Hlavní obsah

Smíme být alespoň tak radikální jako šéf katolíků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: youtube.com

Slovinský komik Klemen Slakonja v klipu k „Modern Pope“

Slova papeže nejde narozdíl od slov např. nepohodlných levicových hlasů v médiích zcela zcenzurovat či upozadit.

Článek

Někteří italští levicoví přátelé mi říkali: „Sakra, on je ten papež už skoro taky levičák jako my.“ Uklidňoval jsem je tím, že je to přeci jen katolík.

Nicméně v rámci svého vánočního poselství Urbi et orbi z Vatikánu vyřkl věci, které jsou u nás de facto zapovězeny. Vyzval k ukončení války v Gaze (to jest několikaměsíčního izraelského útoku, který má desetitisícové oběti na životech palestinského civilního obyvatelstva a vedl k vysídlení statisíců). A kritizoval zbrojní průmysl. Výroky, které čeští poddaní z místních médií neslýchají. Kéž by bylo více papežů jako onehdá za schismatu.

Analýzou dospějeme k tomu, že papež nemůže být skutečným rovnostářem a socialistou a že jím také není. Ale vypouští do oběhu na veřejnosti určité výroky a myšlenky. Ty jsou v konkurenci a dílčím protikladu s ideologií a propagandou jiných mocenských skupin u nás (v katolické církvi i mimo ni). Náboženství je samozřejmě politická záležitost a prostředek boje o moc.

Zde je veřejným tajemstvím, že např. kardinál Dominik Duka patří ke směru, který soupeří se současným papežem, ba jej nenávidí (křesťanskou láskou) a podporuje autoritářskou až fašizující pravici. Pak je tu takový Halík, který se sice k současnému papeži hlásívá, ale sám také podporuje pravicové síly za použití osvědčených chvatů depolitizace. Takový Graubner možná pořádně neví, čím je. Nakonec ale všechny tyto proudy uvnitř vedení katolické církve pomáhají její podpoře u různých skupin obyvatelstva. Je to něco něco jako současná česká pětikoaliční vláda „demokratů“, kde si také voliči mohou z menu vybrat, zda mají raději pravici s dready, či bez - popřípadě takzvaně „liberální“, či takzvaně „konzervativní“ (ačkoli průniků a rekombinací je opravdu mnoho).

Papež ovšem není tak zbabělý a konformní jako například Piráti. Nenechte se ale zmást: nadále má tradiční fanatický postoj ohledně potratů. Koneckonců je papež katolík.

Svatost válek, zbraní a vlastnického zisku

Pod koberec „spirituality“, „hodnot“ a lecčeho dalšího už u nás byly zameteny i minulé výroky papeže o nesmyslnosti, ukončitelnosti, ba minulé zabránitelnosti války na Ukrajině, kde byly povražděny již statisíce lidí. Českou ideologii a normu přejala dokonce i „levicově-opoziční“ média jako Alarm (v lehkém kontrastu je zde však např. Deník Referendum).

Papež je sice katolík, ale při těchto jeho výrocích vůbec o katolicismus nejde (ten ostatně pružně podpoří jak válečné vraždění, tak „lásku“). Náboženská ideologie je jen jedním z faktorů. I tak by bylo zajímavé se zeptat například katolíka a bývalého premiéra za sociální demokracii, Bohuslava Sobotky, co si myslí o svých spolustranících, kteří v červnu 2021 hlasovali - spolu s drtivou většinou našich výtečných poslanců - pro rozmělnění zbraňového práva a regulací. Ministra financí za „demokraty“, pana Stanjury, se můžete zeptat, proč (spolu)rozhodl o neuvalení „válečné daně“ na zbrojaře. Dalším podobným můžete třeba mailem zaslat konkrétní dotazy. Jistě vám otevřeně a pravdivě odpoví, když jsou to „demokraté“.

V podnapise zmíněné záležitosti mají určující vliv na běh světa. Pokud o nich myslící lidé budou veřejně mlčet, zvítězí nejběžnější konformisté, karieristé a pomahači moci nesené soukromým ziskem na úkor ostatních a zbraněmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz