Hlavní obsah
Psychologie

Krátký test závislosti na úklidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Je úklid a úklid

I na úklidu si můžeme vytvořit závislost a lze to rychle ověřit. Má pravdu vaše okolí, kterému se už vaše pečlivost a čistotnost přestává líbit, nebo je vše v pořádku?

Článek

Nespokojenost okolí

Obvykle napřed, stejně jako u jiných závislostí, nevnímáme žádný problém a začne na něj poukazovat naše okolí. Stěžují si lidé kolem vás na vaše neustálé uklízení a leze jim to na nervy? Může to být prvním příznakem.

Závislost na úklidu

Na extrémní potřebu uklízení a čistoty se můžeme podívat i pohledem adiktologa. Závislost si můžeme vypěstovat nejen na alkoholu nebo drogách, ale na všech látkách a činnostech, při nichž se uvolňuje dopamin. Závislost můžeme mít i na jídle viz: Obezita je způsobena nedostatkem dopaminu. Existuje účinné a trvalé řešení. Tak proč ne závislost na úklidu.

Ano, zní to šíleně, závislost na úklidu, ale klidně to může být pravda. Pokud je vaše uklízení extrémní, máte jistě podobné příznaky jako alkoholici. Můžeme se na závislost na úklidu podívat pohledem Mezinárodní klasifikace nemocí, jen alkohol zaměníme za nutkavou potřebu uklízet:

Vykazujete v posledních 3 měsících opakovaně tyto příznaky:

  • silná touha - bažení uklízet
  • neschopnost ovládat začátek a konec úklidu - neumíte úklid odložit a/nebo přestat v jeho průběhu
  • pro nutkavou potřebu uklízet nemáte čas na své koníčky a zájmy
  • uklízíte i přes škodlivé následky - okolí vám dává silně najevo, že se mu to nelíbí a vy přesto pokračujete v uklízení
  • zvýšená tolerance - musíte uklízet déle a déle a pečlivěji pro dosažení stejného pocitu alespoň částečného uspokojení
  • odvykací stav - pokud nemůžete uklízet, pociťujete napětí, stres, neklid, vztek, lítostivost, úzkost a máte neodolatelné nutkání tyto pocity rychle vyřešit úklidem

Máte kladnou odpověď na tři a více otázek? V tom případě máte závislost na úklidu.

Ale vždyť čistota je důležitá

Ano to zcela jistě je, ale vše má své meze. Příroda má ráda rovnováhu a všechny extrémy se nutně musí někde projevit. Není náhodou toto zdůvodnění jednou z mnoha výmluv stejných jako u alkoholiků? Alkoholici obvykle používají několik nejčastějších výmluv. Tady jen slovo alkohol nahradíme slovem úklid:

  • Ostatní také uklízejí - ano, ale ne tak často a intenzivně
  • Čistota je důležitá a zdravá - ano, ale extrémní sterilita v domácnosti paradoxně vede k rozvoji alergií a jiných nemocí, tělo se z nedostatku patogenů nenaučí bránit nemocem
  • Já nemám s přílišným uklizením problém - ano, tak proč si vaše okolí na to neustále stěžuje?
  • Jiní uklízejí ještě více - ano to je možné a jsou šťastní? Je s tím jejich okolí spokojené, nebo už od nich všichni utekli?

Proč mají někteří lidé chorobnou touhu uklízet?

Podstata všech závislostí je stejná. Je úplně jedno zda se jedná o alkohol, drogy, jídlo, nebo nějakou opakující se činnost od gamblerství, přes počítačové hry až klidně po závislost na úklidu. Závislost je jen symptom - příznak mnohem hlubšího problému, jehož kořeny jsou obvykle uloženy v dávné minulosti a hlubokém dětství. Málokdy se jedná o vyložené trauma, ale mnohem častěji jde o uvíznutí, nebo nedořešení nějakého vývojového období psychického vývoje. U úklidu, stejně jako u obsedantně kompulzivní poruchy, jde o anální období, kdy může dojít k rozvoji análně retenční osobnosti.

Dá se s tím něco dělat?

Mgr. Radek Talpa, adiktolog

Zdroje:

- BREJCHOVÁ, Veronika. Vývoj hygienických návyků v batolecím věku. Plzeň, 2016. Bakalářská práce. Západočeská univerzita, Pedagogická fakulta, Katedra psychologie. Vedoucí práce Šámalová, Kateřina.

- Erikson, E. H. (2002). Dětství a společnost. Argo.

- Freud, S. (1925). Character and anal eroticism. Collected papers. London In: Prochaska, J. O., & Norcross, J. C. (1999). Psychoterapeutické systémy: průřez teoriemi. Grada Publishing.

- PRAŠKO, Ján et al. Obsedantně-kompulzivní porucha a jak se jí bránit: příručka pro klienta a jeho rodinu. 4. vyd. Praha: Portál, 2016. 115 s.

- Prochaska, J. O., & Norcross, J. C. (1999). Psychoterapeutické systémy: průřez teoriemi. Grada Publishing.

- Riegel, K. D., Kalina, K., & Pěč, O. (2020). Poruchy osobnosti v 21. století: diagnostika v teorii a praxi. Portál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz