Hlavní obsah
Lidé a společnost

Píšeme nový Mnichov. Zradíme spojence tentokrát my?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adam Blišťan/Pixlr AI

Mnichovskou zradu chápeme jako jednu z největších křivd v českých dějinách. Naši spojenci nás nechali napospas diktátorovi, který si dělal naprosto šílené územní nároky. Nepřipomíná vám to něco?

Článek

Když jsem poprvé slyšel o roce 1938 a Mnichově, byl jsem zklamaný. Jak se na nás mohly vykašlat státy, na které jsme spoléhali? Navíc všem muselo být přece jasné, že se Hitler nespokojí s tím, že zabere část Československa, ale bude chtít mnohem víc. Nebo ne?

Daladier nebo Chamberlain nemohli být TAK HLOUPÍ, aby si to mysleli. Vždyť začátek 2. světové války už byl na spadnutí. Ani ne rok od Mnichova. Tak proč na něco takového přistupovali?

Z dnešního pohledu se nám to zdá jasné jako facka. Březen 1938 anšlus Rakouska, září 1938 Mnichov, v září téhož roku napadení Polska a začátek druhé světové války, květen 1940 Francie a dále už to známe všichni. Nebo takhle, všichni to nejspíš znáte i před napadením Francie, ale chtěl jsem 1) ukázat, jak velmi dobře umím s Wikipedií a za 2) snažit se naznačit, že Mnichov byla jen jedna z mnoha událostí, které vedly k nejhoršímu konfliktu dějin.

Jenže (a tady se to hodí obzvlášť) po bitvě je každý generál. Kdyby Daladier a Chamberlain věděli, jaké jsou Hitlerovy plány, nejspíš by se zachovali jinak.

To je ale historie. Ale říká se, že historie se opakuje. „Kecá, kdo říká, že historie se nevopakuje,“ Deph, Planeta Opic, Chaozz. A má pravdu, teď tu historii žijeme, jmenuje se to válka na Ukrajině.

Jak se o tom, budou učit za pár let ve školách? Anšlus Krymu - 2014, začátek války na Ukrajině - 2022, co bude dál. Litva 2025? Estonsko 2026? Lotyšsko o rok později nebo to vezme Putin z jedné vody načisto a napadne pobaltské státy najednou?

Je pravda, že Putin nikam nespěchá. Posílat někam tanky bez podpory místního obyvatelstva je drahé. Proč si raději nevybudovat síť užitečných idiotů, kteří budou vašim vojákům otevírat dveře? Každý z internetů známe ty, kteří by ruským vojákům olizovali podrážky, jen by překročili hranice republiky.

Dlouhodobě jasné, že podobně jak Hitler mluvil o vytvoření Třetí říše, tak Putin mluví o znovuobnovení slávy Sovětského svazu, který všechny tyhle země obsahoval. Stejná je i taktika, připojení Sudet jako ochrana německého obyvatelstva. Na východní Ukrajině je zase ochránit ruské obyvatele před vražděním ukrajinských fašistů, Banderovců nebo CIA (ať si každý konspirátor doplní to své).

Foto: Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg v roce 2014.

Citát Karla Schwarzenberga ve své době působil jako zjevení. V roce 2022 se naplnil. Otázkou je, jestli hladový Putin nebude mít chuť na dezert, kterým by mu byly pobaltské státy. S jídlem roste chuť.

Zpět k hlavní myšlence. Ukrajina nemusí být vůbec konečná zastávka. Může to být jeden z mnoha bodů na šílené cestě jednoho ruského blázna. A my, stejně jako lídři Anglie a Francie před těmi 80 lety, zrazujeme našeho spojence. Necháváme na holičkách obyčejné lidi, matky, otce, dcery, syny, kteří chtěli žít normální život, než se dostali do hledáčku největšího vraha 21. století.

Jak se na nás tihle lidé budou dívat až skončí válka na Ukrajině? A je celkem jedno, jak dopadne. Budou si říkat, že jsme je v tom nenechali? Nebo naopak budou mít pocit, že jsme je zradili? A budou mít na jazyku podobnou pachuť jako jsme měli po Mnichovu 1938?

Teď se píše historie a je jen na nás, jak k ní přistoupíme. Ne, nechci, aby umírali naši vojáci někde daleko za hranicemi, kvůli bojovým choutkám Vladimira Putina. Ale chci, abychom Ukrajině poskytli pořádnou vojenskou a finanční pomoc, protože ruku na srdce. To, co jim dáváme, jsou stále drobné. Ta oběť, kterou lidé na Ukrajině přináší každý den, je mnohem větší.

A pokud v tom Ukrajinu necháme, tak už nikdy neříkejme, že Mnichov 1938 byl zradou našich spojenců, protože to bychom byli fakt velcí pokrytci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz