Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vezmou si například Zelení přísnější kontrolu zbraní jako své téma?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Logo Design Love

Čeští ideologové současné moci říkají různé věci. Ale nemusíme je přeci brát vážně a můžeme široce diskutovat a plánovat budoucí mírové uspořádání světa. K tomu je však třeba aktivovat zadní část těla i to na krku - a to mezi tím.

Článek

Němečtí Zelení mají jeden ze svých počátků v protiválečném a protizbraňovém hnutí 80. let. Nynější vládní Zelení sehrávají (spolu se sociálními demokraty!) osudnou úlohu ve vztahu k velmi mocnému zbrojnímu průmyslu Německa (který samozřejmě nakonec vyrábí pro leckoho a nad ním je ještě ten americký).

U nás prakticky neexistují angažovaní pokrokoví intelektuálové, kteří by mluvili o alternativách k současné moci i co se týče mezinárodních vztahů a válečných konfliktů. Ano, je potřeba k tomu mobilizovat mnoho sil a vzdělání, také se prodrat českým veřejným prostorem, který je ovládán tak, jak je ovládán. Rovněž nebýt alibistický konformní kariérista. Tiše našlapující spíše neškodná česká myška či snad sysel.

Zde se potápí Rhodos, zde skákej!

Čeští Zelení nedávno totiž představili své kandidáty do evropských voleb. Je zde třetí z bratrů Okamurových (prý ještě hodnější než ten z KDU-ČSL), Petr Doubravský z klimahnutí školáků Fridays for Future, což myslím dává lepší smysl. A v čele Johanna Nejedlová, která dělala například reklamu na Respekt oligarchy Bakaly a „odbornou poradkyni“ pro pravicovou kandidátku Danuši Nerudovou v prezidentských volbách. Jinak také působí v osvětové organizaci Konsent.

Je to výsledkem nějaké hluboké „markeťácké“ úvahy Zelených - neřkuli demokratického vnitřního hlasování? Má jít o sázku na „coolness“ či něco podobného? Protože jaké jsou vědomosti a skutečná politika Nejedlové? Co když se do europarlamentu dostane jako jediná? K čemu tam bude? Co bude schopná říct v českých médiích? Napsat? Můžeme na základě dosavadních zkušeností očekávat, že vyjde něco zásadního a politicky průrazného od evropské špičky Zelených?

Vždyť Evropa je v ohnisku tolika krizí a její pochybně demokratická reprezentace (jakou že má mít Ursula von der Leyenová legitimitu?) přece sehrává zmatenou i hanebnou úlohu v různých vojenských konfliktech. Velké části EU jsou prosté jakékoli demokracie, zato prolobbované skrz naskrz mocnými vlastníky, korporacemi atd. (Bylo by zajímavé se zeptat, zda Zelení věří reklamním sloganům vycházejícím z EU.) Ale pořád mají evropské země významné pokrokové a levicové tradice, které se alespoň ve stopovém množství promítly do vyšších standardů pracovního práva nežli v autoritářském kapitalismu východní Asie či Blízkého východu (což jsou jinak významní obchodní partneři a pro někoho i vzory). Má nadále přísnější zbraňovou regulaci nežli USA. Ale evropské a mezinárodní zbrojní lobby je stále více ustupováno. Co na to Zelení? Co na to Nejedlová?

Buď poctivé zmapování situace, anebo české fikce

Musíme si vybrat, zda nám budou stačit reklamní tváře, duté slogany, vzývání „naděje“ - takové, která není založena na osvětě, hnutí, ano: na boji o moc.

I průměrní a jednodušeji přemýšlející lidé mohou vykonat mnoho dobrého. Ale kritéria nesmějí být určována „normalitou“ a „průměrem“, který nás zavedl až tam, kde dnes jsme. Musíme nekompromisně pravdivě popisovat realitu. Opakovaně jsem prosil, ať případně někdo zpochybní mé popisy a prognózy, které prostě nemohou být příliš růžové, pokud mají být realistické.

Je potřeba překonat české tendence k povrchnosti, zbabělosti, moralizujícímu pokrytectví. Kdo vám sliboval, že to bude lehké? Proč myslíte, že s tím Zelení mohou něco svést?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz