Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svým pohledem budil lítost, odešel bez rozloučení. Vlastimil Brodský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia/volné dílo

Vlastimil Brodský byl podle okolí tichý člověk, s poklidným hlasem, ve kterém byl občas cítit smutek. Jak vlastně skončilo jeho soužití s Janou Brejchovou? Proč nikdo nečekal jeho dobrovolný odchod?

Článek

Vlastimil Brodský, znám z mnoha filmů a pohádek, žil po boku Jany Brejchové 18 let. Jejich láska byla zpečetěna narozením dcery Terezy.

Celý svůj život byl nenapravitelný hypochondr. Liboval si v pohřebním humoru, byl velmi citlivý a na muže i hodně zranitelný.

Oba rodiče tohoto herce byli ochotníci, avšak podporu pro herectví měl pouze ze strany tatínka. Brodský byl okamžitě přijat a také úspěšně odmaturoval. Setkává se například s mladinkou Stelinkou Zázvorkovou. Zrodilo se u něj také velké taneční nadání a toužil tak trochu i po taneční kariéře. Nějakou dobu dělal i učitele stepu. Jeho děti ho kupodivu tancovat nikdy neviděly.

Na své herecké začátky Vlastimil Brodský vzpomínal vždy s velkou nostalgií. Nebyl typ na role padouchů nebo nějakých velkých hrdinů.

Sám o sobě tvrdil, že moc dobře ví, že v lidech vzbuzuje svým vzhledem lítost. A na to měl také uhnat Janu Brejchovou.

Se svou první ženou „Bíbou“ to podle něj bylo jako na houpačce, samé příchody a odchody, rozchody a návraty. Po jednom odchodu také byl nějaký čas s Jiřinou Jiráskovou, ale pak se zase opět vrátil ke své „Bíbě“. Tu si po sedmi letech vzal a narodil se jim syn Marek.

Bróďa jak se herci říkalo, měl ale zálety a jeho žena vše razantně ukončila. Jednoho večera mu z klíčů odebrala klíč od bytu i od auta. „Běž tam, odkud jsi přišel“ řekla mu tehdy jeho manželka Bíba.

Svou druhou ženu Janu Brejchovou si bral v pátek třináctého, ve 13 hodin a u stolu jich sedělo také třináct. Tehdy uvěřil ,že je to šťastný den a 13 je šťastné číslo. K Janě Brejchové byl herec vždy velmi pozorný. Dcera Tereza se narodila, když bylo Brodskému téměř 50 let. Přesto, že spolu trávili krásný život, jejich vztah po 18 letech skončil. Ani jeden se k tomuto nikdy nevyjadřovali, Brodský jen uvedl, že oba pochopili, že ho jeho žena už nemůže tak nějak vystát a rozvedli se po oboustranné dohodě.

K dětem a vnoučatům neměl typický láskyplný vztah. Sám to vnímal jako jakýsi svůj hřích, za který se styděl a měl v sobě velkou vnitřní lítost.

Své choroby snášel až silně hypochondricky, měl černý humor, ale smrti se velmi bál.

Trpěl žaludečními vředy, ale jinak mu nic vážného být nemělo. Z maličkostí dělal vážné onemocnění. Tato skepse byla celoživotní.

Jeho poslední film byl Babí léto v roce 2001. Zde se opět potkává naposledy se Stelou Zázvorkovou. Na konci své herecké kariéry byl velmi oceněn. získal Českého lva, také cenu Thálie.

20.dubna 2002 se Vlastimil Brodský rozhodl pro čin, který mnozí považují dodnes za statečný. Jiní dodnes nerozumí tomu proč a nedokáží se s tím smířit.

Brodský vždy říkal, že chce odejít v době, kdy mu to ještě myslí a je schopen za sebe sám rozhodovat. Měl obavy z toho, že bude jednou někomu na obtíž. Trpěl obavami z rakoviny. Několikrát se probudil na zemi a netušil jak se tam dostal. To pro něj mělo být dalším důvodem k jeho činu.

Jeho okolí si nevšimlo žádných varovných signálů. Tereza Brodská si se svým bratrem Markem o odchodu otce nedokáže povídat, je to pro ni nezpracované téma.

Vlastimil Brodský se v rolích rozdával pro tři generace dětí. Zemřel na své milované chalupě na Slunečné, výstřelem z pistole. Bylo mu 81 let. Odešel přesně tak, jak považoval za správné.

Zdroj: Youtube, Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz