Hlavní obsah
Zdraví

I na podzim lze využít sílu bylinek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adrakara

Počasí si s námi začalo pohrávat a z krásných slunných dnů se rázem změnilo v deštivé chladné období. V teplotách, které nám začínají připomínají nástup podzimu se každý z nás chce zabezpečit proti virózám a nachlazením.

Článek

Někdo jde do lékárny anebo lépe sáhne po bylinkách. Pokud nemáš nasušenou zásobu bylin z léta, nemusíš panikařit. I na podzim se dají sbírat některé bylinky a také plody, dnes si napíšeme, které to jsou.

Jako první si uvedeme hluchavku, kdy sbíráme květ. Lze ji využít při stresu, poruchách spánku a při potížích s dýchacími cestami.

Dalším zástupcem je překvapivě kopřiva. Asi každého napadne jarní detox, ale na podzim se sbírají semena. Kopřiva je hlavně vynikající díky jejímu pročisťujícímu účinku, v boji při potížích se slinivkou, dně a revmatických bolestech.

Ani na mateřídoušku úzkolistou se nesmí zapomenou v podzimních bylinách. Používáme ji při potížích s trávením, nervovou soustavou a infekcí. V tomto období sbíráme kvetoucí nať, bez dřevnatých částí.

Z podzimních plodů je nejvíce známý šípky. Jsou plné vitamínu C, K, B1, B2, vápník a rutin.

Můžou nám pomoci při potížích s nachlazením, onemocnění dásní a ledvin.

Závěrem se zde můžeme ukázat směsi na čaje a různé vychytávky s bylinkami.

Pokud Vám nějaká bylina chybí, v dnešní době lze dokoupit v sušeném stavu.

Šípkový čaj:

I když je to trochu zdlouhavá, recept na tento čaj je úžasný. Potřebujeme litr studené vody, dvě lžíce drceného šípku. Šípky zalijeme vodou a necháme do druhého dne macerovat. Druhý den vše zahřejeme na 70 stupňů, necháme vyluhovat a přecedíme.

Kopřivová semínka v medu:

Budeme potřebovat 100 g medu a 5 lžic polévkových semínek. Obě suroviny smícháme, přelijeme do sklenice a skladujeme v chladnu.

Čaj na nachlazení:

Zde stejným dílem smícháme kopřivu, květ bezinky a lípy. Jedna kávová lžička je na hrnek, přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat cca 10-15 minut.

Můžeme si připravit své vlastní směsi čaje, a to podle momentální chuti. Jen musíme dodržovat pár pravidel:

Jako základ bychom měli používat jednu až dvě byliny se stejným léčivým účinkem (druhá bylina jako pomocná) a poté doplnit bylinami na chuť či vzhled.

Do směsí lze použít vše od zmiňovaných bylin, koupených čajů, koření a ovoce. Pro začátek je vždy lepší vše zkoušet po málu a postupně vyladit chuť čaje. Hlavně nepoužívat byliny s protichůdnými účinky.

Zdroj:

toprecepty.cz/tipy-triky/jak-uvarit-sipkovy-caj-rady-a-tipy/

magica.cz/Magie/byliny_kopriva.html

ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/8581-zasady-michani-cajovych-smesi/

marianne.cz/venkov-styl/dobry-napad/vyuzijte-ucinky-materidousky-pro-sve-zdravi-pohodu-kvete-prave-nyni

dumazahrada.cz/zahrada/podzimni-bylinky-sber-vyber-rady-suseni/

cs.wikipedia.org/wiki/Šípky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám