Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo potřebuje od státu víc, rodiny nebo důchodci?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alexander Mass/Pexels.com

Stát opět přidává důchodcům. Těm se to zdá směšně málo a rodin s dětmi se dotýká, že na ně vláda nemyslí.

Článek

Stále dokola diskutované téma o tom, kolik a komu vláda přidá a zda je to spravedlivé či nikoli.

Důchodci mají nově dostat přidáno v průměru 350 Kč měsíčně.

Proti tomu se ohrazují rodiny s dětmi, které berou přídavky na děti, že jim se nezvyšuje nic a když ano, tak jen o pár korun.

Taktéž jsou rodiče nespokojeni, že se nezvýšil ani daňový bonus na dítě, který je stejný jako pro loňský rok.

Rodiny s dětmi se tak cítí znevýhodněny proti důchodcům, kterým je důchod navyšován pravidelně a mají za to, že nejsou státem podporovány stejně spravedlivě.

Nutno říci, že rodiny jsou většinou výdělečně činné, důchodci už nikoli. Jsou závislí právě na výši důchodu, a o tom rozhoduje stát.

Rodiče dětí vidí často jen to, že se opět zvyšují důchody. Už nechtějí vidět, že se zvyšují také základní potřeby, od jídla po nájem atd.

Pracujícím rodičům stát sice příliš nezvyšuje přídavky na děti, ale každý pracující rodič má k přídavku bonus 500 Kč. K tomu daňový bonus ke mzdě. Také je pravidelně zvyšována minimální mzda.

Dohady, kdo má více nebo kdo by měl mít přednost, jsou nepochopitelné.

Každá skupina má svůj úhel pohledu. Zda je více rodina - základ státu, nebo člověk, který celý život odváděl státu, to je opravdu na diskuzi?

Každý starý člověk, který celý život pracoval, si nezaslouží pohrdání mladých rodin a závist pro přidaných pár stovek.

Že je žít se dvěma dětmi při dnešních cenách těžké, je jasné. Ale bylo to lehké i pro dnešní důchodce? Oni snad měli tolik sociálních dávek pro rodiny jako my dnes? Příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, daňový bonus?

Drahota je pro všechny stejná, ale práceschopný člověk by si měl umět vydělat, a pokud mu schází, dostává pomoc od státu. Důchodce už si nevydělá, pomineme-li některé čilé důchodce, kteří si přivydělávají a nežádají další pomoc od státu.

Přidávání lidem v důchodu nezávidím. A to jsem na všechny životní výdaje a dítě sama. Samozřejmě chápu, že někdy rodiny podporu skutečně potřebují.

Dnešní důchodci se ale myslím nadřeli mnohem více než my dnes. A neměli tolik podpory státu jako my dnes. A přesto to zvládali.

Nevím sice, jaký dopad na rodiny s dětmi bude mít nová Superdávka, ale myslím, že každý by se měl o sebe postarat sám, je-li toho schopen.

Důchod není dle mého nějaká přepychová dotace starých lidí. A to, že dostávají přidáno pravidelně, je s vývojem cen naprosto logické. Ani tak někteří důchodci nežijí ani průměrný život. Spolu s běžnými náklady ještě platí ne zrovna nízké částky za léky. Mají navíc nejen děti, ale také vnoučata a pravnoučata, a většina z nich chce obdarovávat všechny.

Ano, mít děti je dneska velký přepych. Ale za to určitě nemohou důchodci a každý máme volbu. O své děti jsme povinni se postarat hlavně my sami. Nárokovat si pomoc od státu při dnešních nízkých mzdách možná můžeme, ale srovnávat to se starými lidmi, kteří si už svoje prožili a jsou v zaslouženém odpočinku, říkat jak jsou „v balíku“ mi přijde nevkusné a ostudné.

My se staráme sice o děti, ale nikoho dalšího. Navíc většinou rodiny žijí v páru, jsou na všechno dva, na všechny výdaje atd.

Spousta seniorů zůstala sama.

Přestaňte důchodcům závidět a makejte. My už totiž máme odmakáno a opravdu není co závidět, snad jen ten „balík“ 358 Kč.

Když pročítám některé diskuze, nedivím se, že mladí a senioři si nerozumí. Důchodci se brání závisti a mladí lidé si kolikrát nevidí do pusy.

Nehledě na to, že dnes jsou dávky kolikrát zneužívány a to především těmi, co by mohli pracovat, ale tak nějak se jim nechce.

Netvrdím, že rodiny s dětmi jsou méně potřebnější než důchodci. Podpora budoucí generace je také důležitá. Ale závidět seniorům 350 Kč navíc?

V jedné diskuzi se dokonce někdo neštítí napsat, že důchodci jsou tupá generace, která není schopná se o sebe postarat sama. To vážně??? Nemám už někdy slov.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz