Hlavní obsah
Zdraví

Syna vám neošetříme, dokud nepodstoupí dentální hygienu. Má na to zubař právo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

V posledních letech se velmi rozšířila služba dentální hygieny. Měla by být dobrovolná nebo vám ji může stomatolog přikázat?

Článek

Svého stomatologa máme celá rodina zhruba 10 let. V době, kdy se začali všude objevovat dentální hygienisté, nám sem tam náš stomatolog doporučil ošetření u dentální hygienistky, kterou měl tehdy jak se říká nasmlouvanou.

Nijak na nás netlačil, a rozhodně to nikdy nebyl důvod k tomu, že by nás neošetřil.

Když jsem ale šli nedávno na preventivní prohlídku s naším synem, který už byl na ošetření nesčetněkrát, najednou bylo vše jinak.

U syna shledal nějaký ten nutný zákrok, a padla věta, že dokud nepodstoupíme se synem dentální hygienu, kterou už má tento lékař přímo ve své ordinaci, nebude ošetřen.

Tohle nás docela zarazilo, ale samozřejmě chceme, aby syn byl ošetřen, a tak se domluvil termín na dentální hygienu.

Co se týká práv stomatologa, může vás tam odkázat po vstupní prohlídce, kde vás jasně poučil o správné údržbě chrupu a doporučit dentální hygienu, je-li váš chrup silně zanedbán a ztěžuje další ošetření.

Ze zákona ale toto právo nemá a nutit vás nemůže, ani si tím podmiňovat další ošetření vašeho chrupu.

Je tak na zvážení každého, zda mu jeho lékař vyhovuje nebo se poohlédne jinde. Vzhledem k tomu, že je ale stomatologů nedostatek, každý je rád, že nějakého má.

Panují logické názory, že dříve žádní dentální hygienisté nebyli a zuby nám taky nevypadly, tak co je to dnes za móresy a tahání peněz z našich peněženek. A už vůbec by se zřejmě nestalo, že by nás zubař neošetřil. Ošetřit musel, ať byly zuby v jakémkoli stavu.

Pravidelné ošetření dentální hygienistkou má zcela jistě zdravotní benefity pro náš chrup, předcházíme paradontóze apod.

Foto: Pexels

Dentální hygiena

Bohužel cena tohoto ošetření je dosti vysoká, a málokdo si to může dovolit, ještě navíc pravidelně. Někde je doporučováno každé tři měsíce. A některé pojišťovny nabízí proplacení tohoto ošetření jednou za rok do výše 1.000 Kč.

Syn si chrup čistí stále stejně, dohlížíme na něj, a nikdy nebyl problém. A pochopitelně je to tak trochu podezřelé, že v době, kdy už má lékař dentální hygienu přímo ve své ordinaci, najednou ji požaduje a podmiňuje tím další ošetření.

I když je člověk informován, a ví, že není povinen toto podstoupit, je už na každém, jaký zvolí další postup. Zda se bude dohadovat, trvat na ošetření bez tohoto zákroku, hnát to do extrému nebo bude hledat jiného zubaře.

Zákon umožňuje poskytovateli, aby ukončil poskytování péče (tedy tzv. zrušil registraci pacienta) tehdy, jestliže pacient přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb. Je otázkou, co je v tomto případě ta nezbytná součinnost.

zdroj: lekari-online.cz, LKS.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz