Hlavní obsah
Rodina a děti

Nezvyklý model střídavé péče. Nestěhují se děti, ale rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Když se nám rozpadne manželství, čeká nás dohoda v péči o dítě. Při střídavé péči se klasicky stěhuje dítě. Jsou rodiče, kteří ale nesouhlasí, aby jejich dítě bylo neustále s batůžkem na cestě.

Článek

Model, kdy se při střídavé péči nestřídá dítě nýbrž rodiče, se začíná v poslední době objevovat i u nás.

Rozvod a následné rozhodnutí o střídavé péči je velmi náročné jak pro rodiče tak pro děti. Názory na tuto formu péče jsou různé. Někdo uznává, že má dítě právo na oba rodiče stejně. Jsou taky lidé, kteří tuto formu razantně odmítají s pocitem, že dítě by mělo být u maminky a že neustálé stěhování je pro dítě nevhodné.

Rodiče, kteří si myslí, že oba mají stejné právo na styk s potomkem, ale zároveň si přejí, aby dítě mělo jednu domácnost a nependlovalo jak nákup v tašce, volí střídavou péči opačného způsobu.

Je pravdou, že dítě by nemělo pykat za to, že manželství nevydrželo, a zažívat dětství s kufry.

Rodiče, kteří mají tuto možnost a zároveň se oba shodnou, jsou pro mě obdivuhodní. Osobně nevím, kam bych se měla například co 14 dnů stěhovat. Pokud jsem například já zůstala ve stávajícím bytě, druhý rodič bydlí jinde a třeba už i s novou partnerkou, pak obdivuji i ji, že chápe, když její přítel bydlí každých 14 dnů jinde (v původním bytě). Kam odchází rodič, který nemá kam jít, to si nedokážu představit.

Tento model zřejmě opravdu volí jen ti, kteří mají potřebné možnosti ve všech směrech.

Mezi známými osobnostmi zvolila tuto formu péče například herečka a zpěvačka známého hitu „Nafrněná“, Barbora Poláková, která má dvě děti s hercem Pavlem Liškou.

Nechtěli jsme děti s batůžkem, tak se stěhujeme my.
Barbora Poláková

Bára Poláková zastává názor, že děti by měly mít i nadále plnohodnotné rodiče a hlavně by měly děti vědět a cítit, že i když se něco nepovede, ony jsou tady proto, že to bylo z lásky. Že tehdy se jejich rodiče skutečně milovali a ony jsou tím důkazem. S bývalým partnerem by se neměli navzájem nenávidět a shazovat, ale vzpomínat na to, že se kdysi milovali.

Je pravdou, že ze svého pohodlí si uberou právě rodiče. A jistě to dokazuje, že některým rodičům záleží skutečně hlavně na klidu a pohodlí dětí.

Osobně bych vůbec nebyla proti, ale ty možnosti k tomu bohužel nemá každý.

V případě, že je jeden byt, kde jsou děti v podstatě permanentně, pak musí mít ještě každý z rodičů další byt, kde při střídání odchází. A to s sebou nese také poměrně hodně zvýšené finanční náklady. V podstatě máte dva nájmy.

Tuto formu „pendlovací“ péče by mělo v budoucnu podle státu zvažovat co nejvíce rodičů. Chystá se opatření, které má změnit myšlení matek i otců.

Zdroj: Stream.cz, Hospodářské noviny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz