Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dluh pojišťovně i přesto, že jsem řádně zaměstnán a odvádějí se platby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Člověk by očekával, že když je zaměstnán a na výplatní pásce vidí odvody, je vše v pořádku.

Článek

Student, který dokončil školu, se šel přihlásit na úřad práce, než si najde zaměstnání.

Byl tam jeden měsíc a poté se rozhodl, že bude jako OSVČ. Založil si tedy živnostenské oprávnění a měsíčně hradil zdravotní a sociální pojištění.

Po třech měsících dostal nabídku pracovat v jedné firmě jako zaměstnanec, kde zjistil, že je to po všech stránkách výhodnější. Živnost tedy ukončil, oznámil to jak na živnostenském úřadě, tak i na pojišťovně.

Jaké bylo překvapení, když mu při ročním vyúčtování přišla upomínka, že dluží něco přes deset tisíc na zdravotním pojištění.

Ve vyúčtování je uvedeno, že byl veden jako nezaopatřený student, poté jako uchazeč o zaměstnání, dále jako OSVČ a pak už nic.

Zaměstnavatel, kterého pojišťovně hlásil, tam zkrátka zapsán nebyl a rovněž bylo uvedeno, že nebyly uhrazeny ani měsíční platby.

Neotálel a pojišťovnu okamžitě znovu kontaktoval, kde opět uvedl jméno zaměstnavatele, jeho IČO a také potvrzení plateb účetním. A požadoval nové vyúčtování.

Výsledek?

Uznán byl pouze první měsíc, kdy hlásil svého zaměstnavatele poprvé ihned po nástupu. Ostatní měsíce uznány nebyly a opět byl veden jako OSVČ i přesto, že živnost byla ukončena a také potvrzena živnostenským úřadem.

Kde se stala chyba nám nikdo nesdělil. Zaměstnavatel nepochybil, živnostenský úřad tvrdí že také ne (i ten pojišťovnu informoval o ukončení), a syn vše hradil jak měl, než nastoupil do zaměstnání.

Přesto je dlužníkem za dobu, kdy byl a stále je zaměstnancem. Přesto, že zaměstnavatel odvedl co měl.

Zaměstnavatel mého syna při pohledu na vyúčtování koulel očima a celou záležitost se rozhodl řešit sám s pomocí účetního a právní pomoci.

Vítejte v kocourkově. Vinen je samozřejmě slušně pracující a zodpovědný člověk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz