Hlavní obsah
Zdraví

Jak si vybrat odborníka na léčbu alkoholismu - závislosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adiktolog Mgr. Radek Talpa

Adiktologická ambulance

Jakou léčbu si vybrat - zda abstinentní, nebo kontrolované pití a léčit se v ambulantní léčbě, nebo v pobytové léčbě - by nám nejlépe měl poradit odborník. Ale jak si vybrat odborníka, který nám poradí?

Článek

Když zadáme do vyhledávače „léčba alkoholismu“, dostaneme mnoho nabídek. Mnoho odborníků různých odborností (někteří ani žádnou odbornost nemají) a všichni se tváří, že jen a jen oni mají patent na léčbu alkoholismu a závislostí. Já osobně vidím tři důležité věci, podle kterých se orientovat:

1. Odbornost přímo zaměřená na léčbu alkoholismu – závislostí s příslušným vzděláním a odborník s každodenní praxí přímo v této léčbě. Ne každý psychiatr se závislostmi každodenně zabývá. Ve skutečnosti je jich jen zlomek a většina z nich zná závislosti jen ze školní teorie. Stejně tak psychologové a ostatní odbornosti vzdalující se od podstaty léčby závislostí – sociální pracovníci, lékaři jiných odborností atd. Přímo alkoholismem – závislostmi se zabývají dvě profese: Adiktolog a lékař s atestací z návykových nemocí. (Ne každý psychiatr tuto atestaci má a naopak jí může mít i lékař jiné odbornosti)

2. Odborník by vás neměl nutit do ničeho co je vám proti srsti. Ano některé věci nemusejí být na první pohled, poslech příjemné, ale neměly by vás dlouhodobě rozčilovat. Někteří odborníci léčí podle jedné šablony všechny, ale žádný zázračný přístup neexistuje. Kdyby byl, je za něj dávno udělena Nobelova cena. Co, pomáhá jednomu, může být pro druhého nepřijatelné. Každý lidský příběh je jedinečný a zaslouží si jedinečný přístup. Někdo potřebuje pevné vedení a odškrtávat si jednotlivé splněné body, jiný si potřebuje všechno osahat sám.

3. Odborník by vám měl být sympatický. Ano doslova by vám v jeho přítomnosti mělo být dobře. Terapeutický vztah odborník – klient je základem úspěchu. Je důležitější než všechny absolvované školy a kurzy. Musíte mu věřit, že ví, co činí a vede vás správným směrem. Ne není smyslem být s odborníkem kamarád, ale ani by neměl být jen nařizující autoritou, které se bojíme.

Tímto se rozhodně nedá tvrdit, že odborník nesplňující předešlá kritéria vám nemůže pomoci. Ale tyto tři kritéria vám mohou pomoci při výběru. Například ani sympatický odborník, se kterým vám bude dobře, vám moc nepomůže, pokud vás povede cestou bludů a rádoby dobrých rad.

Mgr. Radek Talpa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz