Hlavní obsah
Zdraví

Ambulantní léčba alkoholismu - závislostí. Velké nebo malé zařízení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adiktolog Mgr. Radek Talpa

Adiktologická ambulance

Existují velké organizace zabývající se léčbou závislostí se spoustou poboček a naproti tomu malé zařízení s jedním, nebo jen několika odborníky. Jak si tedy vybrat?

Článek

Existují velké organizace zabývající se léčbou závislostí se spoustou poboček a naproti tomu malé zařízení s jedním, nebo jen několika odborníky. Jak si tedy vybrat? Pokusím se shrnout pro a proti obou a výběr nechám na Vás.

Velké zařízení

Velké organizace jsou multidisciplinární. Je zde k dispozici více odborníků z různých oborů. Obvykle adiktolog, psycholog, sociální pracovník, zdravotní sestra a někdy i psychiatr. Více hlav víc ví a mohou Vám dobře pomoci s různými problémy. Na druhou stranu je to vykoupeno částečnou ztrátou soukromí. Jistě mimo organizaci by se žádné informace dostat neměly, ale Váš případ bude probírán na poradách uvnitř organizace včetně všech detailů a intimností. Právě to umožňuje různé pohledy, různých odborníků. Je to stejné jako v nemocnici kde se k Vašemu případu vyjadřují různí lékaři a sestry a k Vaší dokumentaci mají všichni přístup. Mělo by to umožňovat lepší pomoc. Prostě víc hlav víc ví.

Malé zařízení

Malé zařízení, obvykle ambulantní, s jedním, nebo jen několika odborníky. Nemá multidisciplinární tým. Řeší „jen“ alkoholismus – závislosti. Pokud potřebujete pomoci i v jiné oblasti daný odborník by Vás měl být schopen odkázat. Tedy v daném zařízení si léčíte jen závislost, případné jiné problémy musíte řešit souběžně jinde. Například Vám zde nepomohou s vyřizováním sociálních dávek, ale dokáží říci kam se obrátit. Na druhou stranu svůj problém sdílíte jen s jedním člověkem. Nikdo jiný se nic z Vašeho života nedozví. Žádné probírání Vašich intimností na velkých poradách. Ovšem nemělo by to znamenat, že daný odborník má patent na rozum a neumí se v případě potřeby poradit s jiným odborníkem. Ale takováto případná porada je už jen a jen čistě anonymní. Tedy alespoň u nás. Žádné jméno, nebo jiné vodítka pro cizí uši.

Mgr. Radek Talpa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz