Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech Adiktolog, adiktologie. Tajemný název nebo věda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adiktolog Mgr. Radek Talpa

Adiktologická ambulance

Název adiktologie vychází z latinského addictus – otrok, závislá osoba a logos – věda.

Článek

Kdo je adiktolog?

Název adiktologie vychází z latinského addictus – otrok, závislá osoba a logos – věda.

Adiktolog je odborník na léčbu závislostí a ne jen na ně, ale umí léčit a poradit i při různých stupních pití – užívání předcházejících závislosti. Experimentálním - víkendovém užívání, rizikovém pití, škodlivém pití. Obecně lze říci čím dříve se s léčbou, nebo jen radou začne, tím je rychlejší a úspěšnější. Není nutné nechat to zajít až do úplné závislosti. Adiktolog si ví rady se všemi typy látek vyvolávajících závislost. Alkohol, marihuana, drogy, ale i třeba čokoláda. Stejně tak umí pomoci i při nelátkových závislostech, kdy člověk není závislý na konkrétní látce, ale stále se opakující činnosti. Hazardní hraní, sázení, počítačové hry, sociální sítě, ale i třeba nakupování, sex, nebo cvičení a posedlost zdravým životním stylem.

Adiktolog se také zabývá prevencí a výzkumem závislostí.

Adiktologie se v ČR studuje na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Je souborem poznatků medicínských, psychologických, psychiatrických, sociálních a spirituálních vztahujícím se k závislostem. Vychází z holistického – celostního přístupu a biologického – psychologického – sociálního a spirituálního modelu. Adiktologové vnímají člověka jako celek se všemi jeho aspekty. Nesoustředí se jen na biologickou podstatu nemoci jako lékaři, ale vidí i ostatní. Jak člověk přemýšlí, jak žije, co ho trápí, co mu chybí. Snaží se léčit podstatu nemoci - tedy hledají příčiny. Nesoustředí se jen na důsledky. Je snadné říct: nepij, neber, nehul, ale bez vyřešení příčiny to nefunguje.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz