Hlavní obsah

Jak se zachovat při živelných pohromách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Každého nejspíše zasáhly zprávy o povodních nynějšího roku. A kromě solidarity s postiženými oblastmi nastávají i otázky, jak se zachovat, když taková zničující pohroma přijde.

Článek

Nebudeme řešit ke kterým pohromám může dojít, ale jak se připravit a celkově zachovat, abychom byli co nejvíce v bezpečí a usnadnili práci IZS.

Hlavním faktorem, na kterým záleží je kde nás daná situace postihne. Jestli k tomu dojde, když jsme doma v autě nebo ve volném terénu.

Pokud se nacházíme doma, měli bychom zabezpečit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volné předměty. Nenacházet se v blízkosti oken. Hlavně budova musí být bezpečná, žádné narušení budovy. Ne každá budova je vhodná, mezi nevhodné patří dřevěné chaty, stodoly, maringotky, karavany.

V každém případě musíme sledovat vývoj situace a poslouchat pokyny hasičů a policistů.

Měli bychom si zabalit evakuační zavazadlo a připravit na odchod z objektu. Neměli bychom zapomenou zavřít vodu, plyn a vypnout elektřinu.

Nenadálé situace nás mohou zastihnout i na cestách například v autě.

Nastane-li situace, že jsme v autě a zastihne nás živelná pohroma, máme opustit automobil a najít bezpečný úkryt. Pokud zastihne nás například tornádo a máme čas, měli bychom pokusit se ujet nebezpečí. Jestli nemůžeme z nějakého důvodu opustit automobil, měli bychom zajistit připoutání spolujezdců.

Další možností, kde nás může zastihnout nepřízeň počasí je i v terénu. Měli bychom najít bezpečný úkryt, jakékoliv nerovnosti jako příkop, val a hlavní zásadou je, že máme chránit hlavu, hrudník a břicho. Zde je další hlavní zásada a to taková, že se nemáme skrývat v otevřené krajině, kde je vzrostlý porost, lesy.

To jsou asi také základní body, které není na škodu si zopakovat ať když jsme ve stresu a něco se stane, nemusíme moc dlouho lovit v paměti jak to vše bylo.

Zdroj:

frydlantno.cz/html/soubory/mimoradne-udalosti/7_skladanky/ORKAN_TORNADO.pdf

hzscr.cz/soubor/ochrana-cloveka-za-mu-pdf.aspx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám