Hlavní obsah
Finance

Nejvyšší soud brojí proti majetkovému testu. Jde o prolomení bankovního tajemství nebo ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Od počátku příštího roku má vejít v platnost nový návrh a úprava sociálních dávek. Vše má být sloučeno do jediné dávky, tzv. „superdávky“, čemuž má předcházet nahlížení do bankovních účtů.

Článek

Novou dávku mají dostat lidé za určitých podmínek, například musí pracovat, děti musí mít pravidelně docházku do školy a musí být splněn majetkový test.

To mimo jiné obnáší náhled do bankovních účtů všech posuzovaných osob, nikoli jen žadatele samotného. Kontrola majetku a podobně.

Proti nahlížení do bankovních účtů je ale Nejvyšší soud a také další instituce. Podle soudu a také České národní banky jde zcela jasně o absolutně nepřípustné prolomení bankovního tajemství. Tato praxe je uplatňována u některých dávek již nyní a s tím nesouhlasí poradce trestního zákona Nejvyššího soudu. Ze zákona má být dané ustanovení vypuštěno.

Nesouhlasí také Úřad na ochranu osobních údajů.

Paragraf, který umožňuje úřadům nahlížet na účty a veškeré transakce, má být podle všech výše zmíněných institucí vyloučen. Prolomení bankovního tajemství bez souhlasu klienta je pokládáno za výrazný zásah do jeho soukromí.

Na základě nátlaku a kritiky ministerstvo sdělilo, že návrh bude upraven.

Otázkou zůstává, jak jinak ale prověřit oprávněnost žadatele. Pokud někdo skutečně nemá a o dávku požádá, není co prolamovat, neboť na účtech zřejmě není více než povolená hranice a jeho žádost je oprávněná. A žadatel musí nějak doložit, že peníze od státu skutečně potřebuje.

Ať už jde o prolomení bankovního tajemství či nikoli, podobně se můžeme dívat například na to, když někdo žádá o invalidní důchod. I tady musíte doložit, že na něj máte skutečně nárok. A i zde je nahlíženo do vaší velmi podrobné zdravotní dokumentace a prolomení lékařského tajemství.

Kritizováno je také to, že kvůli majetkovému testu nemusí být přiznána ani dávka na dítě. Jak k tomu přijde nezletilé dítě? Které vlastně za nic nemůže? Dávka může být odebrána i na půl roku, pokud bude jeden člen domácnosti vyřazen z evidence úřadu práce. Nezletilé dítě přeci nemůže za rodiče, přesto přichází o dávku potřebnou k výchově. Ozývají se názory, že dávky určené dětem by neměly spadat pod novou „superdávku“, ale měly by být odděleně a nárokovatelné mimo stanovené podmínky.

Jak bude návrh ministra Jurečky upraven se teprve ukáže. Je ale s podivem, že pan ministr vymyslel návrh, kde se zřejmě vůbec neporadil s nejvyššími institucemi, zda není porušován nějaký zákon.

zdroj: Echo.24, Lidovky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz