Hlavní obsah

Kdo je vlastně Jana Černochová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.krajskelisty.cz - článek "Mediální poprava političky..."

Paní ministryně v době, než vstoupila do vlády „demokratů“

Do skupiny „demokratů“ je řazena i Jana Černochová, ministryně obrany ve vládě taktéž prý tvořené „demokraty“. Vědí poddaní, kdo je paní Černochová vlastně zač?

Článek

Nejnovější výkon paní Černochové z ODS (strany „demokratů“) jistě bude ještě pár dní rezonovat. Ze svého postu ministryně obrany se distancovala od výroků sportovce Svobody a uvedla též, že uvažuje o jeho potrestání. Jde o to, že nyní již opravdu potrestaný Svoboda se vyjádřil ve smyslu, že není proti startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách – což je v souladu s postojem Mezinárodního olympijského výboru. Je pro někoho uvěřitelné, že paní ministryně obrany je z etického principu proti všem vojenským invazím a pro trestání sportovců z útočících zemí? (Nikde se mi nepodařilo dohledat, že by se vymezovala proti účasti saúdských sportovců nebo třeba proti USA. Naopak dokládám nejkřiklavější dvojí metr v těchto záležitostech.)

Dalším nedávným výkonem paní Černochové byla výzva k „odezvě“ při dopadu, jak se nakonec zjistilo, ukrajinské rakety na polské příhraniční území, kdy Černochová navíc bez jakýchkoli důkazů mluvila o „prokázaném dopadu ruské rakety“. Následně ani výrok o „ruské raketě“ nestáhla, jak dokládá rekapitulace jejích tweetů. Mrzí paní ministryni, že nebyl aktivován článek NATO č. 5, čímž bychom se patrně ocitli ve 3. světové válce? Polští a američtí zástupci naopak zdůrazňovali, že nemohou potvrdit, že střelu vypálilo Rusko, respektive byli o poznání mírnější ve svých vyjádřeních. Vylepšily se od té doby chabé jazykové znalosti paní Černochové natolik, aby například byla schopna porozumět zprávám z Associated Press?

Když byla při atentátu se zatím nezjištěným viníkem zabita dcera ruského neofašistického ideologa Dugina, cítila paní Černochová evidentně neodolatelnou touhu sdělit, že ji tato smrt nemrzí. Co se týče „hnusné ideologie“, o níž se také Černochová v dotyčném tweetu zmiňuje, tak je to trochu složitější – a trochu blíže vlastnímu prahu. Steve Bannon, k němuž zde vyjadřuje ideologickou blízkost fašista Dugin, byl například zván Alexandrem Vondrou z ODS na konferenci do Prahy pořádanou organizací Czechoslovak Group – „průmyslovým a zbrojařským holdingen“. Více o těchto vztazích „demokratů“ níže.

Různí miláčci Černochové

O duševním horizontu paní ministryně si dále je možné udělat obrázek například při popisu jejího vztahu ke zbraním či v této předvolební reklamě. Ještě více než úroveň duševního bohatství paní Černochové jsou však důležité postoje, které zastává.

Kdo někdy sledoval americké politiky zkorumpované zbrojařskou lobby, budou mu následující výroky znít povědomě. Tlak na regulaci střelných zbraní označuje paní Černochová za „populismus“ a používá opravdu nejklasičtější argument zbraňové lobby, že kdyby se v místě teroristického útoku nacházel ozbrojený civilista, mohl vše zachránit. (Zde je pro doklad důsledků americké argumentace světové srovnání počtu úmrtí v důsledku zastřelení.)

Česká zkušenost s okupací Německem a Ruskem je hojně používána pro různě pravdivé paralely v ukrajinském kofliktu. Lubomír Zaorálek z ČSSD se ale od paní Černochové onehdy dočkal označení, že je „nácek“, protože si dovolil poukázat na to, že Palestinci čelí od Izraelců také jedné nelegální okupaci. Naopak „žádné nácky“ neviděla paní Černochová na demonstraci xenofobního spolku Islám v ČR nechceme. Vystoupila zde po boku Martina Konvičky, který spolu např. s Petrem Hamplem patřil k ultrapravicovým figurám, které zkoušely své štěstí v politice. Organizace vznikla transformací neofašistické organizace „Czech Defense League“ (po vzoru English Defense League) a na jejích akcích se objevovali známí neofašisté.

Že se zbraně používají jen k zabíjení, je jednostranný pohled – jde na nich také vydělat spoustu peněz

Myslím, že člověk si zde musí vyjasnit, odkud vychází a o jaký svět hodlá v životě usilovat. Například takový Jaroslav Spurný z Respektu oligarchy Bakaly druhdy se honosící tím, že je „investigativní novinář“, zde prost vší investigace, ba kritičnosti, zkrátka reprodukuje výroky generála Řehky a – jak jsme snad dostatečně doložili – pochybné ministryně, které mohou a nemusejí být pravdivé. Nadto pan „investigativní novinář“ Spurný od oligarchy Bakaly je schopen mluvit například o tom, že se teď nacházíme „tváří v tvář možnému ruskému útoku na některou zemi NATO“. (Další dokonale neinvestigativní text pana Spurného od pana Bakaly je např. zde.)

Vtip je v tom, že informace o stavu armády jsou do značné míry utajované. Jsou zdroje, jakými disponuje česká armáda dostatečné, či nikoli? Jak se doplňují ty české s zdroji ostatních evropských zemí a členů NATO? Jsou požadavky, „závazky“ členů NATO vydávat minimálně 2 % HDP na zbrojení výsledkem nějaké „objektivní analýzy“, nebo je to výsledek politického vlivu a korupce zbrojních firem? A chceme „západní hodnoty“ vybojovat tím, že se budeme podílet na síti americké vojenské moci (k níž někdo může chtít přidat základnu v Česku)? Rozumí vlastně těmto otázkám pan Spurný od pana Bakaly? Smí o nich psát? Mohou se diskuze zúčastnit i poddaní u nás a jinde?

Za poslední měsíce prošly českými médii informace o nákupu zbraňových systémů od Izraele – jehož mocenskou úlohu jsou evidentně ochotni kritizovat pouze „náckové“ (viz výše). Taková Francie také nechce zaostat. Německé zbraně mají také – z určitých důvodů lehce přerušovanou -tradici. Fašistická despocie v Saúdské Arábii, jež nyní podniká krvavou vojenskou invazi do Jemenu (která nikoho u nás moc nezajímá), si také nemůže stěžovat, že by si sáhla na málo zbraní od jmenované Francie, Německa a „obhájců demokracie“ z USA.

Úlohu NATO krátce rozebírám v jedné z kapitol zde: jde o významnou část amerického bohatství – které je přerozdělováno směrem nahoru. Skutečně investigativními novináři a analytiky americké moci je dobře popsán „vojensko-průmyslový komplex“ (dokonce také jedním z prezidentů) i mechanismus odklánění peněz daňových poplatníků k vlastníkům (zbrojních) firem. Nafouknuté či zcela vylhané hrozby jsou použity jako záminka pro stočení peněz skrze kanály „obrany“ – kde je možné využít mlhy a vydírání „bezpečnosti“ a utajení. Obyvatelstvo je v USA masivně obelháváno a manipulováno za účelem těchto zisků. Proč by to u nás nemohlo být podobné jako v „baště demokracie“?

Minulý rok jsme s úsměvem paní ministryně podepsali dohodu s USA, jež oběma stranám garantuje možnost ucházení se o zakázky druhé strany. Dlouholetý poradce paní Černochové prohlásil, že prodal podíly ve firmách, které obchodovaly s ministerstvem obrany – ale co my víme, jak se to má ve světě „utajení“. Lze doložit, kdo v monstrózním světě zbrojního byznysu tahá za delší konec provazu, avšak, jak je zde docela otevřeně popisováno již před válkou na Ukrajině, čeští majitelé zbrojního a přidruženého byznysu si také přijdou na své. A ani se nemusejí moc obtěžovat s daněmi za mimořádné zisky. Takže jim alespoň zbudou peníze navíc na podporu „demokratů“.

Co o paní Černochové zaznívá od „demokratů“

Čeští žáčci si pamatují, že nejstarší česká politická strana, ČSSD, nebyla velespravedlivými morálními soudci z Milionu chvilek pro demokracii zařazena mezi „demokratické strany“. Prý kvůli kolaboraci s Babišovým ANO (pro hlasování o daňových úlevách pro bohaté a čilé kooperaci na komunální úrovni tyto „hodnoty“ neplatí).

Takže jak si má spolehlivý český poddaný přeložit, zaznívá-li chvála na paní Černochovou od pana Hamáčka? Je to přeci sociální demokrat. Na druhou stranu spíše takový, který by možná měl problém popsat, co to znamená. Ale vždyť šel tehdy vyjednávat nějaké velezrádné věci do Ruska! Na druhou stranu nyní pracuje jako lobbista zbrojního byznysu. Takže je to lichotka, ne?

Co se týče pětibojaře Svobody, tak zatím vůbec nevíme, co si myslí o paní Černochové a jejích nápadech. Dále se mohou čeští poddaní podívat, jak se k pochybnému působení Jany Černochové vztáhli lidé z Milionu chvilek pro demokracii, kteří mají ve zvyku si osobovat právo mluvit za „občanskou společnost“: nijak. Mezi „schopné a akční“ ministry ji řadí například jeden z nejpublikovanějších žurnalistů, Martin Fendrych z Aktuálně.cz oligarchy Bakaly (ačkoli v roce 2017, když ještě chrabře neválčil, dokázal napsat i v nechválícím tónu).

Nebude-li se ani zpětně rozebírat úloha Černochové za vlády „demokratů“ ve „zostřeném režimu“, potvrdí se tím myslím hypotézy, které zde v textu implicitně a v náznaku předkládám, a které si alespoň minimálně přemýšliví lidé z něj dokážou dovodit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz