Článek
Někdo jde do lékárny anebo lépe sáhne po bylinkách. Pokud nemáš nasušenou zásobu bylin z léta, nemusíš panikařit. I na podzim se dají sbírat některé bylinky a také plody, dnes si napíšeme, které to jsou.
Jako první si uvedeme hluchavku, kdy sbíráme květ. Lze ji využít při stresu, poruchách spánku a při potížích s dýchacími cestami.
Dalším zástupcem je překvapivě kopřiva. Asi každého napadne jarní detox, ale na podzim se sbírají semena. Kopřiva je hlavně vynikající díky jejímu pročisťujícímu účinku, v boji při potížích se slinivkou, dně a revmatických bolestech.
Ani na mateřídoušku úzkolistou se nesmí zapomenou v podzimních bylinách. Používáme ji při potížích s trávením, nervovou soustavou a infekcí. V tomto období sbíráme kvetoucí nať, bez dřevnatých částí.
Z podzimních plodů je nejvíce známý šípky. Jsou plné vitamínu C, K, B1, B2, vápník a rutin.
Můžou nám pomoci při potížích s nachlazením, onemocnění dásní a ledvin.
Závěrem se zde můžeme ukázat směsi na čaje a různé vychytávky s bylinkami.
Pokud Vám nějaká bylina chybí, v dnešní době lze dokoupit v sušeném stavu.
Šípkový čaj:
I když je to trochu zdlouhavá, recept na tento čaj je úžasný. Potřebujeme litr studené vody, dvě lžíce drceného šípku. Šípky zalijeme vodou a necháme do druhého dne macerovat. Druhý den vše zahřejeme na 70 stupňů, necháme vyluhovat a přecedíme.
Kopřivová semínka v medu:
Budeme potřebovat 100 g medu a 5 lžic polévkových semínek. Obě suroviny smícháme, přelijeme do sklenice a skladujeme v chladnu.
Čaj na nachlazení:
Zde stejným dílem smícháme kopřivu, květ bezinky a lípy. Jedna kávová lžička je na hrnek, přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat cca 10-15 minut.
Můžeme si připravit své vlastní směsi čaje, a to podle momentální chuti. Jen musíme dodržovat pár pravidel:
Jako základ bychom měli používat jednu až dvě byliny se stejným léčivým účinkem (druhá bylina jako pomocná) a poté doplnit bylinami na chuť či vzhled.
Do směsí lze použít vše od zmiňovaných bylin, koupených čajů, koření a ovoce. Pro začátek je vždy lepší vše zkoušet po málu a postupně vyladit chuť čaje. Hlavně nepoužívat byliny s protichůdnými účinky.
Zdroj:
toprecepty.cz/tipy-triky/jak-uvarit-sipkovy-caj-rady-a-tipy/
magica.cz/Magie/byliny_kopriva.html
ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/8581-zasady-michani-cajovych-smesi/
marianne.cz/venkov-styl/dobry-napad/vyuzijte-ucinky-materidousky-pro-sve-zdravi-pohodu-kvete-prave-nyni
dumazahrada.cz/zahrada/podzimni-bylinky-sber-vyber-rady-suseni/
cs.wikipedia.org/wiki/Šípky