Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dusno u Jílkové: arogantní náměstek ministra zdravotnictví urážel kvůli covidu zkušeného imunologa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prefeitura de Pelotas Wikimedia Commons CC0

Očkovat či neočkovat? Toť otázka…

Ačkoliv jsou diváci diskusního pořadu České televize Máte slovo zvyklí na ostré výměny názorů, to, co v něm viděli tento týden, nemá jen tak obdoby.

Článek

Není pochyb o tom, že téma, týkající se nemoci covid-19, je stále velmi kontroverzní a zcela odlišné názory na něj má jak laická, tak odborná veřejnost. Postupem času se přitom ukazuje, že pravdu měli ti, co odmítali plošné očkování a varovali před vedlejšími účinky narychlo vyrobených vakcín.

Dnes už se situace naštěstí změnila a očkování proti covidu-19 je doporučováno jenom rizikovým skupinám populace. Seriózní lékaři navíc přiznávají, že může ochránit pouze proti těžkému průběhu nemoci, jejíž virus neustále mutuje a tato ochrana trvá tři měsíce, v lepším případě půl roku. Rizikoví pacienti by se tak měli nechat očkovat stále znovu a znovu.

Ano, nebo ne?

Nelze se proto divit, že řada lidí nyní váhá, zda ho má vůbec podstoupit, tím spíše, že někdy je před vakcinací varují i samotní praktičtí lékaři. Někteří z nich totiž mají podezření, že po očkování proti covidu-19 se zdravotní stav jejich pacientů výrazně zhoršil. Dětská lékařka a neuroložka Alena Dernerová navíc v Máte slovoupozornila, že o nových vakcínách, jimiž se očkuje letos, toho moc nevíme, a že někteří lékaři očkují vakcínami loňskými, navzdory aktuálním mutacím. Podle ní tak bylo nejméně dva tisíce lidí naočkováno proti mutaci, která mezi námi již není: „Není dobré očkovat proti něčemu, co už je dávno pryč,“ nechala se slyšet.

Čestmír Mázl?

Imunolog Jiří Šinkora rovněž upozornil, že očkování proti covidu-19 nemůže proti samotné nemoci vytvořit imunitu a jediný benefit vakcín je tak ochrana proti těžkému průběhu, nicméně nesouhlasil s tím, že vakcína snižuje virovou nálož a možnost, že se sami nakazíme nebo někoho ve svém okolí.

Na jeho názor velmi neseriózně zareagoval náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, který zpochybnil jeho odbornost: „Mám pocit, že je takový doktor jako Čestmír Mázl z Ordinace v růžové zahradě“.Když se moderátorka Michaela Jílková Šinkory zastala, že je imunolog a on sám se bránil, že má doktorát z imunologie a ví přesně, o čem v případě imunity mluví, arogantní náměstek si trval na svém, že ale není lékař a zopakoval: „Takže podobně jako Čestmír Mázl z Ordinace“.

Vytočená Jílková Pláteníka hlasitě okřikla: „Prosím vás, nechte toho!“ Ten se ovšem sám sebe snažil sebevědomě obhájit, že do problematiky očkování mluví každý a podle toho, to vypadá. Jako by snad byl názor zkušeného a vzdělaného imunologa bezpředmětný. A když posléze znovu na klidného Šinkoru zaútočil, zeptala se ho rozčileně: „Proč to děláte? Chcete tady tuhle úroveň? Proč takto hovoříte s panem doktorem?“ Ten jí ovšem drze skočil do řeči a jízlivě dodal: „S Mázlem.“ Naštěstí ho Jílková pohotově usadila: „Vy sám máte humanitní vzdělání, tak tady nezesměšňujte.“

Ministerské omyly

Je tristní, bohužel však typické, že náměstek ministra zdravotnictví vůbec nepřipustil jiné argumenty a respektoval pouze lékaře Hynka Bartoše, který stál na jeho straně. Jílková v této souvislosti připomněla, že předchozí tři ministři zdravotnictví i nemálo lékařů ujišťovali veřejnost, že je očkování ochrání před tím, aby se covidem-19 nakazili, ačkoliv se záhy ukázalo, že to zdaleka nebyla pravda.

Ke škodě věci navíc je, že i diskusní pořad Máte slovo, podobně jako řada jiných, které Česká televize vysílá, vyzněl jako souboj navzájem si odporujících názorů, aniž byla divákům nabídnuta věrohodná fakta na jejich podporu či vyvrácení. Nelze se tak divit mnoha lidem, že odborníkům a politikům nevěří a sami si musí vyřešit těžké dilema, zda se mají nechat znovu naočkovat či nikoliv.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize Máte slovo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz