Hlavní obsah
Cestování

Záhadné děsy z Býčí skály

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wolfgang Sauber, Creative Commons Wolfgang Sauber- licence 4.0 International

Tajuplné místo plné legend a příběhů, které leží nedaleko města Brna v lesích Moravském krasu, si zachovalo svou děsivou tvář až do dnešních dob. Jedná se o Býčí skálu.

Článek

I přes svou hrůzostrašnou pověst má jeskyně své obdivovatele. Sice není běžně přístupná veřejnosti, ale několikrát za rok ji lze navštívit.

Podle lidové ústnosti, se vypraví, že ze skály lze slyšet křik, pláč a volání obětí. Lze i zahlédnout světla, kde nikdo není.

V 19. století v jeskyni byly nalezeny lidské kosterní ostatky. Jedna z možností je, že jsou to ostatky rituálních obětí a však i tato teorie má několik skulin. Můžeme se ponořit do říše legend a mýtů a navázat na pověst k útvaru Dračí hřbet v síni Kouzelná voda. Vypráví se, žen útvar je zkamenělý brněnský drak.

Přesuneme se do doby druhé světové války, kdy se vypráví o vojákovi, který se oběsil v jeskyni. Prý tento voják zůstal v jeskyni uvězněn a straší tam dodnes.

Co je pravdy na těchto lidových příbězích se asi nikdy nedozvíme, ale dále se zaměříme na fakta, která nejspíše přispěla k těmto „povídačkám“.

Z teorie víme, že v roce 1872 probíhaly vykopávky uznávaným odborníkem na pravěk Jindřichem Wankelem.

Ten objevil pozůstatky cca 40 rozsekaných lidí a dvou koní. Koně byli zohaveni, chyběly jim hlavy i nohy. Našel se zde i vůz, šperky a nádoby.

Co bylo na celém tom nálezu nejvíce děsivé? Většina koster patřila mladým ženám a dětem, které byli po smrti či těsně přední zohaveny. Kostry mužů, kterých bylo méně, vyznačují také lepší zacházení a žádné stopy násilí.

Dále zde byl kamenný oltář, na něm ležely useknuté ruce. Wankel si vymyslel, že patří ženám, ale o sto let později bylo nakonec zjištěno, že patří neznámému nebožtíkovi z 19. století.

Tento objev byl velice významný i přes některé dokreslené záležitosti. Ale až do dnešní doby se stále nedokázalo vysvětlit množství ostatků na jednom místě. Teorií bylo hned několik od pohřbu významného předáka po těla přepadených lidí lupiči.

Až v roce 2020 byly všechny záhady vysvětlené historikem Martinem Golcem. Ten v tomto roce udělal revizní analýzu a přišel na stěžejní věc a to, že kosti pohází z různých let od 575 až 450 př.n.l.

Tyto nálezy nebyly jediné, několik let před Wankelem dva studenti našli v jeskyni sošku býka, podle které vznikl název Býčí skála.

Závěr této hrůzostrašné záhady je tedy, že Býčí jeskyně byla dlouhé roky pohřebištěm elit, rituálním obětním místem, kde se obětovali mladé ženy, děti i zvířata. I přes toto logické objasnění si stále jeskyně nese negativní energii.

Zdroj:

dotyk.cz/magazin/byci-skala-30000223.html#:~:text=V%20roce%202020%20provedl%20tým%20vedený%20historikem%20Martinem,konaly%20rituální%20vraždy%20mladých%20žen%2C%20dětí%20a%20zvířat.

hrady.cz/priroda-byci-skala/texty?tid=32328&pos=300

deti-noci.cz/2024/03/tajemno/myty-a-povesti/tajemstvi-byci-skaly/

Záhadné archeologické nálezy v Čechách a ve světě, Vladimír Liška

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám