Hlavní obsah

Třetí otevřený dopis Milionu chvilek pro demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adam Bartoš

Pro odpověď na mé předchozí dva dopisy „demokraté“ jednu z milionu chvilek - oproti výslovnému slibu - nenašli. Zkouším to se třetím.

Článek

Milí chvilkaři,

oslovení ve dvou minulých dopisech zahrnovalo pana Rolla a pana Mináře coby dva hlavní zástupce z minulých let. Ale o panu Rollovi už není slýchat a pan Minář je nyní guruem koučinku.

Zanedlouho tomu bude rok, co jsem osobně na vaší demonstraci doručil do rukou vašich zástupců svůj první otevřený dopis. Snad ještě pokračující mluvčí, Hana Strašáková, mi potom na Facebooku přislíbila, že dostanu odpověď. Dosud se tak nestalo, a tak jsem plynoucí čas využil koncem minulého roku k sepsání druhého dopisu. No, a nyní vám píši třetí.

Budete si moci všimnout, že délka dopisů se zkracuje. Dotazoval-li jsem se vás v prvním dopise na čtyři hlavní body, v druhém jich formuloval dvanáct, tak nyní bude bodů či otázek pouze pět - jako prstů na jedné ruce nebo noze.

Dovolte mi dva odstavce, než se dostanu k vlastním bodům. Jak zmiňuji v předchozích dopisech, zúčastnil jsem se v době protibabišovských akcí dvou masově navštívených demonstrací. Když jsme věc probírali s kamarádem, řekl pouze po jediné několikasetttisícové demonstraci: „No, bohužel to jsou primitivové“. Sám jsem měl z výstupů vašich a přizvaných řečníků rozporuplné pocity, ale například některé výroky, či fráze, se zdály být jaksi zabarveny doleva od středu.

K tomu je nutné konstatovat, že zbytek doby až do nynějška se chováte extrémně konformně vůči pravicové moci jdoucí - zákonitě - na ruku skutečně zámožného zlomku obyvatelstva. A lze myslím také tvrdit, že kryjete jednu z nejoligarchičtějších a nejreakčnějších vlád, která si brousí zuby na klasická ještě ne zcela zprivatizovaná sousta pro velké vlastníky, jako jsou důchody, zdravotnictví, školství. Viděli jsme, jak vláda záměrně otálela se „zdaněním mimořádných zisků“ a nechala v něm tisíc děr. Potýkáme se také s následky zrušení tzv. „superhrubé mzdy“ hlasy SPD, ANO a vašich „demokratů“ z ODS, kdy poslední dvě jmenované strany (a v Praze a jiných městech celé Spolu, někde včetně STANu a Pirátů) již spolu udělaly čtené námluvy. ANO je coby další pravicová strana dalekosáhle kompatibilní s vašimi „demokraty“. Ve statistikách si můžete přečíst, jak určující vlastníci dále mnohdy skokově bohatnou, zatímco příjmy převážné většiny poddaných se reálně propadají či stagnují. Je myslím prokazatelné, že vláda tomuto trendu vědomě i možná zčásti nevědomě napomáhá. Vy k tomuto říkáte přesně: 0. Nuže, za celou tu dobu jste jistě nabyli dalšího poznání a pokud jste náhodou mé dopisy četli, nebude pro vás tento svým dalším obsahem takovým překvapením

Nyní již ke slíbeným pěti otázkám, na nichž by mohlo záležet i mnoha dalším občanům:

1. Jak to vlastně dopadlo s Pavlem Blažkem? Nedávno se jeho mocenskou úlohou zabýval i Respekt oligarchy Bakaly, zatímco u vás se zdá, že byste rádi celou věc zametli pod koberec. Jak vysvětlíte, že jste proti Blažkovým praktikám neuspořádali akci svým důrazem srovnatelnou třeba s vašimi předešlými proti bývalé ministryni spravedlnosti Marii Benešové?

2. Myslím, že vaše výstupy ospravedlňující současnou vládu, jsou, jako z jiných zdrojů, založeny na tom, že prokazatelně prooligarchická politika Spolu je „korigována“ takovými Piráty nebo snad STANem. To by samo o sobě naznačovalo rozpětí politického spektra mezi dvěma póly: levicovým ve prospěch rovnostářství a pravicovým ve prospěch moci vlastnické třídy. Jakkoli je módní do nekonečna omílané tvrzení o tom, že „už nejde o levici a pravici“ (jak tvrdí například pravicoví Piráti), jsou tyto mocenské póly jasně demonstrovatelné. Jak byste popsali sami sebe: myslíte, že máte blíže k levici, nebo k pravici?

3. Podpořili jste (bez návazných kroků) převážně protivládní demonstraci letos 18. 5., které se účastnili i zástupci Fridays for Future. Toto hnutí mladých reagujících na klimatickou krizi s patrně děsivými následky čelí demagogii, upozaďování a umlčování i ze strany oligarchických médií, která vám ráda dávala prostor před parlamentními volbami. Od vás nyní o klimatické krizi téměř není slýchat. Uvědomujete si vůbec rozsah této krize? Nebo opět mlčíte, protože vámi roztleskávaná vláda má v této oblasti velmi mizerné výkony?

4. Jak je to vlastně se strukturou vaší organizace, transparentním financováním a vnitřní demokracií? Z minulosti víme o oligarchických příspěvcích na pokus o politickou stranu pana Mináře. A dále je tu otázka vašeho myšlenkového zázemí a vašich hlavních reprezentantů. Kdo se podívá na vaše internetové stránky do sekce „o nás“, nalezne poměrně velký tým lidí (který by snad mohl nalézt čas jednou za rok odpovědět na dopis). Jakým způsobem se dostali do svých funkcí? Byli voleni?

5. Konečně je zde otázka vaší obecné integrity a poctivosti, či pokrytectví. Jak naznačuji výše, lze myslím doložit, že zdaleka neměříte stejným metrem vládě oligarchy Babiše a prooligarchické vládě „demokratů“. Oslavujete zamezení vlastnictví médií politiky, ale nevidíte, že ještě hlubší vliv má jeho vlastnictví oligarchy - což platí pro drtivou většinu českých médií včetně těch přátelských k vám. Objektivními daty je doložitelná také pokračující oligarchická koncentrace bohatství na úkor ostatních. Obojí mimochodem znamená úpadek demokracie, jíž se tak rádi oháníte, a to za vlády, pro kterou pomáháte roztleskávat. Mlčíte k tomu. Kdy se ozvete?

To je vše. Ač pouhý poddaný, dezolát a chcimír, prosím vás tentokrát o formulaci odpovědi či odpovědí.

S pozdravem,

Adam Bartoš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz