Hlavní obsah
Psychologie

Úzkostlivá čistota a extrémní pořádkumilovnost může být zdrojem obrovské frustrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Potřeba extrémní čistoty může být zdrojem obrovské frustrace

Uklízíte a uklízíte. Děláte vše správně a nejen, že se nedostavuje kýžený pocit dobře vykonané práce, ale ještě se na vás všichni dívají skrz prsty. Kde se stala chyba?

Článek

Příroda má ráda rovnováhu

A to ve všech směrech a aspektech. I v projevech lidských vlastností. Pořádkumilovnost, pečlivost v úklidu a potřeba čistoty jsou jistě chvályhodné lidské vlastnosti. Většina z nás má takové lidi ráda a těchto vlastností si u nich váží jak doma, tak v práci.

Ale někdy se stává, že i tyto jinak obdivované vlastnosti, nám začínají přerůstat přes hlavu.

Normální potřeba pořádku a čistoty se rozroste do obludných rozměrů a vyústí do takřka neustálého uklízení.

Za normálních okolností uklidíme a máme z toho dobrý pocit. Je nám hezky a prožíváme štěstí z dobře vykonané práce. A nikdo nechce zažívat negativní pocity spojené se špínou a nepořádkem. Tak proč se u někoho tento hezký pocit nedostavuje, i když uklízí víc a víc?

Můžeme se na to podívat ze tří různých úhlů:

Obsedantně kompulzivní porucha

Na extrémní potřebu pořádku, úzkostlivé čistoty a nezvladatelné touhy stále uklízet se můžeme podívat pohledem obsedantně kompulzivní poruchy.

  • Obsese jsou vtíravé, opakované a nechtěné myšlenky. Dotyčný si je nepřeje. Má na ně náhled a ví, že jsou nelogické a zbytečné. Přesto jsou zdrojem velkého a narůstajícího napětí.
  • Kompulze je činnost, která uvolňuje napětí z obsesivních myšlenek

Myšlenky na potřebu pořádku a čistoty jsou obsesí a úklid je kompulzí. Tyto obsese a kompulze vycházejí ze stejné podstaty jako u lidí, kteří se pořád myjí, nebo kontrolují zamčení bytu, nebo vypnutí plynu.

Myšlenky vycházejí z hluboké a nevědomé podstaty: „když nebudu uklízet, mít vše dokonalé a čisté, nikdo mě nebude mít rád“. Sílu a vliv podvědomí na náš život zjistil už Sigmund Freud.

Kompulze - neustálé uklízení sice dokáže na chvilku potlačit napětí z obsesivních myšlenek, ale nepřináší kýženou celkovou úlevu a pocit z dobře vykonané práce. Štěstí je odloženo - šťastná/ý budu až dokonale uklidím. Očekáváme obdiv a pochvalu okolí a místo toho přicházejí výčitky, že to přeháníme.

Kruh se uzavírá úlevy, štěstí a obdivu přicházejí znovu vtíravé obsesivní myšlenky, že ještě není dost uklizeno, a proto nejsem spokojená/ý a okolí mi místo obdivu nadává.

Análně retenční osobnost

V análním období si osvojujeme nejenom schopnost ovládat svěrače, ale pokládáme základ mnoha našim vlastnostem do dospělosti.

Nácvik toaletních potřeb - chození na nočník nám umožňuje naučit se odložit vykonání tělesné potřeby na příhodnou dobu a zároveň může být zdrojem extrémních vlastností:

  • extrémní
  • lakomost
  • uzavřenost
  • tvrdohlavost
  • pořádkumilovnost
  • úzkostlivá čistota
  • lpění na dochvilnosti
  • potřeba absolutní preciznosti

Závislost na úklidu

Na extrémní potřebu uklízení a čistoty se můžeme podívat i pohledem adiktologa. Závislost si můžeme vypěstovat nejen na alkoholu nebo drogách, ale na všech látkách a činnostech při nichž se uvolňuje dopamin. Závislost můžeme mít i na jídle viz: Obezita je způsobena nedostatkem dopaminu. Existuje účinné a trvalé řešení. Tak proč ne na úklidu.

Ano, zní to šíleně, závislost na úklidu, ale klidně to může být pravda. Pokud je vaše uklízení extrémní máte jistě podobné příznaky jako alkoholici. Můžeme se na závislost na úklidu podívat pohledem Mezinárodní klasifikace nemocí, jen alkohol zaměníme za nutkavou potřebu uklízet:

Vykazujete v posledních 3 měsících opakovaně tyto příznaky:

  • silná touha - bažení uklízet
  • neschopnost ovládat začátek a konec úklidu - neumíte úklid odložit a/nebo přestat v jeho průběhu
  • pro nutkavou potřebu uklízet nemáte čas na své koníčky a zájmy
  • uklízíte i přes škodlivé následky - okolí vám dává silně najevo, že se mu to nelíbí a vy přesto pokračujete v uklízení
  • zvýšená tolerance - musíte uklízet déle a déle a pečlivěji pro dosažení stejného pocitu alespoň částečného uspokojení
  • odvykací stav - pokud nemůžete uklízet, pociťujete napětí, stres, neklid, vztek, lítostivost, úzkost a máte neodolatelné nutkání tyto pocity rychle vyřešit úklidem

Máte kladnou odpověď na tři a více otázek? V tom případě máte závislost na úklidu.

Který přístup má pravdu?

Pravdu mají všechny tři přístupy, jen se jinak jmenují a jinak danou věc popisují.

  • Obsedantně kompulzivní porucha
  • Análně retenční osobnost
  • Závislost na úklidu

Vycházejí ze stejné podstaty. Vnějším projevem je zvýšená až chorobná touha úklidu a čistoty, ale za ní je schována nevědomá potřeba pochvaly. Podvědomí ovlivňuje naše myšlenky a jednání více než si myslíme.

Závislost na čemkoli, tedy i na úklidu, je vždy jen špičkou ledovce. Je jen symptomem - příznakem mnohem hlubší nemoci. Závislost i obsedantně kompulzivní porucha mají vždy příčinu někde v průběhu psychického vývoje od narození až po současnou dospělost. A chorobná touha po extrémní pečlivosti a čistotě vždy vychází z análního období. Stejně tak všechny obsedantně kompulzivní poruchy mají prapůvod v tomto období psychického vývoje.

A co tedy s tím?

Pokud pociťujete uvedené příznaky nadměrné potřeby úklidu a čistoty a omezují vás v běžném životě. Vaše okolí je z vašeho uklízení nešťastné a vy neznáte jiné uspokojení, než úklid je dobré začít s tím něco dělat. A není žádná hanba nechat si pomoci. Otevřenou zlomeninu, když vám z nohy trčí kost, také nebudete léčit doma bez pomoci odborníků.

Můžete léčit jen obsedantně kompulzivní poruchu což se obvykle děje nácvikem odolávání pokušení uklízet. Krátkodobě je tato metoda nácviku a přeučení chování účinná, ale dlouhodobě často selhává a člověk se postupně a nenápadně vrací k původním vzorcům chování.

Nebo můžete k neodolatelné touze stále uklízet přistoupit jako k análně retenční osobnosti a vyhledat odborníka, který pracuje více do hloubky a pomůže vám vyřešit a zdárně dokončit i schopnost problémy nezadržovat, ale pouštět. Pomůže vám znovu a zdárně projít análním obdobím. A jde to.

V případě, že ke svému problému přistoupíte pohledem závislosti na úklidu, můžete jistě vyhledat odborníka na závislosti - adiktologa. Ti ale pracují oběma přístupy. Někteří umí jen přeučit špatné vzorce chování a někteří umí pomoci i se zvládnutím nedokončených etap raného psychického vývoje.

K trvalému a účinnému řešení je třeba přepsat mnohem hlubší programy, než je jen nácvik chování.

Při hledání odborníka může pomoci tento článek. Je úplně jedno zda to bude adiktolog, psychoterapeut, nebo psycholog. Také není špatně vyzkoušet napřed pouhé přeučení návyků. Je to rychlejší a někomu to může pomoci. Ale pokud vám to dlouhodobě nepomohlo, nebo chcete jít rovnou hlouběji a k podstatě problému hledejte odborníka, který umí pomoci s análním obdobím. Prostě se zeptejte, zda to umí.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

- BREJCHOVÁ, Veronika. Vývoj hygienických návyků v batolecím věku. Plzeň, 2016. Bakalářská práce. Západočeská univerzita, Pedagogická fakulta, Katedra psychologie. Vedoucí práce Šámalová, Kateřina.

- Erikson, E. H. (2002). Dětství a společnost. Argo.

- Freud, S. (1925). Character and anal eroticism. Collected papers. London In: Prochaska, J. O., & Norcross, J. C. (1999). Psychoterapeutické systémy: průřez teoriemi. Grada Publishing.

- PRAŠKO, Ján et al. Obsedantně-kompulzivní porucha a jak se jí bránit: příručka pro klienta a jeho rodinu. 4. vyd. Praha: Portál, 2016. 115 s.

- Prochaska, J. O., & Norcross, J. C. (1999). Psychoterapeutické systémy: průřez teoriemi. Grada Publishing.

- Riegel, K. D., Kalina, K., & Pěč, O. (2020). Poruchy osobnosti v 21. století: diagnostika v teorii a praxi. Portál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz