery před deseti lety

Mafra oligarchy Babiše putuje přes oligarchu Pražáka možná k Tykačovi. Bakalův Respekt prý k oligarchickému souručenství okolo Deníku N, nebo k pěstiteli rajčat - a snad melounů.

Článek

Když v trafice sáhnete po téměř jakékoli zpravodajské a názorové tiskovině nebo vyhledáte zprávy na internetu, z drtivé většiny jste v prostoru, který reflektuje mocenský zájem oligarchických vlastníků.

Prezident jako model

Jiří Pospíšil z TOP 09, nedávno vyzvaný k rezignaci pražským opozičním uskupením Praha sobě kvůli kontaktům s lidmi spjatými s „kauzou Dozimetr“, zakrátko kontroval, že obvinění je zaujaté a nepravdivé, když je založeno na článku v Deníku N, vytvořeném z peněz oligarchy Vohánky, který také poslal 2,7 milionu Praze sobě.

Tato pražská strana chtěla původně vládnout s dalšími „demokraty“ - jak je nazývala. Pravděpodobně nakonec i s panem Pospíšilem, který má nyní vedle svého euromandátu post pražského náměstka pro kulturu. Pospíšilova TOP 09 dostala v minulosti 7,5 milionu od oligarchy Bakaly dosud vlastnícího i časopis Respekt. A prezidentský kandidát Schwarzenberg, taktéž z TOP 09, od oligarchy dostal 2,5 milionu (strana ODS, z níž Pospíšil odešel v roce 2014 po skončení trojkoaliční Nečasovo-Kalouskovo-Bártovy, od Bakaly získala 15 milionů).

Na CNN Prima News oligarchy Zacha bylo možné se dočíst, že oligarchy založený „Nadační fond nezávislé žurnalistiky“ částečně utajuje své dárce, ale na Hlídači státu se mezi „skutečnými majiteli“ najdou vedle několika dalších jména Winkler či Vohánka spojená také s Deníkem N. Podívají-li se čtenáři do předposledního sdíleného odkazu, zjistí, že NFNŽ rozdělil část peněz také směrem k Deníku N.

Pohyb „čerstvých“ oligarchických peněz rozebírám také v článku o „mediálním guruovi“ Josefu Šlerkovi, který do roku 2021 tzv. nadačnímu fondu předsedal. Před pár dny do této funkce usedl David Klimeš - dříve působící v médiích oligarchy Bakaly a spolupracující s Českou spořitelnou. Laskaví čtenáři mohou ještě prostudovat souvislost některých zmíněných jmen a další „nadace“. Např. tzv. Spolek pro podporu liberální demokracie, který sponzoroval strany současné pravicové vládní pětikoalice. A jakýsi kruh se uzavírá faktem, že spolu s lidmi okolo NFNŽ a Deníku N sponzoroval onen oligarchický spolek i současného pohádkového prezidenta (jak jsem podrobně líčil již mezi volebními koly počátkem roku).

Mohou se oligarchovi staří hlídací psi naučit novým kouskům?

Je to zajímavá nová zpráva. Časopis Respekt, který byl od roku 2006 vlastněn oligarchou Bakalou (jako „první vlaštovka“ nové vlny oligarchizace českých médií, k níž se až později připojil oligarcha Babiš), se prý chystá opustit Bakalovo vydavatelství Economia, kde nadále zůstává Aktuálně.cz (působiště výše zmíněného Klimeše), Hospodářské noviny, časopis Ekonom, Žena.cz aj. Z Bakalova Aktuálně.cz také jednou nohou vykročil do Deníku N pokusný myslitel Martin Fendrych.

Kdy čekáte, že se o svém bývalém pánu rozepíší podřízení oligarchy Bakaly - aby alespoň trochu pomohli demokratizaci naší společnosti, když se tak zaklínají „liberálními hodnotami“? Za Bakaly si to samozřejmě netroufli. Tedy šéfrefaktor Tabery později psal, že si to troufnou, ale zase netroufli.

Tomu se říká „noblesa“ a „pokora“, ne? Ale jak je to s oním maďarsko-slovenským „pěstitelem rajčat“ (zmíněným v prvním odkazu kapitolky), s kterým se má znát pan Tabery a který je prý zvažován vedle Deníku N jako kupec Respektu, to se jistě pravdivě dozvíme. Musíme doufat! A neptat se například drze, jak to nadřízený „hlídacích psů demokracie“ myslel s nedávným „dárkem“ pro maďarský telex.hu, za nějž prý pan oligarcha nebude chtít podíl.

Oligarcha Babiš prodává "demokratům"?

No, a to už se blížíme do velkého finále naší šou, které se někdy říká „demokracie“! Zde nefiguruje nikdo jiný než Bakalův pan Tabery, který se ve své epištole táže, zda Mafra prodaná oligarchou Babišem oligarchovi Pražákovi skončí nakonec u oligarchy Tykače. Proč by ne! Pan Tykač chce v klidu lyžovat - v Praze - a jeho žena již provozuje „nezištnou charitu“.

Jelikož ani různé klaky pravicové moci ani - světe, div se! - oligarchická média nepojímají pokračující oligarchizaci a růst nespravedlností v české společnosti za „ohrožení demokracie“, musíme dedukovat, že čím je někdo bohatší (třeba 2000 krát než prostředek), tím je větší „demokrat“.

Nebojte, pan Tabery a kolegové vám slíbí, že to vysvětlí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz