Hlavní obsah
Zdraví

Alkoholismus - závislost. Kdy vyhledat pomoc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adiktolog Mgr. Radek Talpa

Adiktologická ambulance

Vždy se dá najít cesta. Někdy není snadná nebo rychlá, ale vždy se dá poradit, co se dá dělat.

Článek

Napřed je třeba říci, že pomoc může vyhledat naprosto každý. Nezáleží, zda má problém sám, nebo se potřebuje poradit se svou starostí o někoho blízkého. Přijít tedy může člověk s problémem sám, nebo se může přijít poradit někdo z rodiny, příbuzných, blízkých, kamarádů.

Vždy se dá najít cesta. Někdy není snadná, nebo rychlá, ale vždy se dá poradit, co se dá dělat.

Obecně je lépe přijít co nejdříve. Čím menší je problém tím snazší a kratší je řešení. Dokud ještě není vytvořena závislost, nemusí být řešením jen úplná abstinence a dá se využít i takzvané kontrolované pití – užívání.

Obecně lze rozdělit pití alkoholu, užívání látky, opakující se činnost rozdělit do několika stupňů:

- experimentální - víkendové - společenské užívání

- škodlivé užívání

- závislost

- odvykací stav

- psychotický stav - halucinace, bludy

- epileptický záchvat/y

- odvykací stav s deliriem

Určitě je dobře přijít co nejdříve. Je lépe vyřešit problém už když se vám začne vymykat z ruky experimentální užívání – občasné pití alkoholu, než až po prodělaném epileptickém záchvatu, nebo deliriu. Dá se říci, že první dva stupně lze ještě řešit bez nutnosti trvalé doživotní abstinence. Od závislosti dále už bohužel jiné řešení není. Ale i pokud už jste závislí, vyrovnat se s touto diagnózou nějaký čas trvá a plně respektujeme, že si to budete chtít ještě vyzkoušet. Tedy i s rozvinutou závislostí si u nás můžete vyzkoušet možnost kontrolovaného pití a zjistit, že už to doopravdy nepůjde.

Hodně lidí přichází do ordinace na popud někoho jiného s myšlenkou: „Já na tom ještě nejsem tak zle.“ Pokud takové myšlenky máte, je nejvyšší čas přijít! Ono opravdu ještě nemusí být úplně zle, ale zcela jistě je nejvyšší čas začít s tím něco dělat než vám to úplně přeroste přes hlavu!

Tedy pokud máte pocit, že se vám nebo vašim blízkým něco vymyká z rukou, přerůstá přes hlavu, je dobré vyhledat pomoc.

A vyhledat pomoc není vůbec žádná ostuda. Ne vše ve svém životě jsme schopni zvládnout bez pomoci. Naopak u nás se Vám dostane velké pochvaly za odvahu přijít.

A minimálně se vám uleví. Možnost si o všem s někým promluvit může být osvobozující.

A ani pokud už jste na samém konci žebříčku, máte za sebou několik léčeb a stále se vám nedaří být šťastní, není nutné vše vzdát. Přijďte, popovídáme si. Zázraky neumíme, ale vyslechnout ano.

Každopádně ať už je váš problém jakýkoli u nás vás nikdo nebude do ničeho nutit, soudit Vás, nebo moralizovat. Prostě si popovídáme, zjistíme co se doopravdy děje a nabídneme možnosti řešení. To zda je přijmete, je jen a jen na vás.

Mgr. Radek Talpa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz