Hlavní obsah
Bydlení

Konec kauce a očekávaný raketový vzestup nájmů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AS Photography/ Pexels.com

Pronajímatelé začali ve velkém využívat možnost pojištění proti neplatičům nájmu. Co to znamená?

Článek

Před pár měsíci začala první pojišťovna nabízet všem pronajímatelům možnost pojištění proti neplatičům nájmu.

V praxi to znamená, že pronajímatelé začínají rušit požadavek kauce ve výši několika desítek tisíc korun, který měl být pro ně jistotou v případě, že nájemník nezaplatí nájem. Případně může být kauce použita, když nájemník v bytě něco poškodí.

Vzhledem k tomu, že pojišťovna pronajímateli vyplácí okamžitě při nezaplacení nájmu nájemníkem, začínají této výhody pronajímatelé využívat. Odpadá jim také administrativa s kaucemi spojená.

Co to znamená pro nájemce?

S tím jde ruku v ruce výhoda pro nájemce, protože kvůli velkým kaucím si kolikrát nemohli dovolit jít do bytu, který se jim líbil. Zkrátka na kauci neměli peníze.

Nyní se tímto nemusí stresovat a také ví, že když se náhodou stane, že nebudou mít na nájem třeba i tři měsíce, pojišťovna zaplatí pronajímateli v podstatě za ně.

Peníze nájemce předem nejsou nikde drženy a také má jistotu, že o nic nepřichází. Jsou případy, kdy pronajímatel kauci použije nepřiměřeně a nájemci nevrátí téměř nic. Hlavně při poškození bytu.

Pronajímatelé však můžou této výhody zneužít ve svůj prospěch a zvednout masivně nájmy, aby vyplacení ze strany pojišťovny bylo co nejvyšší. Odpadají jim sice administrativní náklady spojené s kaucí, ale musí platit pojištění právě pro případ neplacení nájemného.

Pojišťovna garantuje proplacení ve výši tříměsíční kauce.

Na nájemce tak není majitelem vyvíjen tlak na zaplacení dlužného nájmu. Určitou jistotu a klid mají v podstatě obě strany.

Vláda rezignovala

Garance za neplatiče měla přijít od vlády, tak se ale nakonec nestalo. Na bytovou politiku vláda rezignovala.

Zákon o podpoře bydlení měl přinést cca 3000 nových bytů ročně. K obecním se měly připojit i nájmy soukromé. Nájemné mělo být cenově všem dostupné a stát měl zajistit garanci úhrady nájmů od problémových nájemníků formou zprostředkovatelů.

Celý program ale nakonec neprošel. Na navrhovaný zákon o podpoře bydlení nemá stát peníze.

Podle odhadů ministerstva měl celý program stát cca 47 milionů korun. Třetí čtení již neproběhlo a je v nedohlednu. Schvalovací proces a jeho dokončení je tedy opět odsunut.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz