Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bylo zveřejněno vzácné video záchrany Židů z transportu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/ Clarence L. Benjamin

Dva a půl tisíce vězňů uvězněných v dobytčích vagónech balancovalo na hranici života a smrti, od které je dělilo jen pár hodin, když náhle uviděli muže v amerických uniformách znamenající život.

Článek

Evakuace židovských vězňů nacisty v dobytčích vagónech měla cíl v Terezíně. Armáda naštěstí plány nacistů zkazila, a cíl zničit všechny živoucí důkazy byly zastaveny.

Transport, který se 13. dubna 1945 nacházel u Farslebenu, převážel 2,5 tisíce židovských vězňů z koncentračního tábora Bergen-Belsen. Tam jen pár týdnů předtím zemřela slavná židovská dívka Anna Franková. Podle některých zdrojů měli nacisté v plánu vlak s vězni vyhodit do povětří na blízkém mostě, protože do Terezína již nebylo možno je dostat.

Ne všichni osvobození dostali možnost dál žít a při čekání na svou porci jídla bohužel zemřeli.

Nacisté rozjeli pochody smrti nebo transporty smrti s jasným cílem zamaskovat páchaná zvěrstva na nevinných lidech. Dosud jsme mohli vidět spoustu fotografií i dokumentů v televizi.

Nyní bývalý profesor historie Matthew Rozell objevil v americkém Národním archivu video, zachycující záchrannou operaci s názvem „Zázrak ve Farslebenu“. Toto video nebylo nikdy zveřejněno.

Esesáčtí dozorci doprovázející transport měli pro případ, že se vlak nedostane do cíle, rozkaz zajatce pozabíjet. Když vlak ale musel zastavit, zcela nečekaně se objevili vojáci americké armády a nacisté se vydali na útěk.

Téměř po 80 letech se svět dozvídá, že byly pořízeny nejen snímky, ale také toto video:

Díky neustále pátrajícímu profesorovi Rozellovi můžeme dnes vidět i pohyblivé záznamy této záchranné akce. Na jednotlivých záběrech se objevují muži, ženy i děti, často vyhublí. Občas vidíme i americké vojáky rozdávající jídlo.

V Izraeli se poznalo na videu několik přeživších, kteří poznali i své rodinné příslušníky. Našli se ale bohužel i tací, kteří si pamatují na svou blízkou rodinu z transportu, ale nikde na fotografiích a nově i videu, už své blízké neobjevili.

Video je dalším z důkazů všem, kteří popírají holokaust.

Zdroj: Youtube, Times of Israel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Transport

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz