Hlavní obsah

Letní otevřený dopis Milionu chvilek pro demokracii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adam Bartoš

Napočtvrté zkouším oslovit dopisem. Třeba si někdo udělá chvilku.

Článek

Drazí chvilkaři,

mluvili jste někdy poslední dobou s Pavlem Blažkem? Ještě je ve vládě, viďte? Vedle paní Černochové, která například navrhnula vystoupit z OSN. Vedle pana Stanjury, který dělá ekonomickou politiku pro ty, pro které ji dělá - a na úkor ostatních. Vedle pana Lipavského, který ve věci Palestiny-Izraele poslušně zvedá ruku pro to, pro co ji zvedá. Co říkáte na své „demokraty“?

Toto je čtvrtý dopis, který vám píši. Na předchozí tři jsem, v případě jednoho i přes slib vaší bývalé mluvčí H. Strašákové, nedostal odpověď. Možná jste jen zapomněli, nevím. Paní Strašáková je nyní myslím ve spolku „Díky, že můžem“, který slouží k tomu, k čemu slouží.

Peníze, drazí chvilkaři. To je ona „tajná“ ingredience pohybů v naší společnosti. V minulých dopisech se vás táži, jakým způsobem a od koho jste vy sami placeni. Ještě podstatnější je, jak majetek - a krajní nerovnosti v jeho společenském rozdělení - vládne naší údajně „demokratické“ společnosti. Myslím, že lze konstatovat, že se opět vyostřila oligarchizace naší společnosti a nerovnost. Smyslem života v naší společnosti není život, ale zisk. A vy tomu tleskáte. Respektive pomáháte roztleskávat pro pravicové politiky, kteří jednají v zájmu vlastnické třídy a na úkor ostatních.

Děláte mocnou reklamu na současného prezidenta - jehož funkce je taková, jaká je. Možná vám neuniklo, že mírnější podoba „důchodové reformy“ než u nás vyvolala ve Francii masový odpor a široké protesty. Je to myslím proto, že politická gramotnost a uvědomělost částí francouzského poddaného obyvatelstva je mnohem vyšší nežli u nás. Oni vidí, jak bohatí dále bohatnou, zažívají ponižování v práci (více tlumené odborovou silou nežli u nás), ukrajování sociálních standardů a státních služeb tak, aby bohatí mohli platit nižší daně a zvyšovat zisky.

Vy, drazí chvilkaři, této hluboké české pravicové normalizaci významně pomáháte. Nemyslete si, má to reálné dopady. Snadno odstranitelné utrpení, stres, zoufalství širokých vrstev obyvatelstva. A mrtví. Ano: kdepak je vaše údajné angažmá pro „lidská práva“, když ČR ústy a zvedáním ruky svých „demokratů“ napomáhá těm nejodpornější fašizujícím silám v Izraeli a masovému vraždění palestinských civilistů? Kde je vaše pochybnost nad mocnými, nad vojenským paktem NATO, nad zbrojaři a ochočenými politiky ve věci Ukrajina? Kolik stovek tisíc mrtvol a zmrzačených uspokojí vaše deklarované představy o „boji proti zlu“? (Nebo dá převážit vašemu svědomí nad vašimi kariérami?)

Drazí chvilkaři, mnohé ostatní - myslím podstatné pro někoho, kdo tvrdí, že je „demokratický aktivista“ - jsem se pokusil formulovat v předešlých dopisech. Je těsně před volbami do Evropského parlamentu, kde zvolení zástupci budou pobírat tak tučný plat, o kterém se drtivé většině poddaného obyvatelstva ani nemůže snít. Vy nyní malujete na chodníky hesla o tom, že lidé budou u voleb „rozhodovat o směřování Evropy“. Přidáváte k tomu obrázek kompasu - asi také proto, abyste podtrhli rozdíl mezi „hodným“ Západem a „zlým“ Východem. Mýlíte se. Na směřování Evropy se nic podstatného nezmění. Nadále bude v moci evropské oligarchie a neospravedlnitelně mocné a bohaté vlastnické třídy. Maximem by bylo vytvořit v této nadvládě pár trhlin. Vy ale poslušně pomáháte pravému opaku.

S pozdravem,

Adam Bartoš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz