Hlavní obsah
Zdraví

Jak posílit imunitu, aby nás podzim nezaskočil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adrakara

Je období, kdy se školáci vrací do lavic, den se krátí a podzim se hlásí o slovo. Jak nebýt zaskočen a připravit se dřív, než nás dostane nějaký bacil.

Článek

Hlavní způsoby podpoření imunity je dostatečná zásoba vitamínu C, kvašené potraviny, odpočinek, pohyb, žádný stres, otužování a hygiena.

Tyto body pro nikoho asi nejsou nic nového, ale jak si s tím vším poradit v praxi?

V prvé řadě bychom se měli zaměřit na vitamín C, který lze čerpat nejlépe v přírodní formě a ta se nachází v ovoci, zelenině, například hlavně v šípkách, černém rybízu, paprice, růžičkové kapustě.

Dále následuje odpočinek. Délka je velice spekulativní, ale v průměru by každý člověk měl naspat 6 hodin, a hlavně se zaměřit na pravidelnost.

A jako další nesmí chybět pohyb. Ten nejlépe provádět na čerstvém vzduchu. Tímto způsobem vytěžíme nejvíce. Pohybem vyplavíme škodlivé látky, podpoříme oběhový systém a na čerstvém vzduchu i okysličíme mozek. Nejlepší jsou procházky v přírodě, kde nám pomůže okolí a ticho při stresu.

Následující bod je otužování, kde máme spíše na mysli studenou sprchu. I když ledové koupele v řekách jsou teď hodně moderní, tento způsob otužování není pro každého.

Hlavním faktorem je a vždy bude hygiena, zas a znovu si musíme připomenout mytí rukou a používání antibakteriálních gelů.

Jak si pomoci, když už na nás „něco leze“.

Dostáváme se k první pomoci bylinkami. Jako první bylinou, kterou asi každý z nás pěstuje na zahrádce, je rozmarýn. Pokud nemáme z vlastních zdrojů, využijeme bylinkářství. Rozmarýn užíváme formou čaje při virovém nachlazení.

Šalvěj je dalším pomocníkem, který nám rád pomůže, ale tady už ne každý ho má na zahrádce.

Používá se na zklidnění sliznic, škrábání a bolesti v krku. Užívá se na začátku onemocnění jako čaj.

Následuje tymián, který taktéž můžeme využít při nachlazení. Použijeme jej při kašli a čistí dýchací cesty od hlenů. Působí proti bakteriím a plísním. Tymián lze použít formou čaj, oleje, parní lázně nebo koupele.

Jako další můžeme uvést mátu peprnou, která bojuje proti nachlazení dýchacích cest. Uvolňuje hlen v průduškách a ucpaný nos. Lze udělat čaj, inhalovat v parní lázni.

Jako stálicí mezi bylinkami a takový všelék nesmíme opomenout heřmánek. Uleví od bolesti krku, kašli, rýmě a snad je i protizánětlivý a proti bakteriální. Můžeme užít jako čaj, kloktací roztok nebo parní lázeň.

Teď se zaměříme na bylinky, které máme převážně všichni na zahrádkách, ale nenapadne nás využít jej při pomoci s nachlazením.

První takovou rostlinou je ostružina, u které využíváme listy a nať. Pomůže při zánětu sliznic, angině, zánětech a průjmech. Užívá se formou čaje.

Druhou takovou rostlinkou je jahodník. Vyznačuje se hlavně v boji s vysokým tlakem, gynekologických potížích, zánětu žaludku a střev.

Napsali jsme si návod, jak nejlépe předejít nachlazení. Snad nám vše zabere a nebude nás nic trápit. U těchto opatření je však potřeba dbát na opatrnosti, někteří lidé jsou alergičtí na určité rostliny a musí být velmi obezřetní při užívání bylin.

Zdroj:

zdravinaroda.cz/clanek/lekarka-radi-jak-pripravit-imunitu-na-podzim-a-zimu

compo.com/cz/rady-a-tipy/pece-o-rostliny/bylinky-ovoce-zelenina/domaci-prostredky-proti-nachlazeni

bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/134-ostruzina-ostruzinik-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

zdravopedie.cz/prirodni-lekarna/bylinky/jahodnik-obecny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám