Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Co vše si může učitel dovolit? Skutečně se nedá zabránit deptání rodičů i dětí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/RDNE Stock

Nedávno jsem psala článek o tom, zda má škola právo zadávat dětem domácí úkoly a trestat děti za nevypracování. Dnes mi to nedá nereagovat na článek, který koluje na internetu a má spoustu negativních reakcí.

Článek

Internetem otřásá případ, kdy byl chlapec na jedné české škole klasifikován nedostatečnou za úkol, který byl v podstatě vypracován správně. O publikování celého případu se zasloužil popularizátor pedagogiky Petr Čapek.

O co přesně šlo?

Chlapec měl v pracovním sešitě doplnit samohlásky a podtrhnout slovesa. Hlavní zadání bylo vypracováno správně. Učitelka přesto žáka oznámkovala nedostatečnou. Petr Čapek zveřejnil příspěvek na svém Facebooku, kde vystupuje pod pseudonymem Líný učitel.

Na hodnocení reagovala jiná učitelka ze školy, že by chlapci test oznámkovala nejvýše dvojkou. Také zdůraznila, že toto učivo se učí děti také mnohem později.

Reakce rodičů byly samozřejmě negativní směrem k učitelce, která chlapce známkou pět ohodnotila. Většina rodičů by to šla okamžitě řešit s ředitelkou, je jim chlapce líto a jaké to má následky do budoucna, to se asi nemusíme moc zamýšlet.

Kde má mít malé dítko sebevědomí, když je vlastně úplně pitomé? A to i přesto, že má vypracováno správně?

Bohužel ani my nemáme dobrou zkušenost.

Učitelka v první třídě zabavila kornouty plné bonbonků, které tradičně patří dětem, které jdou do školy poprvé. Jsou tak moc pyšné a natěšené. A pak to přijde. Učitelka děti píchá pastelkami do rukou s vysvětlením, že pokud je to nebolí, pak mají pastelky špatně ostrouhané. Pokud má někdo nachystané věci na lavici špatně, učitelka s nimi práskne na zem a žák je musí nachystat hezky na sebe do komínku.

Kritizuje oblečení dětí, shazuje jejich maminky i za to, jaké svačiny svým dětem chystají. Nevěřícně kroutí hlavou, když se od žáčka dozvídá, že o víkendu nebyl s rodiči ani na výletě atd. No jo, ne každý si můžeme dovolit být s dětmi neustále někde na výletech.

Nadávky do postižených debilů jsou také bohužel smutným faktem. Jak se asi cítí takové dítě a jak asi jeho rodič? Dnes školy mají školní psychology. A přesto jsou na tom děti čím dál hůře. Dříve toto neexistovalo. Za každý náznak svého názoru je hned dítě označováno za nepřizpůsobivé.

Příspěvek pana Čapka je jen důkazem toho, že si spousta učitelů opravdu na dětech léčí své mindráky. Z dětí div nechtějí mít poslušné vojáčky a nejlépe i z rodičů. My jsme na popud školy podstoupili několik vyšetření. Podle učitelky by měl náš syn dokonce brát prášky na uklidnění! Jak jsme si asi měli připadat? Jako neschopní výchovy? Nikde nebylo shledáno nic zvláštního. A to ani u psychologa ani ve výchovné poradně. Naopak byl doporučen jiný přístup učitele. Toto se samozřejmě nestalo.

Kolik takových učitelů v českých školách je, raději ani nechci vědět. A kolik dětí má již od první třídy pošlapané sebevědomí, to je na tom to nejsmutnější. Pak se nedivme, že děti protestují, nechtějí respektovat nebo se uzavírají a trápí.

Ano, děti mají mít hranice, ale jak vidno, učitelé také!

Zdroj: Facebook, CNN iPrima, autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz