Hlavní obsah
Názory a úvahy

Josef Šlerka píše v Echu24 o novinářích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: literarky.cz

Josef Šlerka je poměrně významnou postavou českého indoktrinačního aparátu.

Článek

Kdo o Josefu Šlerkovi nikdy neslyšel, může si vedle hesla na Wikipedii vyhledat články, rozhovory atd. v českých médiích, kde figuruje většinou jako „expert na média a sociální sítě“.

Kromě vysokoškolsky pedagogické činnosti je v jeho dráze významné období, kdy byl vedoucím výzkumu ve společnosti Socialbakers, jež firmám dělá analýzu sociálních sítí pro účinnější korporátní propagandu. A v letech 2017-2021 byl ředitelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Co nám pan Šlerka může povědět

Ačkoli Nadační fond nezávislé žurnalistiky zní jako cosi nevinně-dobrého, stejně jako jeho deklarované cíle, co myslíte, že se z toho může vyklubat v naší oligarchizující se pseudodemokracii, kde jednoduše vládnou bohatí vlastníci?

I když se NFNŽ tvářil zpočátku „transparentně“, později přišla typická vlastnická mlha. A jak lze vyčíst z rekapitulace v právě sdíleném odkazu, rozdělování milionových prostředků také bylo poněkud zarážející. Největší podíl peněz za rok 2020 dostalo Echo24, jež vzniklo z peněz zbrojařského oligarchy Ovčařího, aby bylo později koupeno oligarchou Španělem. Funkcí Echa24 je psát ve prospěch vlastnické třídy a vytvářet prostor pro posun pravicové nadvlády dále doprava. V současnosti je tento list „ozvláštněn“ přítomností filosofky Matějčkové.

Další podíl přesahující 10 % dostalo (i v následujících roce, zde dokonce dvojnásobně) Forum24 vedené všudypřítomným indoktrinátorem ve službách vlastnické třídy, Pavlem Šafrem, korporátním lobbistou Klvaňou a Barborou Tachecí, jež pro svou komicky rigidní pravicovou ideologičnost nachází odbyt i ve veřejnoprávních médiích. Z grafu rozdělení prostředků oligarchického Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky lze vyčíst dále to, že v obou letech dostaly menší podíl prostředků (třetinový) webový Deník Referendum a A2larm, jež figurují coby „levicové“. Toto tedy nejspíše vsvětluje jejich konformitu s oligarchickými kandidáty Pavlem a Nerudovou a značnou toleranci vůči „hodné“ části pravice, s výjimkou ODS - jak se lze opakovaně přesvědčit z textů na A2larmu.

Co pan Šlerka povídá

A zde už se dostáváme k tomu, na co odkazuje nadpis. Česká republika je stejně velká provincie globálního kapitalismu jako řada čínských měst. To nám dává výhodu, že jména oligarchických vlastníků lze poměrně dobře zmapovat a stejně tak lze mít přehled o tom, kdo tvoří tzv. servisní vrstvu této vlastnické třídy, neboť ta jména se do značné míry opakují.

Když je tedy otištěn Šlerkův proslov původně pro osazenstvo Novinářské ceny v Echu24 oligarchy Španěla s dobře známým šéfredaktorem ve službách vlastnické třídy, Balšínkem, snadno se dohledá i výše odkazovaná skutečnost, že Nadační fond nezávislé žurnalistiky placený z části stejnými penězi jako tzv. Spolek pro podporu liberální demokracie (jenž milionovými částkami podpořil pravicové strany současné vlády bohatých) za předsednictví Josefa Šlerky přihrál nemalé peníze právě Španělovu Echu24, tak je to cosi pro českou moc zcela typického.

Vlastní obsah Šlerkova proslovu je trochu úmorný klasickými liberálně kapitalistickými klišé typu: „My novináři jsme strážci demokracie, nikoli její vlastníci“ nebo zacílením hlavní kritiky nikoli primárně na oligarchickou kontrolu nad médii obecně, nýbrž na její „zlou“ část představovanou především Babišem: „Vrcholem takového cynismu bylo akceptování ponížení novinářů velkolepým inzerátem Andreje Babiše v novinách, které mu samotnému patří, a v němž ponižoval práci i svých vlastních zaměstnanců.Tento profesionální cynismus devastuje důvěryhodnost nás samotných stejně silně, jako aktivismus.“

Chtěl by pan Šlerka říct, že drtivá nadvláda vlastnické třídy nad mediálním prostorem by neměla probíhat tak okatě a vulgárně? Jistě by to takto neformuloval - ale de facto to říká. Legrace však myslím opravdu přestává při těchto slovech: „Jedna z možných odpovědí [proč u nás nenastává zcela stejný vývoj jako v Polsku nebo Maďarsku] je, že je to proto, že v České republice máme obrovskou pluralitu médií, a to i přes to, že ty největší vlastní oligarchové, jejichž posledním zájmem je udržovat pluralitu pro ni samu.“

„Obrovská pluralita médií“! Pan Šlerka to myslí patrně vážně. Namísto abych se zde opakoval, odkazuji na mou sumarizaci vlastnictví českých médií a jejich provázanosti s pravicovým indoktrinačním aparátem, již čtenáři najdou hned v druhém delším odstavci. A jako dostatečnou levicovou alternativu potom pan Šlerka uvádí, tipněte si: A2larm a Deník Referendum - jejichž zdroje financování líčím výše v porovnání s dalšími médii.

Chápete už trošičku, jak naše pseudodemokratická společnost drtivé nadvlády bohatých funguje?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz