Hlavní obsah
Zdraví

Alkoholismus - závislost. Terapeutická komunita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adiktolog Mgr. Radek Talpa

Klienti nemají servis nemocničního pobytu, ale starají se sami o sebe. Žijí společně jako rodina. Vaří si, starají se o dům a mají mnoho dalších společných věcí.

Článek

Terapeutická komunita

Terapeutická komunita je také pobytová léčba. Ale není v nemocnici, je v pobytovém sociálním zařízení – komunitě. Funguje na poněkud jiném principu než ústavní léčby. Klienti nemají servis nemocničního pobytu, ale starají se sami o sebe. Žijí společně jako rodina. Vaří si, starají se o dům a mnoho dalších společných věcí. A k tomu probíhá mnoho léčebných aktivit s terapeuty. Léčbou postupují ve fázích. V pozdějších fázích se klienti postupně osamostatňují a dojíždějí z komunity třeba za prací.

Léčba obvykle trvá 6 – 18 měsíců.

V současné době je možné se léčit ve 20 terapeutických komunitách po celé České republice. Seznam Vám rádi poskytneme včetně webových stránek jednotlivých zařízení. Můžete si v klidu klikat a vybírat léčbu vhodnou pro Vás.

Doporučit, jaká léčba bude nejvhodnější – ambulantní, ústavní, nebo terapeutická komunita, by měl vždy odborník. Adiktolog, lékař s atestací návykové nemoci nebo psychiatr zabývající se aktivně léčbou závislostí. Doporučení je doporučení. Rozhodnutí jakou léčbu zvolíte, je vždy na Vás. Pokud se ještě necítíte na doporučenou pobytovou léčbu, dá se určitě začít s ambulantní a vyzkoušet si zda Vám bude fungovat, nebo přeci jenom časem zvolíte léčbu pobytovou.

Mgr. Radek Talpa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz